Ο Μητσοτάκης που υλοποιεί τις δεσμεύσεις του, ο πρωταγωνιστής του παρασκηνίου Τζανακόπουλος και οι δύο εξαγορές που έχει στα σκαριά ο Εξάρχου
Κοινοβουλευτική υπεροχή Μητσοτάκη
Ξεκίνησε χθες η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της δεύτερης κυβέρνησης του προέδρου Μητσοτάκη, ο οποίος αν και κατακαλόκαιρο, εμφανίστηκε σαν σύγχρονος Άγιος Βασίλης, εξαγγέλλοντας ένα τεράστιο πακέτο παροχών. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι όλα όσα θα δώσει θα νομοθετηθούν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα σε νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή ο νέος υπουργός (επί της οικονομίας) Κωστής Χατζηδάκης. Δεν θα ασχοληθώ με τις λεπτομέρειες των παροχών, αφού λίγο ως πολύ τις γνωρίζουμε. Θα μείνω όμως στο γεγονός ότι έρχεται ο πρωθυπουργός, 15 μέρες μετά τις εκλογές, να υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε πριν από 16 μέρες στους πολίτες. Επειδή αυτά δεν έχουν ξαναγίνει, έχω την αίσθηση ότι στις πρώτες δημοσκοπήσεις θα ξεπεράσει το 50%.
Ένας Φάμελλος για το φινάλε
Έκανα την καρδιά μου πέτρα, στην προσπάθειά μου (χαράς το κουράγιο μου) να παρακολουθήσω την πρώτη ομιλία του νέου (έστω και μεταβατικού) αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου. Δεν θα μπω στην ουσία των όσων είπε, άλλωστε εδώ που τα λέμε δεν υπήρχε και τόσο μεγάλη ουσία, αλλά θα περιοριστώ στα υπόλοιπα, αυτά που χαρακτηρίζουν τους Συριζαίους. Σ’ αυτό το στιλάκι, που κατακεραυνώνουν δήθεν τους ισχυρούς του χρήματος, χωρίς να λένε τα ονοματεπώνυμά τους. Για παράδειγμα μιλάμε γενικώς και αορίστως για δύο διυλιστήρια, λες και δεν γνωρίζουν τους ιδιοκτήτες του. Τον Βαρδινογιάννη και τον Λάτση. Όπως και ο τέως, έτσι και ο νυν αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει γενικώς, υποτιμώντας και τη μνήμη και την κρίση των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν μείνει για κάμποσο καιρό ακόμη αρχηγός ο Φάμελλος, θα φύγουν και οι τελευταίοι.
Πρωταγωνιστικός ρόλος από Τζανακόπουλο
Αν υπάρχει ένας πρωταγωνιστής στο ΣΥΡΙΖαϊκό παρασκήνιο των τελευταίων ημερών μετά την παραίτηση Τσίπρα, αυτός δεν είναι άλλος από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, που όπως με ενημερώνει η καλή πηγή που διαθέτω επί της πλατείας Κουμουνδούρου, αναζητεί (και βρίσκει) συμμαχίες για την Ατσχιόγλου, ενώ φτιάχνει και έναν μηχανισμό που προφανώς θα τον χρησιμοποιήσει στην προεκλογική κούρσα. Ο Τζανακόπουλος που είναι ένα από τα πιο τοξικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ο ίδιος πιστεύει το ακριβώς αντίθετο, θεωρεί ότι βγαίνοντας μπροστά θα μπορέσει να δώσει πόντους στην υποψήφια Έφη. Ωστόσο, τόσο ο ίδιος, όσο και ο Καλογήρου, δεν αντιλαμβάνονται πως με την πολιτική και δη τη στρατηγική επί της πολιτικής έχουν πάρει διαζύγιο.
Η περίεργη κινητικότητα στο ΕΣΥ
Δεν σας κρύβω ότι εσχάτως, έχω αρχίσει και αντιμετωπίζω με μια σχετική καχυποψία τα όσα βλέπω να αποκαλύπτονται σε σχέση με το γενικότερο μπάχαλο στο ΕΣΥ. Και τα αντιμετωπίζω με καχυποψία γιατί δυσκολεύομαι να δεχτώ ότι μέσα σε 10 μέρες από την ώρα που ανέλαβε ο Χρυσοχοΐδης, υπήρξε σχεδόν πλήρης κατάρρευση σε νοσοκομεία και ΕΚΑΒ. Επειδή αυτό που έχω αρχίσει να υποψιάζομαι εγώ ο σχετικά άσχετος, το έχει ως βεβαιότητα ο νέος υπουργός δεν αποκλείω μέσα στον Αύγουστο να δούμε τον υπουργό Μιχάλη, να βγαίνει και να καταγγέλλει θεούς και δαίμονες. Άλλωστε, αν κάτι τον διακρίνει είναι ότι σηκώνει το γάντι ακόμη και στις προβοκάτσιες.
