Τα δύο πρώτα νομοσχέδια
– Τα δύο πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει την επομένη των εκλογών της 25ης Ιουνίου προανήγγειλε χθες το βράδυ μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά ο πρώην πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πρώτο θα αφορά τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των διαδικασιών της λειτουργίας των δομών του επιτελικού κράτους και το δεύτερο (νομοσχέδιο) θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών και θα συνδέεται με τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ, σε σχέση με τις φοροελαφρύνσεις. Το πρώτο νομοσχέδιο το έχει ετοιμάσει εδώ και καιρό (όπως άλλωστε έχετε διαβάσει στη στήλη) ο καθηγητής Γεραπετρίτης. Και μιλάμε ουσιαστικά για το νέο μοντέλο κυβερνητικής διοίκησης, που, όπως μαθαίνω, θα επιφέρει μεταξύ των άλλων και αλλαγές στα πρόσωπα του Μαξίμου.

Ο Γεραπετρίτης πάει… Ευρώπη
– Αν και είναι νωρίς να προεξοφλεί κανείς το οτιδήποτε, από σχετικά αξιόπιστη κυβερνητική πηγή πληροφορήθηκα ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει (από τώρα) το πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον Σχοινά (που ονειρευόταν να γίνει μέχρι και μεταβατικός πρωθυπουργός) στη θέση του Έλληνα επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό το πρόσωπο δεν είναι άλλο από τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι μέχρι τότε ο καθηγητής δεν θα αναλάβει κάποιο υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Απεναντίας, τις τελευταίες μέρες φτάνουν στα υπερήφανα αυτιά μου κάτι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος Μητσοτάκης γίνεται αποδέκτης (ναι, πολύ καλά διαβάσατε) εισηγήσεων σχετικών με τον ρόλο που πρέπει να αναλάβει στην επόμενη κυβέρνηση ο Γεραπετρίτης. Μάλιστα, αυτοί που κάνουν τις εισηγήσεις μόνο περαστικοί από το γραφείο του Μητσοτάκη δεν είναι.


Περί αξιοποίησης (πρώην) ΠΑΣΟΚων
– Ρωτήθηκε χθες από τον Κουβαρά ο πρόεδρος Μητσοτάκης να πει αν στην επόμενη κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αξιοποίηση κι άλλων προσώπων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Για ευνόητους λόγους, που σχετίζονται με τη συσπείρωση των Νεοδημοκρατών, έκανε σαν μην άκουσε την ερώτηση. Επειδή όμως κάτι πιάνουν και οι δικές μου κεραίες, σπεύδω να σας πω ότι ένας από τους σίγουρους προς αξιοποίηση, που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και που κατάφερε να εκλεγεί πρώτος (και με διαφορά) στη Δυτική Αθήνα, είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο τελευταίος μάλιστα «επιστρατεύθηκε» από την Πειραιώς και θα περιοδεύσει στις παραδοσιακά ΠΑΣΟΚοκρατούμενες εκλογικές περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδος (Αχαΐα, Ηλεία κ.λπ.).

? Κρατήστε μια πληροφορία που εκτιμώ ότι θα επιβεβαιωθεί εντός του 2023. Μιντιάρχης από τους παλιούς (και έμπειρους) έχει ξεκινήσει κουβέντες με στόχο να αποεπενδύσει από τα μίντια. Εφόσον επιβεβαιωθεί η σχετική πληροφορία, θα μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα deals στον χώρο των media.
Η Ροδόπη και ο ανύπαρκτος (πολιτικά) βουλευτής
– Παρακολουθώ με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον το δημόσιο ξεκατίνιασμα των ΣΥΡΙΖΑίων της Ροδόπης, οι οποίοι καταγγέλλουν πολλά και ενδιαφέροντα. Με αφορμή όλα αυτά, προσπάθησα να πληροφορηθώ και το όνομα (για να ακριβολογώ το επώνυμο) του τοπικού βουλευτή της ΝΔ. Ονομάζεται Στυλιανίδης και, όπως μου είπαν, τα παλιά τα χρόνια φλέρταρε με την ιδέα να διαδεχτεί τον Κώστα Καραμανλή τον Β’ στην ηγεσία της ΝΔ. Και εκεί που ετοιμαζόταν να γίνει αρχηγός, δεν κατάφερε να εκλεγεί ούτε βουλευτής. Από τότε το πάτησε γινάτι, με αποτέλεσμα να «αποκεφαλίζει» όποιον ικανό αξιώνει συμμετοχή στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της Ροδόπης. Αυτό έχει αποτέλεσμα η ΝΔ να έχει μακράν τον χειρότερο ανά την Επικράτεια συνδυασμό, κάτι που αποτυπώνεται και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Για την ιστορία και μόνο, να σας πω ότι ο Στυλιανίδης είναι στενός φίλος του Καραμανλή, ακόμη στενότερος συνομιλητής του Προκόπη και κουμπάρος και φίλος του Μανώλη Κοττάκη της «Εστίας» και της «Δημοκρατίας» και του Ανδρέα Παπαμιμίκου του Ιβάν.


