Το ραντεβού Εξάρχου – Κυριακόπουλου – Τούμπουρου που σφράγισε το big deal, ο Ηλιάδης που αρχικά ναρκοθέτησε τη συμφωνία και το νέο αθλητικό ραδιόφωνο του Παναγιωτάκη
Στα χέρια της Intrakat η Άκτωρ
-Πριν από καμπόσο καιρό η στήλη είχε κάνει λόγο για ένα «big deal». Τότε ελαχίστων το μυαλό είχε πάει στην πρόθεση των μεγαλομετόχων της Intrakat να αποκτήσουν μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας. Την Άκτωρ που γιγαντώθηκε από τους Μπόμπολα και Κούτρα. Για τους πλέον υποψιασμένος όταν γράφαμε περί «big deal» εννοούσαμε την πρόθεση των Μπάκου, Καϋμενακη, Εξάρχου να αποκτήσουν την Άκτωρ. Από τότε έχει περάσει κάμποσος καιρός. Όπως κάμποσες ήταν οι διακυμάνσεις πριν τη χθεσινή τελική ανακοίνωση της συμφωνίας.
Ο Εξάρχου κέρδισε την παρτίδα
-Στην υπόθεση της αγοραπωλησίας της Άκτωρ μπήκαν διάφοροι παίκτες. Από τον Κούτρα και τον Τσέντα μέχρι τον ισχυρότερο παίκτη της αγοράς των κατασκευών Γιώργο Περιστέρη. Ωστόσο από την πρώτη στιγμή που οι Χόλτερμαν και Βαρδινογιάννης αποφάσισαν να πωλήσουν την κατασκευαστική ναυαρχίδα του ομίλου Ελλάκτωρ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου της Intrakat, έδειξε την πρόθεσή του να επιστρέψει μετά από δυο χρόνια στην Άκτωρ. Ήταν κάτι σαν προσωπικό στοίχημα, λένε όσοι γνωρίζουν το σχετικό παρασκήνιο. Και τελικώς, το κέρδισε το στοίχημα. Μάλιστα, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω μέχρι τη χθεσινή συνάντηση στο Μεγάλη Βρετανία, η διαδρομή ήταν πολύ μεγάλη και πέρασε από χίλια κύματα. Ωστόσο το στοίχημα ήταν στοίχημα. Ώσπου πριν από δέκα περίπου μέρες, ο Εξάρχου συναντήθηκε με τους Κυριακόπουλο (εκπρόσωπο Βαρδινογιάννη) και Τούμπουρο ( εκπρόσωπο Χόλτερμαν) είχαν συνάντηση στην οποία συμφώνησαν μέσα σε μισή ώρα σε όλα! Από τότε ουσιαστικά ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για την εξαγορά της Άκτωρ από την Intrakat.
Ο Ηλιάδης ναρκοθέτησε αρχικώς τη συμφωνία
-Όπως σας έγραψα πιο πάνω οι Εξάρχου, Μπάκος, Καϋμενακης, είχαν δείξει ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή που οι Χόλτερμαν και Βαρδινογιάννης, αποφάσισαν να πουλήσουν την Άκτωρ. Μάλιστα, ο άνθρωπος που είχαν βάλει για να μεταφέρει το ενδιαφέρον τους ήταν ο γνωστός Χάρης Ηλιάδης. Ο συγκεκριμένος λοιπόν (όπως έκανε και παλιότερα με το αντίστοιχο ενδιαφέρον του Ολλανδού επιχειρηματία για την Εθνική Τράπεζα) επικοινώνησε με τον Χόλτερμαν, που βρισκόταν σε διακοπές στις Άλπεις και του είπε ότι «η εντολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να πουλήσουν την Άκτωρ στα αφεντικά της Intrakat». Η αντίδραση του Ολλανδού μεγαλομετόχου στο «τελεσίγραφο» Ηλιάδη, ήταν η αναμενόμενη. «Θα πωλήσω όπου θέλω εγώ». Κάπως έτσι μπλόκαρε αρχικώς το ενδιαφέρον των Μπάκου, Καϋμενακη, Εξάρχου. Κάπου εκεί εμφανίστηκε ο Κούτρας και λίγο αργότερα ο χρηματιστής Μπέλλος που άρχισε να κάνει τον παράγοντα για λογαριασμό των πελατών του. Τελικώς τα πράγματα όπως αποδείχθηκε ήταν πιο απλά, αφού τη συμφωνία με τα αφεντικά της Ελλάκτωρ την έκλεισε χωρίς μεσάζοντες ο Εξάρχου.