Γρήγορες συμβάσεις για τον «Γρηγόρης Μικρογεύματα»
Προ ημερών, υπέπεσε στην αντίληψή μου, μια σύμβαση του υπουργείου Πολιτισμού με την εταιρεία «Γρηγόρης Μικρογεύματα», σύμφωνα με την οποία, η τελευταία ανακηρύχθηκε ανάδοχος σε διαγωνισμό, που είχε να κάνει με τη διαχείριση των κυλικείων στα Μουσεία όλης της χώρας. Ο Γρηγόρης αποδεικνύεται εκτός από γρήγορος και εξαιρετικά έξυπνος ως επιχειρηματίας, αφού κατάφερε να επικρατήσει στον σχετικό διαγωνισμό, δίνοντας ένα ευτελές ποσόν (κάπου 2.500 ενοίκιο) για κάθε χρυσοφόρο χώρο. Βλέποντας κάτι τέτοια, σκέφτομαι να αγοράσω ένα τοστάδικο, ευελπιστώντας στη θέα τύχη, που μπορεί να με οδηγήσει σε βάθος χρόνου να κάνω συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο.
Η παραγραφή αδικημάτων της Folli Follie
Εξοργισμένος με την τροπή που έχει λάβει η δικαστική υπόθεση της Folli Follie είναι προσωπικά ο πρόεδρος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ζητήσει σχετική ενημέρωση, πάντα στο θεσμικό πλαίσιο των όσων έχουν γίνει και σχετίζονται με τις αλλεπάλληλες αναβολές της δίκης. Αντίστοιχο ενδιαφέρον φαίνεται ότι δείχνει και ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, που έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα της πολιτικής του τις διαδικασίες επίσπευσης στην απονομή της δικαιοσύνης. Ανεξάρτητα από το όποιο κυβερνητικό ενδιαφέρον προκύπτει για την πορεία της δίκης της Folli Follie, εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος να παραγραφούν πολλά από τα αδικήματα που βαρύνουν τους Κουτσιολιούτσους.
Περί Dimand και τηλεφωνημάτων
Τελικά, ορισμένοι άνθρωποι είναι κάτι περισσότερο από προβλέψιμοι. Εν προκειμένω, αναφέρομαι στο αφεντικό της Dimand τον Ανδριόπουλο, που με αφορμή ένα άκρως ειδησεογραφικό σχόλιο της στήλης, άρχισε να αναζητεί δράκους και… εξωθεσμικούς εχθρούς πίσω από την «επίθεση». Προφανώς, ο άνθρωπος είναι λίγο αγχωμένος και όχι αδικαιολόγητα θα έλεγα, αφού η συνολική μπίσνα που πολυδιαφημίστηκε τα τελευταία χρόνια, πάει από το κακό στο χειρότερο. Και επειδή καλώς ή κακώς ο καθρέπτης των εισηγμένων είναι και το ταμπλό του Χρηματιστηρίου, εν προκειμένω η Dimand, όταν αντικρίζει τον συγκεκριμένο καθρέπτη, είναι σαν να βλέπει… φάντασμα!
Εξελίξεις στην υπόθεση της περιουσίας Τράγκα
Απίστευτα πράγματα έχουν προκύψει από την παράλληλη έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και εκείνη των φορολογικών αρχών, σε σχέση με την κληρονομιά του Τράγκα. Οι ελεγκτές τραβούν τα μαλλάκια τους, ακόμη κι αυτοί που δεν έχουν, από τα όσα αναδεικνύονται από τη σχετική έρευνα. Ο αείμνηστος εκδότης είχε φτιάξει ένα δαιδαλώδες δίκτυο από εταιρείες, που κοινό τους χαρακτηριστικό ήταν η μη απόδοση φόρων. Πέραν τούτου, έχουν προκύψει και κάμποσα στοιχεία, που εμπλέκουν και τον γιο του Γιάννη, ο οποίος επί χρόνια φαίνεται πως είχε τη διαχείριση των εκδοτικών επιχειρήσεων του μπαμπά του. Από εκεί και πέρα, κεντρικό ρόλο στις δουλειές, τους λογαριασμούς και τις αγοροπωλησίες του Τράγκα προκύπτει ότι είχε και η τελευταία γυναίκα της ζωής του, Μαρία Καρρά. Μάλιστα, από μια καλή πηγή πληροφορήθηκα ότι βγήκε από το αρχείο μια υπόθεση που είχε «κλείσει» άρον – άρον και η οποία αφορούσε τη χήρα Τράγκα.
