Στις εκλογές, ειδικότερα αυτές των τελευταίων ετών, οι υποψήφιοι επιδίδονται σε ένα «τηλεοπτικό ράλι» για να αντικρούσουν τα πολιτικά τους επιχειρήματα και μέσω των πολιτικών διαξιφισμών να επικοινωνήσουν την θέση τους, δημιουργώντας κάποιες φορές έναν «κενό» θόρυβο που απομακρύνει τα -δυνητικά- focus groups ψηφοφόρων.

Από την άλλη πλευρά, οι νεότεροι επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο ως πηγή πληροφόρησης, γνώσεων αλλά και επικοινωνίας για την δόμηση των πολιτικών τους θέσεων. Σε αυτό το πεδίο στρέφονται και οι νεολαίες των κομμάτων με σκοπό να εκφράσουν τις ιδέες και θέσεις τους. Παράλληλα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι αποτελεί σπάνιο το φαινόμενο ουσιαστικού διαλόγου και παραγωγικής αντιπαράθεσης μεταξύ των εκπροσώπων -νέων ηλικιακά-, διότι η τοξική ρητορική που υπάρχει σε συνδυασμό με την πόλωση που εδράζεται τις τελευταίες δεκαετίες στο πολιτικό περιβάλλον της χώρας δεν μπορεί να πάρει επί της ουσίας «σάρκα και οστά» για τέτοιες πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα, η εξαίρεση στον κανόνα είναι η πλατφόρμα «The Debate Podcast» του Φίλιππου Πετρόπουλου, με το εγχείρημα να επιχειρεί να «σπάσει» τα στεγανά της εποχής και να προσκαλέσουν νέους για ένα debate πλούσιο από αντιπαράθεση, διάλογο, αντιθέσεις και συνθέσεις, εν προκειμένω μεταξύ των τριών μεγαλύτερων παρατάξεων.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες - εκπρόσωποι των κομμάτων, σεβάστηκαν τους κανόνες του debate και πως οι θεατές κατόρθωσαν να δουν και να εστιάσουν στην αντίληψη των νέων μέσα από σαφείς, διακριτές και ταυτόχρονα, με λογική και ορθά επιχειρήματα θέσεις, ευχάριστα και δίχως κούραση ή «δεύτερες σκέψεις» στο αν θα επενδύσουν τον χρόνο τους στο πρόγραμμα. Η διαφοροποίηση, αντιπαράθεση και «σύγκρουση» ήταν δημιουργική και αυτό που κέρδιζε τον θεατή ήταν η αλήθεια μέσω της πραγματικότητας στις απαντήσεις που έδιναν οι νέοι. Πολιτικός πολιτισμός στο προσκήνιο.

Χρήστος Λαγκαδιανός - Εκπρόσωπος ΟΝΝΕΔ

Την ΟΝΝΕΔ εκπροσώπησε ο Χρήστος Λαγκαδιανός, πολιτικός επιστήμονας, κάτοχος ΜΒΑ και μέλος της κεντρικής επιτροπής της νεολαίας της ΝΔ. Βγαλμένος από το Ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, που εκπροσωπεί με σωστό και δομημένο λόγο τις αρχές της παράταξης του, απαντώντας σε απαιτητικές ερωτήσεις και σέβεται και τις πολιτικές διαφορές που αντανακλά στις -ξεχασμένες για πολλούς πολιτικούς- αξίες της Δημοκρατίας.

Ομολογουμένως, δεν αποτελεί συχνό φαινόμενο το να δομείται σε μια πολιτική απάντηση μία αναφορά στον Καζαντζάκη για την προσωπική ευθύνη του καθενός και όχι η απλή παράθεση ενός «τσιτάτου» με ταυτόχρονη ανάλυση των υπαρχουσών πολιτικών της Ν.Δ, δίχως κραυγές. Ακόμη, δεν είναι σύνηθες ένας νέος σθεναρά να επιχειρηματολογεί περί των εννοιών της αξιοκρατίας, του επιτελικού κράτους και την ουσία του κυβερνητικού έργου με μεστό και άμεσο λόγο, χωρίς να προσβάλει σε προσωπικό επίπεδο κανέναν από τους αντιπάλους του.

