Παρακολουθώντας τη συνέντευξη του πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητή Κώστα Ζουράρι στον ΑΝΤ1 και τον Γ. Λιάγκα, δεν µου έκανε εντύπωση η αναφορά του στην ψήφο των άγουρων νέων, που εξισούται µε τη δική του, αλλά η ιστορία που «αφηγήθηκε» µε τη δική του κόρη, η οποία σε ηλικία 17 ετών του ζήτησε να της εξηγήσει τι είναι ∆ηµοκρατία.

Προσωπικά αµφιβάλλω εάν συνέβη κάτι τέτοιο, διότι ο τρόπος που περιέγραφε ο Κ. Ζουράρις το περιστατικό µε την κόρη του έµοιαζε να είναι «κλεµµένος» από ένα δοκίµιο του Γάλλου διανοουµένου Ρεζίς Ντεµπρέ, που έτυχε να διαβάσω στις αρχές του 2000. Ο τίτλος του συγκεκριµένου συγγραφικού πονήµατος του Ντεµπρέ, που στα νιάτα του υπήρξε και σύντροφος εν όπλοις του Τσε Γκεβάρα, είχε τίτλο «Εξηγώντας τη ∆ηµοκρατία στην κόρη µου». Σε αυτό το έργο ο συγγραφέας µεταφέρει τον «διάλογο» που έχει µε την κόρη του, η οποία ετοιµάζεται να ψηφίσει για πρώτη φορά.

Δεν ξέρω πόσων ετών είναι η κόρη του Κ. Ζουράρι, αλλά καλό θα είναι, όταν ξεπατικώνει αφηγήσεις διάσηµων συγγραφέων, να µην τις εµφανίζει ως «βιωµατικές», αλλά να µνηµονεύει αυτούς που τον ενέπνευσαν για να τις χρησιµοποιήσει ως δικές του.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 27/5