Επέλαση Παναγιωτάκη στα media
-Σας έγραφα προ ημερών για την δυναμική που έχει αναπτύξει το One του συναγωνιστή Διονύση Παναγιωτάκη. Επίσης σας είχα γράψει για το ενδιαφέρον του τελευταίου για την απόκτηση ραδιοφωνικής συχνότητας. Εκείνο που δεν σας έγραψα (μάλλον λόγω ηλικίας το ξέχασα) είναι ότι ο Παναγιωτάκης σχεδιάζει να φτιάξει αθλητικό ραδιόφωνο (κατά πάσα πιθανότητα θα ονομάζεται Sporday radio), ενώ σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει και στη δημιουργία ενός ενημερωτικού portal, χωρίς να αποκλείω το ενδεχόμενο να αγοράσει κάποιο από τα υπάρχοντα. Γενικώς, ο ιδιοκτήτης του One καταγράφει μια αυξημένη κινητικότητα.
Όλα τριγύρω αλλάζουνε μα ο Καρνέσης μένει
-Από επιλογή χθες αποφάσισα να κοιμηθώ λίγο παραπάνω, «εκβιάζοντας» να δω κανένα από τα καλά όνειρα που ομολογώ ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να με εγκαταλείπουν! Μέσα στον γλυκό πρωινό ύπνο μου, είδα έναν τύπο, αν δεν κάνω λάθος σ’ ένα γραφείο που έμοιαζε με αυτά του υπουργείου Υποδομών. Αυτός λοιπόν ο τύπος ήταν κάτι σαν την Ακρόπολη, που ενώ όλα τριγύρω αλλάζουν, αυτή (η Ακρόπολη) παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο. Αν δεν κάνω λάθος αυτόν τον κύριο, που ήταν σε ένα γραφείο, που μοιάζει με αυτά του Υποδομών, τον έλεγαν Καρνέση. Μάλιστα, αν θυμάμαι καλά (γιατί όταν ξυπνάω δεν σας κρύβω ότι ξεχνώ μεγάλο μέρος του ονείρου) αυτός ο κύριος ήταν διευθυντής. Από τους καλούς και ικανούς. Στο όνειρο είδα τους υπουργούς να αλλάζουν, αλλά τον Καρνέση να μένει στο… θρόνο του, λες και ήταν γόνος βασιλικής οικογένειας. Λίγο πιο κάτω, στο όνειρο πάντα, είδα τον ίδιο άνδρα να παίζει παιχνιδάκια, λες και είναι σε λούνα -παρκ. Και κάπου πριν ξυπνήσω είδα τον Καρνέση να παίρνει εντολή από κάποιον υψηλότατο του Παλατιού και να βάζει υπογραφές επιλεκτικά στους εκλεκτούς του Βασιλιά. Γενικώς, ήταν ένα μπερδεμένο όνειρο που θα ήθελα πολύ να συνεχιστεί γιατί από την εμπειρία που έχω αποκτήσει στα όνειρα, έχω την αίσθηση ότι θα κατέληγε σε εφιάλτη, που θα κυριαρχούσαν ευρώ, δρόμοι, πεζοδρόμια, τούνελ και ότι πιο σκοτεινό βάζει ο νους του ανθρώπου. Δυστυχώς, όμως, ξύπνησα με αποτέλεσμα να αφήσω στα μισά το όνειρο και να ζω με την ελπίδα (έτσι λέγεται και το νέο τραγούδι του Αργυρού) ότι αύριο, άντε μεθαύριο θα δω και τη δεύτερη δόση του ονείρου.
Η υποψηφιότητα Βλαχάκου
-Και επισήμως ανακοινώθηκε από την Πειραιώς η υποψηφιότητα του γιατρού Νίκου Βλαχάκου στο ψηφοδέλτιο της πρώτης εκλογικής περιφέρειας του Μεγάλου Λιμανιού. Πρόκειται για μια προσθήκη που ανακατεύει πολύ τα σχετικά ήρεμα νεοδημοκρατικά νερά του Πειραιά. Και τα ανακατεύει γιατί όπως προκύπτει σχεδόν από όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι μια υποψηφιότητα που έχει όλες τις προϋποθέσεις να πλασαριστεί στην πρώτη τριάδα. Επίσης, ο Βλαχάκος έρχεται να διεμβολίσει στον σκληρό πυρήνα της, την ψήφο των Μανιατών. Για να μην σας γράφω πολλά και σας κουράσω μιλάμε για έναν καλό υποψήφιο, που διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να εκλεγεί.
