Να κόψει µια και καλή τη συζήτηση περί... µονοµερών ενεργειών από την πλευρά της Ν.∆. στο θέµα της αναθεώρησης του Συντάγµατος επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις µετεκλογικές συνεντεύξεις. Πέραν των τοποθετήσεων περί ανέφικτης πλειοψηφίας 180 βουλευτών µετά την 25η Ιουνίου (αριθµός που θα επέτρεπε δυνητικά στο κυβερνών κόµµα να προχωρήσει στον καθορισµό των προς αναθεώρηση άρθρων χωρίς συναινέσεις), έκανε ανοικτά λόγο για ανάγκη σηµαντικών συγκλίσεων σε αυτή την κορυφαία διαδικασία, δίνοντας ξεκάθαρο στίγµα.

Ακόµη ένα µέτωπο το οποίο θα αγγίξει ο ίδιος το πρώτο κιόλας διάστηµα της νέας διακυβέρνησης, απευθυνόµενος κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ, είναι αυτό της ψήφου των αποδήµων, το οποίο κατά κοινή οµολογία χρήζει πολλών βελτιώσεων. Βλέπετε, το πλαίσιο που δηµιουργήθηκε χάριν των συναινέσεων µε τον ΣΥΡΙΖΑ την προηγούµενη τετραετία προκάλεσε συνθήκες ασφυξίας σε ό,τι αφορά είτε τον αριθµό των Ελλήνων του εξωτερικού που θα µπορούσαν να συγκροτήσουν δικαίωµα ψήφου, είτε το πλέγµα των διαδικαστικών ζητηµάτων που θα έπρεπε να µεσολαβήσουν µέχρι να φθάσουν στην κάλπη. Μεταξύ άλλων, θα αναζητηθεί η χρυσή τοµή για τη διεύρυνση του εκλογικού σώµατος των οµογενών, ενώ θα αναδειχθεί και το θέµα της επιστολικής ψήφου.

Αέρα στα πανιά των «γαλάζιων» σχεδιασµών έδωσε το αποτέλεσµα στις κάλπες του εξωτερικού που ευνοεί αδιαµφισβήτητα τη Ν.∆. και ταυτόχρονα επιφέρει τον παράγοντα της προσδοκίας στο κοµµάτι αυτό και για τη Χαριλάου Τρικούπη. Φυσικά, ο άνθρωπος που αναµένεται να επιφορτιστεί µε τη θεσµική προετοιµασία της υπόθεσης δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος θα επιχειρήσει να ξεκλειδώσει το δαιδαλώδες σύστηµα που είχε καθιερωθεί την προηγούµενη τετραετία.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 2/6