Εκτός υπολογισμού ο Πολάκης
– Ούτε ιερό, ούτε όσιο δεν έχει αυτός ο Τσίπρας. Γιατί το λέω αυτό; Μα, πολύ απλά, γιατί με αφορμή το χθεσινό σχόλιο της στήλης για τη δυσμένεια στην οποία έχει τεθεί ο Πολάκης, έμαθα και κάτι ακόμη που είναι τουλάχιστον εξοργιστικό. Σύμφωνα με κάτι φίλους μου ΣΥΡΙΖΑίους, η Κουμουνδούρου δεν υπολογίζει στους λογαριασμούς που κάνει την έδρα των Χανίων. Μάλιστα, οι έχοντες πλήρη γνώση των δεδομένων γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης έχει ήδη πετάξει λευκή πετσέτα, εξέλιξη που εκ των πραγμάτων θα κοστίσει, και δη ακριβά, στο συνολικό αποτέλεσμα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τα αριθμητικά δεδομένα, στην περίπτωση που το κόμμα απολέσει κάποιες λίγες χιλιάδες ψήφους, αυτομάτως μένει εκτός (επόμενης) Βουλής ο Παυλής. Αυτό δηλαδή που θέλει, αν και δεν το λέει, και ο πρόεδρος Αλέξης. Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, κάτι φίλοι μου από τα Χανιά παρατηρούν μια σχετική κινητικότητα από παλιούς Μητσοτακικούς (κυρίως Σφακιανούς), που δείχνουν αποφασισμένοι να στηρίξουν τον Πολάκη για λόγους εντοπιότητας και μόνο. Γιατί δεν θέλω να πιστέψω κάτι άλλους, που διαδίδουν ότι «επειδή ο Πολάκης έχει αποδειχτεί ο πιο χρήσιμος συνεργάτης του Μητσοτακαίικου, σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να τον χάσουν». Άλλωστε, ακόμη και σε επίπεδο Κρήτης, υπήρξε πολύτιμη η συνεισφορά του, προκειμένου ο πρόεδρος Κυριάκος να «βάψει» γαλάζιο το νησί.

Η μεγάλη του Κοκλώνη (επιστροφή) στο OPEN
– Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η χθεσινή επίσκεψη του γνωστού παραγωγού Νίκου Κοκλώνη στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού OPEN. Απολύτως λογικό, αν λάβουμε υπόψη τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποχώρησε από το συγκεκριμένο κανάλι ο «Mr J2US». Όπως με ενημέρωσε αυτόπτης μάρτυρας, ο Κοκλώνης κατά την παρουσία του στο κανάλι του Ιβάν συνοδευόταν από τον στενό συνεργάτη του και γνωστό πρόσωπο της τηλεόρασης Τζώνη Καλημέρη. Από την ώρα που πάρκαρε το αυτοκίνητό του ο δημοφιλής παρουσιαστής, άρχισε να φουντώνει μια σεναριολογία σε σχέση με τους λόγους της εκεί παρουσίας του. Κάποιοι την απέδωσαν στο ενδεχόμενο να υπάρξει (εκ νέου) συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών σε σχέση με την παραγωγή ψυχαγωγικού προγράμματος, ενώ υπήρξαν και εκείνοι που έσπευσαν να τη συνδέσουν με κάτι (επίμονες) φήμες, που εμφανίζουν τον Νίκο Κοκλώνη να έχει δείξει ενδιαφέρον για την εξαγορά του OPEN. Αν και προσπάθησα να μάθω τι ακριβώς ισχύει από τα δύο, δεν σας κρύβω ότι δεν κατάφερα να μάθω και πολλά. Πάντως, πρέπει να σας πω ότι οι πηγές μου δεν απέκλειαν κατηγορηματικά (και) τη δεύτερη εκδοχή. Δηλαδή, εκείνη της εξαγοράς του καναλιού Σαββίδη από επενδυτικό σχήμα υπό τον Κοκλώνη. Και, βλέπετε, όπως και στις πυρκαγιές, έτσι και στα deals, όπου υπάρχει καπνός, κάπου εκεί υπάρχει και η φωτιά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και μόνο το γεγονός ότι ο παρουσιαστής επέστρεψε στα γραφεία του OPEN δείχνει και λέει πολλά.