Τα «φαντάσματα» του ΣΥΡΙΖΑ
-Βρήκαν κάτι φαντάσματα του ΣΥΡΙΖΑ θέμα για να επανέλθουν στην επικαιρότητα. Αναφέρομαι στον γνωστό Μπελαβίλα και τον Κούλογλου, οι οποίοι επιτέθηκαν στην κυβέρνηση και την Lamda ότι δήθεν δεν προχωρούν τα έργα στο Ελληνικό. Αφού έκαναν τα πάντα τα προηγούμενα χρόνια για να μην γίνει το έργο, αφού ανακάλυπταν δάση στο παλιό αεροδρόμιο, αφού το είχαν μετατρέψει σε στρατόπεδο προσφύγων τώρα ανησυχούν λέει για το έργο. Μόνο τις τελευταίες 15 ημέρες πάνω από 400 στελέχη της αγοράς έχουν επισκεφθεί τα εργοτάξια και έχουν ενημερωθεί για την πρόοδο του έργου. Μάλιστα οι 200 περίπου έχουν αγοράσει διαμερίσματα στον Πύργο και οι υπόλοιποι εκπροσωπούν εταιρείες που δουλεύουν με χιλιάδες εργαζόμενους και έχουν κλείσει εμπορικούς χώρους στο έργο. Όλοι και όλες είχαν προσωπική εμπειρία και έφυγαν δίνοντας στον Αθανασίου και την ομάδα του εύσημα για τη δουλειά που γίνεται. Για κάτι τέτοια σας λέω ότι εκεί στην Κουμουνδούρου έχουν ζαλιστεί από τις πολλές στροφές και αδυνατούν να συνομιλήσουν σοβαρά με κρίσιμα στρώματα της κοινωνίας.
Η ελπίδα έρχεται από το (ψηφιακό) μέλλον
-Το σχολείο του μέλλοντος έφτασε στην Ελλάδα! Απίστευτο κι όμως αληθινό, είδαμε χθες την υπουργό Κεραμέως να κάθεται δίπλα σε μαθητές νηπιαγωγείου και να ασχολούνται με ένα ρομποτάκι -ένα από τα 177.000 που ξεκίνησαν να διανέμονται σε όλα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια της χώρας- που ακολουθούσε φωνητικές εντολές, μετρούσε καρδιακούς παλμούς, εντόπιζε σημεία του ορίζοντα και άλλα πολλά. Τα παιδιά ενθουσιασμένα… αλλά περισσότερο εμείς οι μεγάλοι, που ώρες-ώρες νιώθουμε με κάτι τέτοια ότι υπάρχει ελπίδα να πάμε μπροστά.
Οι αμοιβές των CEO
-Πόσα παίρνουν οι CEO των εισηγμένων επιχειρήσεων; Το 2021 οι μέσες αποδοχές τους ήταν 480 χιλ. ευρώ, όπως διάβασα στη μελέτη της Granth Thornton «Ανάλυση αμοιβών μελών ΔΣ εισηγμένων επιχειρήσεων». Η μέση αμοιβή των CEO στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ανήλθε σε 1,1 εκατ. ευρώ, στις μεγάλες σε 400 χιλ. ευρώ, στις μεσαίες σε 270 χιλ. και στις μικρές σε 70 χιλ. ευρώ. Η συνολική αύξηση στις αμοιβές το 2021 ανήλθε σε 10% από το 2020 και προέρχεται κυρίως από τις πολύ μεγάλες και μεγάλες επιχειρήσεις. Συγκρίνοντας, πάντως, τις αμοιβές, βλέπω τους τραπεζίτες ριγμένους σε σχέση με τους CEO πολύ μεγάλων, μεγάλων ή ακόμη και μεσαίων επιχειρήσεων. 413.207 ευρώ (αύξηση κατά 7,2% από το 2020) η μέση αμοιβή για τα υψηλά στρώματα των τραπεζιτών, 3.443.135 ευρώ (αύξηση 43,6% από το 2020) για τους αντίστοιχους CEO πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, 551.140 ευρώ (μειωμένη κατά 23,4%) για τους CEO μεγάλων επιχειρήσεων και 472.988 (-0,2%) για τους CEO μεσαίων επιχειρήσεων.