! Από τον έλεγχο προέκυψε ότι οι μέρες που βρισκόταν στο εξωτερικό ο Τράγκας μαζί με τη σύζυγό του, δεν δικαιολογούσαν τα προνόμια του φορολογικού κατοίκου εξωτερικού. Απεναντίας, αποδεικνύεται ότι ο γνωστός εκδότης, ενώ βρισκόταν και δούλευε στην Ελλάδα, αμείβονταν σε εταιρείες που είχαν ως φορολογική έδρα το Μονακό.
Ξένοι θεσμικοί επενδύουν την Intrakat
Σας έγραφα χθες για το κεφάλι μου, που ετοιμάζομαι να το βαρέσω στον τοίχο, βλέποντας την ξέφρενη πορεία που καταγράφει στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, η μετοχή της Intrakat. Αντιλαμβάνεστε όμως, ότι πλέον έχει ελάχιστη (αν όχι καμία) σημασία το λάθος μου, αφού πλέον εστιάζεται κάπου, εκτός Ελλάδος το ενδιαφέρον για τη μετοχή της εταιρείας των Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου. Κι όταν λέω εκτός, αναφέρομαι σε κάτι πληροφορίες, που θέλουν μεγάλους ξένους θεσμικούς επενδυτές (OTC) να έχουν αποκτήσει μεγάλα πακέτα μετοχών της Intrakat. Επειδή έψαξα λίγο το θέμα, διαπίστωσα ότι ο λόγος που ωθεί σε μαζικές αγορές τους ξένους θεσμικούς είναι διπλός. Πρώτον αξιολογούν ως άκρως ικανοποιητικά τα αποτελέσματα, αλλά κυρίως τη γενικότερη στρατηγική που ακολουθεί η διοίκηση υπό τον Αλέξανδρο Εξάρχου. Και δεύτερον, θεωρούν ότι το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επενδύσεις σε εταιρείες που διαθέτουν επενδυτικό πλάνο. Εν προκειμένω και μιας και το ’φερε η κουβέντα, ο Εξάρχου, εκτός από τον Άκτωρα, έχει στα σκαριά και δυο (και κυριολεκτώ στον αριθμό) εξαγορές που θα ενισχύσουν ακόμη περαιτέρω τη θέση της Intakat.
Ικανοποιημένη η Βρεττού
Είχα να δω χρόνια κανονική γενική συνέλευση από την Attica Bank, αφού στη μνήμη μου έχουν αποτυπωθεί τα σκηνικά του παρελθόντος. Όταν στριμωχτά και στα μουλωχτά, στα γραφεία της Τράπεζας επί της οδού Ακαδημίας, οι μέτοχοι στοιβάζονταν σαν τις σαρδέλες, οι δημοσιογράφοι είχαν απαγόρευση εισόδου και η Διοίκηση της Attica Bank αναγκαζόταν να μπαίνει από γειτονικά κτίρια και να πηδάει από μπαλκόνια για να κατέβει στο ισόγειο της Τράπεζας για τη Γενική Συνέλευση, αφού η κανονική είσοδος της Τράπεζας ήταν αποκλεισμένη από διαμαρτυρόμενους (με άγριες διαθέσεις) του τότε ΤΣΜΕΔΕ. Χθες, όλα ήταν κανονικά, ευρύχωρα και ανοιχτά στην ενημέρωση. Η CEO Ελένη Βρεττού δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή της γιατί η εντατική δουλειά φέρνει αποτελέσματα, το καράβι έστριψε το τιμόνι και έχει στην πρύμνη του πλέον τα βράχια. Μέσα στην καλή χαρά και ο Κώστας Μακέδος, πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και μέχρι χθες πρόεδρος της Attica Bank (νέος πρόεδρος του ΔΣ μετά την έξοδο του ΤΜΕΔΕ από το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας εξελέγη ο Ιωάννης Ζωγραφάκης), ο οποίος διάβασε όλο το κατεβατό της ημερησίας διάταξης. «Και οι παπάδες δεν τα διαβάζουν όλα στο Ευαγγέλιο», έμαθα πως του είπε ο επίσης παριστάμενος CEO της Παγκρήτιας Τράπεζας (νέος μέτοχος), Αντώνης Βαρθολομαίος. Το παρών, αλλά κάπως βιαστικά, έδωσε και ο Αλέξανδρος Εξάρχου, των (νέων) «υπερ – μετόχων» της Thrivest.
