«Θα δείτε τι είναι σκορδαλιά, χωρίς σκόρδο» ήταν το μήνυμα που έστελνε προεκλογικά ο Α. Τσίπρας, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να προειδοποιήσει τους επίδοξους δελφίνους του κόμματος πως χωρίς τη δική του παρουσία στην αρχηγία δεν υπάρχει προοπτική.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Α. Τσίπρας μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ ζύγιζε τα υπέρ και τα κατά της παραμονής του στην Προεδρία του κόμματος, ενώ η αίσθηση που είχαν τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου ήταν πως ναι μεν θα παραιτηθεί για να εκκινήσει τις διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας, αλλά με τον ίδιο να είναι ξανά υποψήφιος.

Σαφή εικόνα για τις τελικές του αποφάσεις είχαν ελάχιστοι και αυτοί ήταν πρόσωπα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος, όπως τα αδέλφια του και η συζυγος του Μ. Μπαζιάνα.

Από τους στενούς του συνεργάτες ο διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου Μ. Καλογήρου φέρεται να είχε αντιληφθεί πως ο Α. Τσίπρας θα αποχωρούσε οριστικά από την προεδρία του κόμματος και δεν θα έθετε εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες «κοινωνοί» των προθέσεων του άρχισαν να γίνονται από την Τρίτη και μετά δυο ακόμη πρόσωπα οι Δ. Τζανακόπουλος και Ν. Παππάς, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό εάν επιχείρησαν να τον αποτρέψουν.