! Παρατηρώντας τους υψηλούς δείκτες αμοιβών σε σχέση με την κερδοφορία των επιχειρήσεων, ακόμα και στις ζημιογόνες και ειδικότερα στις μεσαίες και τις μικρές, γίνεται εμφανές ότι θα πρέπει οι αμοιβέςνα ευθυγραμμίζονται καλύτερα με την πραγματική απόδοση των επιχειρήσεων, επισημαίνει η Grant Thornton.
Οι χρηματοδοτήσεις των ΜμΕ
-Τον ηγετικό ρόλο στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει η Τράπεζα Πειραιώς, με μερίδιο αγοράς άνω του 33% και εκταμιεύσεις 651 εκατ. ευρώ το 2022. Το μερίδιο της τράπεζας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα ανέρχεται σε 45%, με συγχρηματοδοτήσεις που υπερβαίνουν τα 440 εκατ. ευρώ. Η Πειραιώς εγκρίνει το 70% των αιτημάτων χρηματοδότησης μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων. Αλλά ο ρόλος που θέλει να παίξει δεν είναι μόνο αυτός του χρηματοδότη. Στόχος της είναι να βοηθήσει όσο περισσότερες μικρές επιχειρήσεις να γίνουν bankable. Τα παραπάνω άκουσα σε χθεσινή εκδήλωση της Τράπεζας Πειραιώς για το νέο ΕΣΠΑ. Και εντυπωσιάστηκα ότι δεν ακούστηκαν τα ίδια παράπονα από τις μικρές επιχειρήσεις για έλλειψη πρόσβασης σε δανεισμό. «Πέρα από ανέφικτο, το να αποκτήσουν όλες οι μικρές επιχειρήσεις πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσα σε μια νύχτα και άνευ προϋποθέσεων, θα δημιουργούσε μη επιθυμητά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα. Ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα, είναι ζήτημα οικονομικής θωράκισης και για εμάς», είπε ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων.
Ο Μητσοτάκης και οι startups
-Όπως είναι καλό να τρως έτοιμο το ψάρι, αλλά ακόμη καλύτερο να ξέρεις να το ψαρεύεις, γιατί έτσι δεν θα πεινάσεις ποτέ, το ίδιο ισχύει και με την οικονομία. Καλοδεχούμενες οι επενδύσεις, αλλά το μέλλον για μια σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα χτίσουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Και αυτό το ενστερνίζεται πλήρως η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρόεδρος Κυριάκος , ο οποίος αρκετές φορές έχει συναντηθεί και με μαθητές start – uppers, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Η οποία, αν υποστηριχθεί σωστά, δίνει λαμπρά αποτελέσματα. Όπως αυτά της βολιώτικης εταιρείας Augmenta (τεχνολογία γεωργίας ακριβείας που προωθεί τη βιώσιμη καλλιέργεια), για την οποία πρώτη είχε γράψει η στήλη τον Ιανουάριο, προαναγγέλλοντας το mega deal που ανακοίνωσε αργότερα: την εξαγορά της έναντι 110 εκατ. δολαρίων από τον κολοσσό του αγροτικού τομέα, CNH Industrial. Οι ιδρυτές της Augmenta, Γιώργος Βαρβαρέλης και Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, που συναντήθηκαν χθες με τον πρωθυπουργό, ήταν δυο 18χρονοι απόφοιτοι ηλεκτρολόγοι-μηχανικοί και αγρότες, που έκαναν τα πειράματά τους για να υλοποιήσουν την ιδέα τους σε ένα μικρό αυτοσχέδιο «χωραφάκι», κυριολεκτικά σε μέγεθος τάμπλετ.