Μετά τον Νοέμβριο η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες
Εκεί και ο Ηλίας Ξηρουχάκης του ΤΧΣ. Ο οποίος ετοιμάζει πυρετωδώς την αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες, με αρχή από τη Eurobank. To ΤΧΣ, όπως έμαθα, έχει έτοιμο το «πάνελ» με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για όλες τις αποεπενδύσεις, αλλά δεν έχει τελειώσει με τους νομικούς συμβούλους. Εκεί, η διαδικασία επιλογής απαιτεί και έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που παίρνει χρόνο και φαίνεται ότι δεν θα επιτρέψει κινήσεις στις τράπεζες πριν από τον Νοέμβριο. Όχι, όμως, στην περίπτωση της Eurobank που οι διαδικασίες θα γίνουν ad hoc και γρήγορα.
Συνάντηση με τους υπουργούς ζητούν οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
Συνάντηση με τους νέους υπουργούς Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, για το ζήτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, επιδιώκει ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου. Σε επιστολή που έστειλε στους νέους υπουργούς, ο ΣΥΔΑΝΕΦ λέει ότι το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο «ταλανίζει περισσότερους από 200.000, χωρίς δικαστική προστασία, συνανθρώπους μας» και αναφέρεται στις συλλογικές αγωγές που έχουν κατατεθεί και στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 7.000 μέλη του Συλλόγου. Ενώπιον του Αρείου Πάγου εκκρεμούν αγωγές κατά της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες έχουν οριστεί να συζητηθούν στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Απριλίου 2024. Η μεγαλύτερη από τις αγωγές (από άποψη συμμετεχόντων), κατατέθηκε κατά της Eurobank και είναι η μόνη που έχει φτάσει στο επίπεδο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, που δεν δικαίωσε τους δανειολήπτες. Η αλήθεια είναι ότι με τον κίνδυνο της ισοτιμίας που ανέλαβαν οι δανειολήπτες του ελβετικού (προσδοκώντας και έχοντας στην αρχή οφέλη) ένα μέσο δάνειο των 200.000 ευρώ που συνάφθηκε το 2007 σε ελβετικό, παραμένει στα 200.000 ευρώ και σήμερα, παρά τις συνεπείς πληρωμές του οφειλέτη του εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Πάντως, δεν ξέρω τι μπορούν να κάνουν οι νέοι υπουργοί, δεδομένου ότι η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη, άρα η διοικητική δεν εμπλέκεται.
Έρχεται χρυσή μεταγραφή τραπεζίτη
Είναι γνωστό ότι βλέπω περίεργα όνειρα, ειδικά την ώρα της μεσημεριανής σιέστας, που απολαμβάνω ενίοτε. Εκεί, λοιπόν, που είχα αράξει αποκαμωμένος από τη ζέστη στον καναπέ του γραφείου μου, ονειρεύτηκα ότι ήμουν κάπου στην έρημο, γύρω μου καμήλες και στο βάθος σαν οπτασία ψηλός, ευγενής τραπεζίτης ντυμένος με κελεμπία. Φορούσε και χρυσό ρολόι στο χέρι. Είχε έρθει η ώρα να κάνει τη χρυσή μεταγραφή από την Αθήνα στο… Εκεί χτύπησε το τηλέφωνο και το όνειρο διακόπηκε απότομα. Ίσως μέχρι να ξανασυνδεθώ με το υπερπέραν (κάτι που μου συμβαίνει τις εργάσιμες, οπότε το περιμένω από την ερχόμενη εβδομάδα) να με έχουν προλάβει οι ανακοινώσεις.
