Το «Qatar-gate» µε πρωταγωνίστρια την Εύα Καϊλή, η υπόθεση συνεργάτη της Μαρίας Σπυράκη, που ήταν και η αιτία να µη βρίσκεται στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, και η υπόθεση Γεωργούλη, µε καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, αν και είναι εντελώς διαφορετικές υποθέσεις µεταξύ τους, έχουν αποτελέσει την αφορµή να επανέλθει η συζήτηση για λίστα επιλεγµένων προσώπων από τους προέδρους των κοµµάτων.

Ο σταυρός φαίνεται πως έστειλε στις Βρυξέλλες πρόσωπα που περισσότερο προκάλεσαν πονοκεφάλους παρά ενίσχυση στα κόµµατα. Ετσι, η πρώτη αναφορά του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, περί λίστας στις ευρωεκλογές συζητήθηκε άµεσα στα επιτελεία των κοµµάτων της αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι πρώτες αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρνητικές, καθώς έτσι ο Αλέξης Τσίπρας θα µπορέσει να στείλει στις Βρυξέλλες πρόσωπα που επιθυµεί και εµπιστεύεται.

Συζήτηση και από το ΠΑΣΟΚ

Αντίστοιχα θετικά είναι τα πρώτα αντανακλαστικά στο ΠΑΣΟΚ, που µετά την υπόθεση της Εύας Καϊλή και το πλήγµα που προκάλεσε στο κόµµα κανείς δεν είναι εξαρχής αρνητικός σε µια τέτοια συζήτηση. Αλλωστε, µε τον τρόπο αυτόν δίνεται η δυνατότητα και στον Νίκο Ανδρουλάκη να εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο και στην ευρωοµάδα του ΠΑΣΟΚ πρόσωπα που επιθυµεί. 

Συζήτηση γίνεται άλλωστε εδώ και καιρό για τον γραµµατέα του κόµµατος, Ανδρέα Σπυρόπουλο, που δεν θα είναι υποψήφιος, όπως όλα δείχνουν, στις εθνικές εκλογές, εκτός και αν ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Συνοπτικά, ενώ παλιά οι λίστες δεν περνούσαν, τώρα έχουν πέραση µεγάλη…

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 22/4/23