! Παρών στη συνάντηση και ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, ο οποίος έχει κάνει δουλειά για την ανάπτυξη της καινοτομίας στο ελληνικό επιχειρείν. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η Ελλάδα κατέκτησε την 1η θέση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή στο Συνολικό Δείκτη Καινοτομίας μεταξύ 2015 – 2022 ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση European Innovation Scoreboard (EIS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και όπως είπε ο Χρ. Δήμας μιλώντας νωρίτερα στο 25ο Global Startup Workshop, το συνέδριο που διοργανώνει το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και φέρνει στην Ελλάδα την παγκοσμίου φήμης τεχνογνωσία στην τεχνολογία και την νεοφυή επιχειρηματικότητα, στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
-Πριν από καμπόσο καιρό η στήλη είχε κάνει λόγο για ένα «big deal». Τότε ελαχίστων το μυαλό είχε πάει στην πρόθεση των μεγαλομετόχων της Intrakat να αποκτήσουν μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας. Την Άκτωρ που γιγαντώθηκε από τους Μπόμπολα και Κούτρα. Για τους πλέον υποψιασμένος όταν γράφαμε περί «big deal» εννοούσαμε την πρόθεση των Μπάκου, Καϋμενακη, Εξάρχου να αποκτήσουν την Άκτωρ. Από τότε έχει περάσει κάμποσος καιρός. Όπως κάμποσες ήταν οι διακυμάνσεις πριν τη χθεσινή τελική ανακοίνωση της συμφωνίας.
Ο Εξάρχου κέρδισε την παρτίδα
-Στην υπόθεση της αγοραπωλησίας της Άκτωρ μπήκαν διάφοροι παίκτες. Από τον Κούτρα και τον Τσέντα μέχρι τον ισχυρότερο παίκτη της αγοράς των κατασκευών Γιώργο Περιστέρη. Ωστόσο από την πρώτη στιγμή που οι Χόλτερμαν και Βαρδινογιάννης αποφάσισαν να πωλήσουν την κατασκευαστική ναυαρχίδα του ομίλου Ελλάκτωρ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου της Intrakat, έδειξε την πρόθεσή του να επιστρέψει μετά από δυο χρόνια στην Άκτωρ. Ήταν κάτι σαν προσωπικό στοίχημα, λένε όσοι γνωρίζουν το σχετικό παρασκήνιο. Και τελικώς, το κέρδισε το στοίχημα. Μάλιστα, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω μέχρι τη χθεσινή συνάντηση στο Μεγάλη Βρετανία, η διαδρομή ήταν πολύ μεγάλη και πέρασε από χίλια κύματα. Ωστόσο το στοίχημα ήταν στοίχημα. Ώσπου πριν από δέκα περίπου μέρες, ο Εξάρχου συναντήθηκε με τους Κυριακόπουλο (εκπρόσωπο Βαρδινογιάννη) και Τούμπουρο ( εκπρόσωπο Χόλτερμαν) είχαν συνάντηση στην οποία συμφώνησαν μέσα σε μισή ώρα σε όλα! Από τότε ουσιαστικά ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για την εξαγορά της Άκτωρ από την Intrakat.
Ο Ηλιάδης ναρκοθέτησε αρχικώς τη συμφωνία
-Όπως σας έγραψα πιο πάνω οι Εξάρχου, Μπάκος, Καϋμενακης, είχαν δείξει ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή που οι Χόλτερμαν και Βαρδινογιάννης, αποφάσισαν να πουλήσουν την Άκτωρ. Μάλιστα, ο άνθρωπος που είχαν βάλει για να μεταφέρει το ενδιαφέρον τους ήταν ο γνωστός Χάρης Ηλιάδης. Ο συγκεκριμένος λοιπόν (όπως έκανε και παλιότερα με το αντίστοιχο ενδιαφέρον του Ολλανδού επιχειρηματία για την Εθνική Τράπεζα) επικοινώνησε με τον Χόλτερμαν, που βρισκόταν σε διακοπές στις Άλπεις και του είπε ότι «η εντολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να πουλήσουν την Άκτωρ στα αφεντικά της Intrakat». Η αντίδραση του Ολλανδού μεγαλομετόχου στο «τελεσίγραφο» Ηλιάδη, ήταν η αναμενόμενη. «Θα πωλήσω όπου θέλω εγώ». Κάπως έτσι μπλόκαρε αρχικώς το ενδιαφέρον των Μπάκου, Καϋμενακη, Εξάρχου. Κάπου εκεί εμφανίστηκε ο Κούτρας και λίγο αργότερα ο χρηματιστής Μπέλλος που άρχισε να κάνει τον παράγοντα για λογαριασμό των πελατών του. Τελικώς τα πράγματα όπως αποδείχθηκε ήταν πιο απλά, αφού τη συμφωνία με τα αφεντικά της Ελλάκτωρ την έκλεισε χωρίς μεσάζοντες ο Εξάρχου.
