Στην εκλογική αναµέτρηση της 21ης Μαΐου, ένα από τα µηνύµατα που έστειλαν οι πολίτες µε την ψήφο τους ήταν ότι επιθυµούν µια σοβαρή αξιωµατική αντιπολίτευση.

Ενα µήνυµα που, σύµφωνα µε τον Αλέξη Τσίπρα και µε βάση τις δηλώσεις του µετά τη βραδιά των εκλογών και την ήττα του κόµµατός του, «πήραν στον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά δεν φαίνεται να το έλαβαν και πολύ σοβαρά υπόψη, αν κρίνουµε από τη στάση του κόµµατος στο πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, το οποίο συνέβη σε διεθνή ύδατα.

Εργαλειοποίηση

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεκριµένα, έσπευσαν να εργαλειοποιήσουν την ανείπωτη τραγωδία, ενώ δεν δίστασαν να διασύρουν τη χώρα διεθνώς αναφορικά µε τις προσπάθειες διάσωσης των άτυχων µεταναστών που επέβαιναν στο µοιραίο σκάφος. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγµα ήταν η φραστική επίθεση που δέχθηκε από µέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας στην Καλαµάτα, όπου µετέβη για να επισκεφθεί τους διασωθέντες.

Επίθεση στην ΠτΔ

Νεολαίοι του κόµµατος της Κουµουνδούρου που είχαν συγκεντρωθεί στο σηµείο επιτέθηκαν στην Πτ∆ για τη µεταναστευτική πολιτική της χώρας, υποστηρίζοντας µεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση της Ν.∆. υπό τη δική σας Προεδρία τούς κάνει αυτά που τους κάνει. Τους σκοτώνει (!) στον φράχτη του Εβρου και ρίχνει τις βάρκες στο Αιγαίο». Η ακραία ρητορική τους συνεχίστηκε µε αναφορές στην τραγωδία των Τεµπών, µε την κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου να δίνει την αφοπλιστική απάντηση ότι «ο φράχτης είναι η προστασία των συνόρων της πατρίδας µου».

Και ενώ τα στελέχη της Νεολαίας εµµένουν στη στάση τους για το επεισόδιο, βρήκαν και τους υποστηρικτές τους, µε τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και ∆ιονύση Τεµπονέρα να τους υποστηρίζουν για τη στάση τους απέναντι στην Πρόεδρο. Τη σκυτάλη πήρε ο ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε προκλητική ανάρτησή του στο Twitter, λίγο διάστηµα µετά τις γνωστές ενέργειές του για τον φράχτη στον Εβρο, ανέφερε ότι η τραγωδία µε τους 78 νεκρούς ανοιχτά της Πύλου, που έγινε σε διεθνή ύδατα, «εκθέτει την Ελλάδα για τις ευθύνες της στη διάσωσή τους».

Δήλωση µε την οποία επέρριπτε ευθύνες στη χώρα µας και την οποία στην πορεία ανασκεύασε, διορθώνοντας σε: «Εκθέτει όσους είχαν ευθύνη και δυνατότητα για τη διάσωσή τους».

Σε αντιπαράθεση

Τελευταία ήταν η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ήρθε σε αντιπαράθεση µε τον υπηρεσιακό υπουργό Ευ. Τουρνά σχετικά µε τη διάσωση των µεταναστών και τις σχετικές ενέργειες του Λιµενικού Σώµατος. Σχετικά µε το φραστικό επεισόδιο Τσίπρα - Τουρνά, ο εκπρόσωπος της Ν.∆., Ακης Σκέρτσος, τόνισε: «Ο κ. Τσίπρας εµφανίζεται σαν “εµπειρογνώµονας - ανακριτής” ναυτικών δυστυχηµάτων και “έτοιµος να δώσει απαντήσεις” για θέµατα που δεν γνωρίζει», ενώ στη συνέχεια επεσήµανε πως είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να ρίξει ευθύνες στο Λιµενικό Σώµα µόνο και µόνο για να ικανοποιήσει µικροκοµµατικές προεκλογικές σκοπιµότητες.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 17 Ιουνίου 2023.