Μετά την επενδυτική βαθμίδα (;) η Αττική Οδός
– Έχοντας ως δεδομένη την επενδυτική βαθμίδα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που άρχισαν να αναρωτιούνται «προς τι η βιασύνη του Πολίτη να βγάλει μέσα στο κατακαλόκαιρο τον διαγωνισμό για την Αττική Οδό;». Εδώ που τα λέμε, δυσκολεύομαι να αδικήσω όλους αυτούς που αναρωτιούνται, αφού δεν υπάρχει πιο λογικό ένας ιδιοκτήτης, εν προκειμένω το ΤΑΙΠΕΔ, να αναζητεί το καλύτερο περιβάλλον για να βγάλει σε διαγωνισμό ένα asset που έχει στην κατοχή του. Με απλά λόγια, μπακαλίστικα που λένε και στο χωριό μου, αν θες να μαζέψεις περισσότερους επενδυτές και συνάμα και περισσότερα λεφτά, δεν έχεις παρά να ψάχνεις την ευκαιρία για ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον. Παρά το γεγονός ότι όλοι (συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού) προεξοφλούν ότι η χώρα θα πάρει την επενδυτική βαθμίδα, ο Πολίτης του ΤΑΙΠΕΔ σπεύδει να ολοκληρώσει λίγες μέρες μετά τις εκλογές τον διαγωνισμό για την «Αττική Οδό». Πάντως, όσοι γνωρίζουν τον άνδρα (που εκτός από άνδρας είναι και τεχνοκράτης, κάτι σαν τον κουμπάρο του, τον Τζουζέπε Τζιάνο) δεν εκπλήσσονται από τη βιασύνη του. Προφανώς, ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε εμείς και που ενδεχομένως να μην το μάθουμε και ποτέ.

Ο παλιός δημοσιογράφος που συμβούλευε τον Τσίπρα
– Ανάμεσα στους πολλούς που συμβούλευαν τα τελευταία χρόνια τον πρόεδρο Τσίπρα ήταν και ένας παλαίμαχος της δημοσιογραφίας, που διαχρονικά είχε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, ο οποίος έκανε την προσδοκία είδηση και αφού την έκανε είδηση, την παρείχε και ως εισήγηση στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε για έναν τύπο που έκανε καριέρα με κάτι ακαταλαβίστικες αναλύσεις στα μέσα που δούλευε και για ένα (μεγάλο χρονικό) διάστημα είχε και επιτελικό ρόλο. Αυτός λοιπόν ο γίγαντας της δημοσιογραφίας, που εκτός των άλλων μισεί και τους Μητσοτάκηδες, βρέθηκε να συνομιλεί με τον Τσίπρα έπειτα από σχετική σύσταση του Θανάση Καρτερού, με τον οποίον τους συνδέουν διάφοροι αγώνες στην Αριστερά. Ο πρόεδρος Αλέξης, που προφανώς ενθουσιάστηκε από τις αμπελοφιλοσοφίες του παλιού δημοσιογράφου, όχι μόνο τις υιοθέτησε, αλλά σε κάποια φάση πίστεψε ότι μίλαγε με τον «σοφότερο δημοσιογράφο του πλανήτη». Πλέον μαθαίνω ότι δεν θέλει να τον δει. Και να ήθελε, το κόβω δύσκολο, αφού ο πρώτος που αποφεύγει πλέον τη συνύπαρξη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο δημοσιογράφος.

! Ένας φίλος μου, από αυτούς που κυκλοφορούν τα βράδια και το διασκεδάζουν, «έπεσε» πάνω σε ένα ενδιαφέρον (ομολογώ) παρεάκι το Σάββατο το βράδυ στο νησί της Πάρου. Αναφέρομαι στους Δημήτρη Μελισσανίδη και Λάκη Λαζόπουλο, οι οποίοι εσχάτως μαθαίνω ότι κάνουν παρέα.

Στηρίζει τη ΝΙΚΗ ο Ιβάν
Άνθρωποι που συνδέονται με τον Ιβάν Σαββίδη έχουν προσχωρήσει στη ΝΙΚΗ του θεολόγου από το Κιλκίς. Και όταν λέω «άνθρωποι», δεν εννοώ φιλάθλους του ΠΑΟΚ, αλλά κάτι οργανωμένους σε ποντιακά και αλλά περίεργα (με διασυνδέσεις σε μοναστήρια και Ρώσους), που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Όλοι αυτοί οι θεοσεβούμενοι -που έχουν και σχέση με τον ομογενή επιχειρηματία- έχουν έναν και μόνο στόχο. Να δυσκολέψουν τη ζωή και συνάμα (όπως διατείνονται) τον στόχο της αυτοδυναμίας του προέδρου Μητσοτάκη. Επειδή λοιπόν αντίστοιχο στόχο φαίνεται πως έχει και ο Ιβάν, δεν απορρίπτω όσους πιστεύουν ότι «ο Σαββίδης παίζει μπάλα και στη ΝΙΚΗ».