Επέλαση Παναγιωτάκη στα media
-Σας έγραφα προ ημερών για την δυναμική που έχει αναπτύξει το One του συναγωνιστή Διονύση Παναγιωτάκη. Επίσης σας είχα γράψει για το ενδιαφέρον του τελευταίου για την απόκτηση ραδιοφωνικής συχνότητας. Εκείνο που δεν σας έγραψα (μάλλον λόγω ηλικίας το ξέχασα) είναι ότι ο Παναγιωτάκης σχεδιάζει να φτιάξει αθλητικό ραδιόφωνο (κατά πάσα πιθανότητα θα ονομάζεται Sporday radio), ενώ σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει και στη δημιουργία ενός ενημερωτικού portal, χωρίς να αποκλείω το ενδεχόμενο να αγοράσει κάποιο από τα υπάρχοντα. Γενικώς, ο ιδιοκτήτης του One καταγράφει μια αυξημένη κινητικότητα.
Όλα τριγύρω αλλάζουνε μα ο Καρνέσης μένει
-Από επιλογή χθες αποφάσισα να κοιμηθώ λίγο παραπάνω, «εκβιάζοντας» να δω κανένα από τα καλά όνειρα που ομολογώ ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να με εγκαταλείπουν! Μέσα στον γλυκό πρωινό ύπνο μου, είδα έναν τύπο, αν δεν κάνω λάθος σ’ ένα γραφείο που έμοιαζε με αυτά του υπουργείου Υποδομών. Αυτός λοιπόν ο τύπος ήταν κάτι σαν την Ακρόπολη, που ενώ όλα τριγύρω αλλάζουν, αυτή (η Ακρόπολη) παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο. Αν δεν κάνω λάθος αυτόν τον κύριο, που ήταν σε ένα γραφείο, που μοιάζει με αυτά του Υποδομών, τον έλεγαν Καρνέση. Μάλιστα, αν θυμάμαι καλά (γιατί όταν ξυπνάω δεν σας κρύβω ότι ξεχνώ μεγάλο μέρος του ονείρου) αυτός ο κύριος ήταν διευθυντής. Από τους καλούς και ικανούς. Στο όνειρο είδα τους υπουργούς να αλλάζουν, αλλά τον Καρνέση να μένει στο… θρόνο του, λες και ήταν γόνος βασιλικής οικογένειας. Λίγο πιο κάτω, στο όνειρο πάντα, είδα τον ίδιο άνδρα να παίζει παιχνιδάκια, λες και είναι σε λούνα -παρκ. Και κάπου πριν ξυπνήσω είδα τον Καρνέση να παίρνει εντολή από κάποιον υψηλότατο του Παλατιού και να βάζει υπογραφές επιλεκτικά στους εκλεκτούς του Βασιλιά. Γενικώς, ήταν ένα μπερδεμένο όνειρο που θα ήθελα πολύ να συνεχιστεί γιατί από την εμπειρία που έχω αποκτήσει στα όνειρα, έχω την αίσθηση ότι θα κατέληγε σε εφιάλτη, που θα κυριαρχούσαν ευρώ, δρόμοι, πεζοδρόμια, τούνελ και ότι πιο σκοτεινό βάζει ο νους του ανθρώπου. Δυστυχώς, όμως, ξύπνησα με αποτέλεσμα να αφήσω στα μισά το όνειρο και να ζω με την ελπίδα (έτσι λέγεται και το νέο τραγούδι του Αργυρού) ότι αύριο, άντε μεθαύριο θα δω και τη δεύτερη δόση του ονείρου.
Η υποψηφιότητα Βλαχάκου
-Και επισήμως ανακοινώθηκε από την Πειραιώς η υποψηφιότητα του γιατρού Νίκου Βλαχάκου στο ψηφοδέλτιο της πρώτης εκλογικής περιφέρειας του Μεγάλου Λιμανιού. Πρόκειται για μια προσθήκη που ανακατεύει πολύ τα σχετικά ήρεμα νεοδημοκρατικά νερά του Πειραιά. Και τα ανακατεύει γιατί όπως προκύπτει σχεδόν από όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι μια υποψηφιότητα που έχει όλες τις προϋποθέσεις να πλασαριστεί στην πρώτη τριάδα. Επίσης, ο Βλαχάκος έρχεται να διεμβολίσει στον σκληρό πυρήνα της, την ψήφο των Μανιατών. Για να μην σας γράφω πολλά και σας κουράσω μιλάμε για έναν καλό υποψήφιο, που διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να εκλεγεί.
