Προτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για την επίσηµη προκήρυξη των εκλογών, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισµα της προεκλογικής περιόδου στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας ∆ηµοκρατίας την Πέµπτη.

Ο πρωθυπουργός έδωσε το σήµα στους βουλευτές, τους υποψηφίους και τα στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης να δώσουν µε όλες τους τις δυνάµεις τον µεγάλο αγώνα ενόψει της εκλογικής αναµέτρησης της 21ης Μαΐου, χαρακτηρίζοντας τις προσεχείς εκλογές καθοριστικές, µιας και η κάλπη της απλής αναλογικής θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει.

Συγκρίσεις

Η «γραµµή» που αναµένεται να ακολουθήσει το κυβερνών κόµµα το επόµενο διάστηµα θα κινείται γύρω από τη σύγκριση της σηµερινής κυβέρνησης µε εκείνην του ΣΥΡΙΖΑ και το ζητούµενο θα είναι τελικά η σύγκριση Μητσοτάκη - Τσίπρα, η οποία -όπως εκτιµούν σε Μαξίµου και Πειραιώς- είναι ευνοϊκή για τον πρωθυπουργό. Αξιοσηµείωτη, πάντως, είναι η προειδοποίηση του πρωθυπουργού ενώπιον των µελών της Πολιτικής Επιτροπής του κόµµατος για τον κίνδυνο συγκρότησης «κυβέρνησης ηττηµένων» - άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης είχε µιλήσει για το σενάριο «πολιτικής τερατογένεσης» από τη ∆ΕΘ.

«Δεν έχουν αρχές»

«Προσέξτε, οι αντίπαλοί µας δεν έχουν αρχές. ∆εν έχω προσωπικά καµία αµφιβολία ότι, αν οι αριθµοί το επιτρέψουν, τότε δεν θα διστάσουν να συνασπιστούν, ακόµα κι αν ηττηθούν. Χθες, µάλιστα, οι µάσκες έπεσαν. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. ∆ραγασάκης, το δήλωσαν ανοιχτά, πρόθυµοι για µια εξέλιξη ανοιχτά αντίθετη στη λαϊκή βούληση: να συγκροτήσουν δηλαδή, µε την ανοχή κάποιων, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Βαρουφάκη. Πώς; Με πρωθυπουργό Τσίπρα και µε αντάλλαγµα τη µονιµοποίηση της απλής αναλογικής», είπε συγκεκριµένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Π.Ε. της Ν.∆.

Ο κίνδυνος

Ο λόγος που ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον κίνδυνο «κυβέρνησης ηττηµένων» είναι το παράθυρο που άνοιξαν προβεβληµένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτική η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονοµικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εκποµπή της ΕΡΤ «Επίλογος», ο οποίος, σηµειώνοντας ότι «µεγάλες αλλαγές µπορούν να κάνουν µόνο οι κυβερνήσεις συνεργασίας», άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο κυβέρνησης συνεργασίας µε ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, ακόµα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί δεύτερο κόµµα στις εκλογές.

Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης ∆ραγασάκης, που υποστήριξε ότι σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ λάβουν τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας θα αναζητήσουν το ενδεχόµενο δηµιουργίας κυβέρνησης, αν οι αριθµοί το επιτρέπουν. 

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 22 Απριλίου 2023.