Επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε σχέδιο, αλλά δεν ευοδώθηκε, γιατί υπήρξε αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών, να μεταφερθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και Παιδείας όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Αυτή η ιστορία, την οποία αφηγήθηκε με στενόχωρη διάθεση η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Γιαννακάκη, σε εκδήλωση εκπροσώπων σωματείων της Δυτικής Θράκης, που διεκδικούν δικαστικά την αναγνώρισή τους ως τουρκικών, έχει πλούσιο παρασκήνιο. Από το ρεπορτάζ την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει πως η συγκεκριμένη απόπειρα έγινε συντονισμένα από την ίδια τη Μ. Γιαννακάκη και τον πρώην υπουργό Παιδείας, Ν. Φίλη, ενώ στην υπόθεση ενεπλάκη και ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Γ. Ρουμπάτης, καθώς το ζήτημα άγγιζε πτυχές της «πάγιας εθνικής πολιτικής».

Η συγκεκριμένη «μεθόδευση», όπως χαρακτηρίστηκε από διπλωματικούς κύκλους, απετράπη ύστερα από βέτο του τότε υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, ο οποίος «τα έψαλε χοντρά» στους εμπνευστές της πρότασης. Πληροφορίες από εκείνη την περίοδο κάνουν λόγο για «άγριο καβγά» ανάμεσα στον Ν. Κοτζιά και τους Ν. Φίλη και Μ. Γιαννακάκη, η οποία -σημειωτέον- είχε οριστεί και γενική γραμματέας Δικαιωμάτων στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Δημοσιεύτηκε στην στήλη «Αλάτι και Πιπέρι» της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ στις 19/6

Ουσιαστικά, αν προχωρούσε κάτι τέτοιο θα σήμαινε «κατάργηση» του γραφείου Πολιτικών και Μορφωτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.