«Εμείς ως νέα γενιά οφειλουμε να επιδιώκουμε να βγαίνουν μπροστά οι νέοι και να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, θέτοντας ταυτόχρονα και τις βάσεις για ένα διαφορετικό δημόσιο διάλογο μεταξύ των κομμάτων», ανέφερε ο ίδιος κατά τη διάρκεια του debate.

Δήμος Μπίνετζης - Εκπρόσωπος νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Ο τελειόφοιτος -επίσης- του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Δήμος Μπίνετζης, ανέδειξε επίσης την δική του στόχευση και νηφαλιότητα στον λόγο του αναφορικά με τα ζητήματα που προτάσσει η νεολαία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με σεβασμό στους συνομιλητές του.

Ο συνδικαλιστής με την φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο πανεπιστήμιο, τόνισε ότι το κόμμα δεν έχει «καταγγελτικό λόγο», αλλά κάνει «προγραμματική αντιπολίτευση», μίλησε για τα «κεκτημένα» της περιόδου διακυβέρνησης 2015-2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε ότι «ένα μέρος του πολιτικού συστήματος εστιάζει σε δευτερεύοντα ζητήματα». Ταυτόχρονα, απηύθυνε ερώτηση στους εκπροσώπους ΟΝΝΕΔ και νεολαίας ΠΑΣΟΚ για τα δάνεια των κομμάτων τους, δημιουργώντας έτσι έναν γόνιμο κύκλο συζήτησης για το εν λόγω ζήτημα.

Η παρουσία του ανέδειξε την επίσης, ήπια αλλά δομική και ουσιαστική κριτική της νεολαίας του κόμματος ως προς τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα.

Στέλιος Βούκουνας - Εκ. Τύπου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ

Ο δικηγόρος, κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου «Δημόσιο Χρηματοπιστωτικό Δίκαιο» και εκ. Τύπου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Βούκουνας εκπροσώπησε την νέα γενιά του κόμματος στο debate.

Ο ίδιος με σταθερή αναφορά στην ιστορία, τα έργα αλλά και το μέλλον που πρέπει να έχει το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική ζωή του τόπου, απάντησε με αμεσότητα στα ερωτήματα, δημιουργώντας εξίσου καλές εντυπώσεις. Στο ζήτημα της πιθανότητας μετεκλογικών συνεργασιών ότι «είμαστε υπέρ των συνεργασιών, της συζήτησης και του διαλόγου για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα και την κοινωνία», ενώ ταυτόχρονα απηύθυνε ερώτημα στον εκπρόσωπο της ΟΝΝΕΔ σε σχέση με το δημόσιο, τονίζοντας «πώς γίνεται η ΝΔ να μας μιλάει για την μείωση του δημοσίου, την μείωση φορών και παράλληλα να αυξάνει τους μετακλητούς».

Στο ερώτημα γιατί ένας νέος σήμερα μπορεί να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ξεκαθάρισε ότι: «Αν ένα νέος θέλει  αξιοκρατία, θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ που έκανε το ΑΣΕΠ και προσλαμβάνεσαι με εξετάσεις, αν θέλει διαφάνεια, θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ που έκανε την Διαύγεια, δημιούργησε έναν ιστότοπο όπου αναρτώνται όλες οι πληροφορίες για να βλέπει κάθε νέος  την δημοσίευση των κυβερνητικών αποφάσεων, αν θέλει σωστή αξιοποίηση των δημοσίων πόρων θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ που έκανε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εξοικονόμησε πολλά εκατομμύρια ευρώ μειώνοντας την φαρμακευτική δαπάνη. Για αυτό να ψηφίσει ένας νέος το ΠΑΣΟΚ. Γιατί τα παραπάνω είναι κεκτημένα που φέρουν συγκεκριμένη σφραγίδα».

Δείγμα ελπίδας από την νεολαία

Παρά τα σοβαρά πολιτικά ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος, δεν υπήρξαν έντονοι διαξιφισμοί. Πρώτη φορά βλέπουμε μαζί, τρεις εκπροσώπους από τις νεολαίες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να υπογραμμίζουν με πολιτικό πολιτισμό τις διαφορές τους και να απαντάνε σε ερωτήσεις δύσκολες, ευθέως και χωρίς περιστροφές. Ομολογουμένως, αποτελεί ένα δείγμα ελπίδας για το αβέβαιο και μάλλον, για ακόμη μία φορά μη-συνεργάσιμο πολιτικό περιβάλλον της επομένης των εκλογών.

Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήστε το debate.