Η μία εξήγηση είναι πως με την άρνησή του να αποδεχτεί τους Κ. Μητσοτάκη και Α. Τσίπρα ως δικαιούχους της πρωθυπουργίας ο Νίκος Ανδρουλάκης βρήκε έναν έξυπνο τρόπο να πετάξει από πάνω του τον... μουντζούρη της ακυβερνησίας την επομένη των εθνικών εκλογών.

Αμφιβάλλω δε εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κατά νου κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο. Και ας δήλωσε «παρών» με τον δικό του τρόπο ο Ευ. Βενιζέλος και έκανε και τα δικά του σχόλια ο Γ. Παπανδρέου. Πάμε παρακάτω τώρα. Στο ερώτημα γιατί πήρε αυτή τη θέση ο Ν. Ανδρουλάκης, η απάντηση βρίσκεται στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, τις οποίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις μελετά περισσότερο και από τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Είδε, λοιπόν, τρία στοιχεία στις δημοσκοπήσεις που τον πονήρεψαν να τοποθετηθεί αντιστοίχως.

Πρώτον, στις αντιδράσεις της κοινής γνώμης συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά ο «Κανένας» στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Δεύτερον, μετά την τραγωδία στα Τέμπη και το ξεκατίνιασμα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε η αντισυστημική ψήφος, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν μπήκε τόσο τραυματισμένο στο κάδρο των διαχρονικών ευθυνών. Τρίτον, οι ίδιες δημοσκοπήσεις έδειχναν πως μεγάλο μέρος της κοινωνίας τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 28/3