Διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Αλέξης Τσίπρας.

Ένα ταξίδι με σαφή πολιτικά μηνύματα τόσο εκτός όσο και εντός Ελλάδος, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν τα αρμόδια στελέχη του κόμματος. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς την Παρασκευή στα κεντρικά γραφεία του SPD στο κτίριο Βίλι Μπραντ, σήμερα θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βερολίνου, ενώ λίγο αργότερα θα συναντηθεί με την ηγεσία του Die Linke.

Ύστερα από τις πρόσφατες συγκρούσεις με το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την υπόθεση Γεωργούλη, στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως το συγκεκριμένο ταξίδι λαμβάνει και ευρύτερες διαστάσεις. Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Όλαφ Σολτς καταδεικνύει και ενισχύει τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος εδράζεται κατά κύριο λόγο στις σοσιαλιστικές κατακτήσεις των ευρωπαϊκών κομμάτων αλλά και στην κυβερνητική εμπειρία των συμμαχικών κυβερνήσεων. «Όπως», λένε, «ακριβώς με τον τρόπο που σχεδιάζει να κυβερνήσει το κόμμα».

Θέλοντας και προεκλογικά να ενισχύσει τους δεσμούς με τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει με τον Γερμανό καγκελάριο όλα τα μείζονα θέματα του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, αλλά και τον τρόπο που διαχειρίζεται η Γερμανία τα βασικά οικονομικά θέματα της Γηραιάς Ηπείρου. «Η συνάντηση των δύο πολιτικών θα ενισχύσει και την ευρωπαϊκή πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και θα ενδυναμώσει τις σχέσεις των δύο κομμάτων», λένε στην Κουμουνδούρου. Θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αναδείξουν και τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα, ενισχύοντας το πολιτικό του προφίλ.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται διατεθειμένος να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την προοπτική της επόμενης εκλογικής ημέρας, στέλνοντας μήνυμα προς τον όμορο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος επανειλημμένως έχει τονίσει πως «σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα αλλά τα προγράμματα». Η παρουσία του στο γερμανικό έδαφος και ειδικότερα στην ιστορική έδρα του γερμανικού σοσιαλιστικού κόμματος αποτελεί από μόνη της, λένε οι παράγοντες της Κουμουνδούρου, ένα «πολιτικό εργαλείο» μείζονος σημασίας και στην πορεία προς τις εκλογές. Ούτως ή άλλως εις εκ των στόχων του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το σοσιαλιστικό κοινό της Ελλάδας, ένα μεγάλο μέρος του οποίου βρίσκεται ήδη στις όχθες του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου λένε πως «η συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς έχει τη δική της σημασία στη μετά τα μνημόνια εποχή. Από τη σύγκρουση στη συνεργασία», λένε με νόημα υπενθυμίζοντας και τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα: «Έχουμε μάθει από τα λάθη μας και ξέρουμε αυτά που γίνονται και αυτά που δεν γίνονται, και λέμε μονάχα αυτά που γίνονται. Ξέρουμε, αλλά και μπορούμε. Μπορούμε, γιατί η χώρα έχει βγάλει τον βραχνά της επιτροπείας, έχει χρήματα στα δημόσια ταμεία και μπορεί να βγαίνει στις αγορές, δεν έχουμε μνημόνια πάνω από το κεφάλι μας. Όταν θα κυβερνήσουμε, δεν θα μπορούνε να λένε οι πολιτικοί μας αντίπαλοι “βάστα, Σόιμπλε”»…

Την ίδια στιγμή σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για το θέμα της πώλησης του λογισμικού predator στο Σουδάν. Στην επίσημη ανακοίνωσή του κάνει λόγο για κυνική ομολογία του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «απ’ ό,τι είναι σε γνώση μου από τον Τύπο, διότι δεν είμαι και αρμόδιος να υπογράφω τέτοιου είδους αποφάσεις, απ’ αυτά που έχουν ήδη φανεί στον Τύπο φαίνεται ότι έχει υπάρξει εξαγωγή στο Σουδάν». Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 20/4