Δύο εµβληµατικές προσωπικότητες από τον χώρο της δηµοσιογραφίας, η τηλεοπτική καριέρα των οποίων εκτοξεύτηκε τις δεκαετίες 1980 και 1990, κυρίως µέσα από το κρατικό κανάλι, ξανασµίγουν, αυτή τη φορά στα αριστερά έδρανα του Κοινοβουλίου. Αν και βρίσκονται κάτω από την ίδια πολιτική στέγη εδώ και δεκαετίες, θα είναι η πρώτη φορά που η Λιάνα Κανέλλη θα συνυπάρξει µε τη Σεµίνα ∆ιγενή εντός Βουλής, καθώς τα προηγούµενα χρόνια η τελευταία συνήθιζε να εκλέγεται, να ορκίζεται και να παραιτείται, παραχωρώντας τη θέση της στον αµέσως επόµενο σύντροφό της - είτε επρόκειτο για εθνικές εκλογές είτε για ευρωεκλογές. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή τη φορά ο γραµµατέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ∆. Κουτσούµπας, επιθυµεί στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο να έχει στις τάξεις της Κ.Ο. του κόµµατος και τις δύο πάλαι ποτέ «σιδηρές κυρίες» της δηµοσιογραφίας, πράγµα που σηµαίνει πως στην περίπτωση της Σεµίνας ∆ιγενή δεν θα επαναληφθεί το έργο προηγούµενων περιόδων. Ως πρώτη σε σταυρούς προτίµησης στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στον Νότιο Τοµέα της Αθήνας, η Σεµίνα ∆ιγενή θα επανέλθει µετά την 25η Ιουνίου στον «ναό της ∆ηµοκρατίας», µε σκοπό να εξαντλήσει τη θητεία της.

Έκπληξη

Στην ανθρωπογεωγραφία του ΚΚΕ είναι γνωστό άλλωστε πως η Σ. ∆ιγενή είναι η εκλεκτή του ∆. Κουτσούµπα, ενώ, στον αντίποδα, η Λιάνα Κανέλλη έχει ταυτίσει τη συµµετοχή της στο ΚΚΕ µε την πρώην γραµµατέα της Κ.Ε. και στενή της φίλη, Αλ. Παπαρήγα. Η τελευταία άλλωστε ήταν αυτή που έδωσε το βάπτισµα του κοµµατικού πυρός στη Λ. Κανέλλη, όταν το 1999 τη συµπεριέλαβε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, προκαλώντας έκπληξη στον πολιτικό και δηµοσιογραφικό κόσµο µε την κίνησή της αυτή, αλλά και αντιδράσεις εντός του Περισσού. Η ένταξη της Λ. Κανέλλη στο ΚΚΕ δεν είχε γίνει αποδεκτή µε ενθουσιασµό από όλους τους «συντρόφους», µε πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Μήτσου Κωστόπουλου, ο οποίος είχε εκφράσει ανοιχτά τις αντιρρήσεις του και λίγους µήνες αργότερα διεγράφη από το κόµµα.

Η Λιάνα Κανέλλη µπορεί να έχει διανύσει χιλιόµετρα στους αγωνιστικούς δρόµους της Αριστεράς από το 1999 µέχρι σήµερα, ωστόσο η Σεµίνα ∆ιγενή είναι παλαιότερη στο κόµµα, καθώς εντάχθηκε στην ΚΝΕ στα µαθητικά της χρόνια.

Η ΕΡΤ και για τις δύο ισχυρές κυρίες του Περισσού πλέον υπήρξε το µεγάλο σχολείο, καθώς από αυτήν ξεκίνησαν την πορεία τους στον χώρο της δηµοσιογραφίας. Η Σεµίνα ∆ιγενή, που εισήλθε στην ΕΡΤ στις αρχές της δεκαετίας του 1980, έχει αναφερθεί στο παρελθόν στην πρώτη της συνάντηση µε τη Λιάνα Κανέλλη, την οποία αποκαλούσε «βαρύ πυροβολικό» της κρατικής τηλεόρασης, καθώς ήταν ήδη καταξιωµένη ως παρουσιάστρια των δελτίων ειδήσεων, και ας έχουν µεταξύ τους δύο χρόνια διαφορά. Η µεν Λ. Κανέλλη είναι γεννηµένη το 1954, η δε Σεµίνα ∆ιγενή το 1956.

Στα µέσα της δεκαετίας του 1980, αµφότερες είχαν και τις δικές τους, δηµοφιλείς εκποµπές. Η Σεµίνα ∆ιγενή ήταν ανάµεσα στους κεντρικούς παρουσιαστές της εκποµπής «Τρεις στον αέρα» και την ίδια χρονική περίοδο η Λ. Κανέλλη παρουσίαζε το «Οµιλείτε ελληνικά».

Στην πορεία, µε την «άνοιξη» της ιδιωτικής τηλεόρασης, ακολούθησαν διαφορετικούς δρόµους, σε άλλα µαγαζιά στον χώρο των ΜΜΕ.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 10 Ιουνίου 2023.