Τα «φαντάσματα» του ΣΥΡΙΖΑ
-Βρήκαν κάτι φαντάσματα του ΣΥΡΙΖΑ θέμα για να επανέλθουν στην επικαιρότητα. Αναφέρομαι στον γνωστό Μπελαβίλα και τον Κούλογλου, οι οποίοι επιτέθηκαν στην κυβέρνηση και την Lamda ότι δήθεν δεν προχωρούν τα έργα στο Ελληνικό. Αφού έκαναν τα πάντα τα προηγούμενα χρόνια για να μην γίνει το έργο, αφού ανακάλυπταν δάση στο παλιό αεροδρόμιο, αφού το είχαν μετατρέψει σε στρατόπεδο προσφύγων τώρα ανησυχούν λέει για το έργο. Μόνο τις τελευταίες 15 ημέρες πάνω από 400 στελέχη της αγοράς έχουν επισκεφθεί τα εργοτάξια και έχουν ενημερωθεί για την πρόοδο του έργου. Μάλιστα οι 200 περίπου έχουν αγοράσει διαμερίσματα στον Πύργο και οι υπόλοιποι εκπροσωπούν εταιρείες που δουλεύουν με χιλιάδες εργαζόμενους και έχουν κλείσει εμπορικούς χώρους στο έργο. Όλοι και όλες είχαν προσωπική εμπειρία και έφυγαν δίνοντας στον Αθανασίου και την ομάδα του εύσημα για τη δουλειά που γίνεται. Για κάτι τέτοια σας λέω ότι εκεί στην Κουμουνδούρου έχουν ζαλιστεί από τις πολλές στροφές και αδυνατούν να συνομιλήσουν σοβαρά με κρίσιμα στρώματα της κοινωνίας.
Η ελπίδα έρχεται από το (ψηφιακό) μέλλον
-Το σχολείο του μέλλοντος έφτασε στην Ελλάδα! Απίστευτο κι όμως αληθινό, είδαμε χθες την υπουργό Κεραμέως να κάθεται δίπλα σε μαθητές νηπιαγωγείου και να ασχολούνται με ένα ρομποτάκι -ένα από τα 177.000 που ξεκίνησαν να διανέμονται σε όλα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια της χώρας- που ακολουθούσε φωνητικές εντολές, μετρούσε καρδιακούς παλμούς, εντόπιζε σημεία του ορίζοντα και άλλα πολλά. Τα παιδιά ενθουσιασμένα… αλλά περισσότερο εμείς οι μεγάλοι, που ώρες-ώρες νιώθουμε με κάτι τέτοια ότι υπάρχει ελπίδα να πάμε μπροστά.
Οι αμοιβές των CEO
-Πόσα παίρνουν οι CEO των εισηγμένων επιχειρήσεων; Το 2021 οι μέσες αποδοχές τους ήταν 480 χιλ. ευρώ, όπως διάβασα στη μελέτη της Granth Thornton «Ανάλυση αμοιβών μελών ΔΣ εισηγμένων επιχειρήσεων». Η μέση αμοιβή των CEO στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ανήλθε σε 1,1 εκατ. ευρώ, στις μεγάλες σε 400 χιλ. ευρώ, στις μεσαίες σε 270 χιλ. και στις μικρές σε 70 χιλ. ευρώ. Η συνολική αύξηση στις αμοιβές το 2021 ανήλθε σε 10% από το 2020 και προέρχεται κυρίως από τις πολύ μεγάλες και μεγάλες επιχειρήσεις. Συγκρίνοντας, πάντως, τις αμοιβές, βλέπω τους τραπεζίτες ριγμένους σε σχέση με τους CEO πολύ μεγάλων, μεγάλων ή ακόμη και μεσαίων επιχειρήσεων. 413.207 ευρώ (αύξηση κατά 7,2% από το 2020) η μέση αμοιβή για τα υψηλά στρώματα των τραπεζιτών, 3.443.135 ευρώ (αύξηση 43,6% από το 2020) για τους αντίστοιχους CEO πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, 551.140 ευρώ (μειωμένη κατά 23,4%) για τους CEO μεγάλων επιχειρήσεων και 472.988 (-0,2%) για τους CEO μεσαίων επιχειρήσεων.
