∆εν είναι µόνο ο Γιάνης Βαρουφάκης που έσπευσε να απενοχοποιήσει τον αντιεξουσιαστικό χώρο για τον ξυλοδαρµό του στα Εξάρχεια, µιλώντας για µπράβους της νύχτας. Το ίδιο έκανε, πιο αθόρυβα, και ο ΣΥΡΙΖΑ µετά τον προπηλακισµό του βουλευτή ∆ηµήτρη Βίτσα σε εκδήλωση για τα Τέµπη στο Ιλιον. ∆εν έκαναν κανένα σχόλιο, ενώ σιώπησε και το ίδιο το θύµα.

Στο µεταξύ, στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης µέλη του «Ρουβίκωνα» αναφέρονται στα δύο περιστατικά χωρίς καµία αναστολή να δείξουν ότι οι δράστες συνδέονται µαζί τους. Περίεργα πράγµατα. Ή µάλλον όχι και τόσο περίεργα. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΜέΡΑ25 διαχωρίζουν τη θέση τους από τη βία της άκρας Αριστεράς, όµως δεν θέλουν τη διαρραγή κάθε πολιτικού και ψυχικού δεσµού µε τους «µπαχαλάκηδες».

Για τον ίδιο λόγο δεν είπαν λέξη για την κατεδάφιση του µνηµείου για τους νεκρούς της Marfin στη διαδήλωση για τα Τέµπη, για τον ίδιο λόγο σταθερά καταγγέλλουν την ΕΛ.ΑΣ. και όχι τους αντιεξουσιαστές για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Πολύ περισσότερο, δεν ζήτησαν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, να φροντίσει να γίνουν άµεσα συλλήψεις των υπαιτίων. 

Το προφανές είναι άλλωστε ότι ο Βαρουφάκης δεν είχε προβλέψει πως θα συλλαµβανόταν τόσο γρήγορα ο 17χρονος που συµµετείχε στη βίαιη επίθεση εναντίον του και ότι θα κατέρρεε το αφήγηµα των «µπράβων της νύχτας».

Στο Μέγαρο Μαξίµου, πάντως, λένε ότι µε αυτή τη σύλληψη γλίτωσαν πολλά.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 18/3/23