! Παρατηρώντας τους υψηλούς δείκτες αμοιβών σε σχέση με την κερδοφορία των επιχειρήσεων, ακόμα και στις ζημιογόνες και ειδικότερα στις μεσαίες και τις μικρές, γίνεται εμφανές ότι θα πρέπει οι αμοιβέςνα ευθυγραμμίζονται καλύτερα με την πραγματική απόδοση των επιχειρήσεων, επισημαίνει η Grant Thornton.
Οι χρηματοδοτήσεις των ΜμΕ
-Τον ηγετικό ρόλο στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει η Τράπεζα Πειραιώς, με μερίδιο αγοράς άνω του 33% και εκταμιεύσεις 651 εκατ. ευρώ το 2022. Το μερίδιο της τράπεζας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα ανέρχεται σε 45%, με συγχρηματοδοτήσεις που υπερβαίνουν τα 440 εκατ. ευρώ. Η Πειραιώς εγκρίνει το 70% των αιτημάτων χρηματοδότησης μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων. Αλλά ο ρόλος που θέλει να παίξει δεν είναι μόνο αυτός του χρηματοδότη. Στόχος της είναι να βοηθήσει όσο περισσότερες μικρές επιχειρήσεις να γίνουν bankable. Τα παραπάνω άκουσα σε χθεσινή εκδήλωση της Τράπεζας Πειραιώς για το νέο ΕΣΠΑ. Και εντυπωσιάστηκα ότι δεν ακούστηκαν τα ίδια παράπονα από τις μικρές επιχειρήσεις για έλλειψη πρόσβασης σε δανεισμό. «Πέρα από ανέφικτο, το να αποκτήσουν όλες οι μικρές επιχειρήσεις πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσα σε μια νύχτα και άνευ προϋποθέσεων, θα δημιουργούσε μη επιθυμητά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα. Ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα, είναι ζήτημα οικονομικής θωράκισης και για εμάς», είπε ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων.
Ο Μητσοτάκης και οι startups
-Όπως είναι καλό να τρως έτοιμο το ψάρι, αλλά ακόμη καλύτερο να ξέρεις να το ψαρεύεις, γιατί έτσι δεν θα πεινάσεις ποτέ, το ίδιο ισχύει και με την οικονομία. Καλοδεχούμενες οι επενδύσεις, αλλά το μέλλον για μια σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα χτίσουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Και αυτό το ενστερνίζεται πλήρως η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρόεδρος Κυριάκος , ο οποίος αρκετές φορές έχει συναντηθεί και με μαθητές start – uppers, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Η οποία, αν υποστηριχθεί σωστά, δίνει λαμπρά αποτελέσματα. Όπως αυτά της βολιώτικης εταιρείας Augmenta (τεχνολογία γεωργίας ακριβείας που προωθεί τη βιώσιμη καλλιέργεια), για την οποία πρώτη είχε γράψει η στήλη τον Ιανουάριο, προαναγγέλλοντας το mega deal που ανακοίνωσε αργότερα: την εξαγορά της έναντι 110 εκατ. δολαρίων από τον κολοσσό του αγροτικού τομέα, CNH Industrial. Οι ιδρυτές της Augmenta, Γιώργος Βαρβαρέλης και Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, που συναντήθηκαν χθες με τον πρωθυπουργό, ήταν δυο 18χρονοι απόφοιτοι ηλεκτρολόγοι-μηχανικοί και αγρότες, που έκαναν τα πειράματά τους για να υλοποιήσουν την ιδέα τους σε ένα μικρό αυτοσχέδιο «χωραφάκι», κυριολεκτικά σε μέγεθος τάμπλετ.
! Παρών στη συνάντηση και ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, ο οποίος έχει κάνει δουλειά για την ανάπτυξη της καινοτομίας στο ελληνικό επιχειρείν. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η Ελλάδα κατέκτησε την 1η θέση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή στο Συνολικό Δείκτη Καινοτομίας μεταξύ 2015 – 2022 ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση European Innovation Scoreboard (EIS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και όπως είπε ο Χρ. Δήμας μιλώντας νωρίτερα στο 25ο Global Startup Workshop, το συνέδριο που διοργανώνει το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και φέρνει στην Ελλάδα την παγκοσμίου φήμης τεχνογνωσία στην τεχνολογία και την νεοφυή επιχειρηματικότητα, στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.