Δύο Έλληνες στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
Η Ελλάδα έπασχε όλα τα προηγούμενα χρόνια σε εκπροσώπηση σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Τώρα ίσως κάτι αλλάζει και είναι η στιγμή να διεκδικήσουμε πράγματα και μεγαλύτερο ρόλο. Γιατί τα λέω αυτά; Γιατί έμαθα ότι νέα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) θα είναι δύο πολύ αξιόλογοι Έλληνες. Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, καθηγητής Χάρης Λαμπρόπουλος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής Μιχάλης Αργυρού. Καλή αρχή και καλή συνέχεια.
Μιλώντας για διεκδικήσεις, τώρα που είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση, μήπως να ξανασυζητήσουμε με τις Βρυξέλλες και το θέμα του Φορέα Ακινήτων του πτωχευτικού νόμου; Γιατί δύσκολο το βλέπω να προχωρήσει χωρίς κρατικές εγγυήσεις, αν κρίνω από όσα μου λένε οι πέριξ των ενδιαφερόμενων επενδυτών.
Success story η υβριδική εργασία της Eurobank
Success story, το οποίο μάλιστα παρουσιάστηκε διεθνώς, είναι η περίπτωση της Eurobank και του υβριδικού μοντέλου εργασίας που εφάρμοσε. Σε διαδικτυακό event που οργανώθηκε από την SAP («Discover the Value of Time Management in SAP SuccessFactors»), η Eurobank παρουσίασε σε στελέχη εταιρειών από όλον τον κόσμο, την υλοποίηση, λειτουργικότητα και εμπειρία χρήσης του Time Tracking. Όπως έμαθα, στην πλατφόρμα αυτή της SAP στηρίχθηκε το μοντέλο τηλεργασίας της Eurobank όπου ο κάθε εργαζόμενος διαμορφώνει το ωράριό του, τις άδειές του και γενικά την εξ αποστάσεως εργασία του. 6.500 υπάλληλοι της Τράπεζας που δουλεύουν από 500 διαφορετικά σημεία «χτυπούν» ηλεκτρονικά την ψηφιακή τους κάρτα εργασίας μέσω της πλατφόρμας. Επιλέγουν το ωράριό τους για να πιάσουν δουλειά από τις 7.30 μέχρι τις 11 το πρωί και αναλόγως η πλατφόρμα «χτυπάει» την κάρτα στη λήξη του ωραρίου. Μάλιστα, κατά την «προσέλευση» η ψηφιακή κάρτα των εργαζόμενων της Eurobank δίνει και περιθώριο χρονοκαθυστέρησης 45 λεπτών. Μαθαίνω ότι το σύστημα λειτουργεί στην εντέλεια για εργαζόμενους, οι οποίοι κανονίζουν το δικό τους tailor made ωράριο, αλλά και για την εργοδοσία. Ενόψει του στόχου για επέκταση της ψηφιακής κάρτας σε όλο το εργατικό δυναμικό, ο νέος υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης θα είχε να πάρει πολλές ιδέες.
Ξεκίνησε χθες η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της δεύτερης κυβέρνησης του προέδρου Μητσοτάκη, ο οποίος αν και κατακαλόκαιρο, εμφανίστηκε σαν σύγχρονος Άγιος Βασίλης, εξαγγέλλοντας ένα τεράστιο πακέτο παροχών. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι όλα όσα θα δώσει θα νομοθετηθούν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα σε νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή ο νέος υπουργός (επί της οικονομίας) Κωστής Χατζηδάκης. Δεν θα ασχοληθώ με τις λεπτομέρειες των παροχών, αφού λίγο ως πολύ τις γνωρίζουμε. Θα μείνω όμως στο γεγονός ότι έρχεται ο πρωθυπουργός, 15 μέρες μετά τις εκλογές, να υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε πριν από 16 μέρες στους πολίτες. Επειδή αυτά δεν έχουν ξαναγίνει, έχω την αίσθηση ότι στις πρώτες δημοσκοπήσεις θα ξεπεράσει το 50%.
Ένας Φάμελλος για το φινάλε
Έκανα την καρδιά μου πέτρα, στην προσπάθειά μου (χαράς το κουράγιο μου) να παρακολουθήσω την πρώτη ομιλία του νέου (έστω και μεταβατικού) αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου. Δεν θα μπω στην ουσία των όσων είπε, άλλωστε εδώ που τα λέμε δεν υπήρχε και τόσο μεγάλη ουσία, αλλά θα περιοριστώ στα υπόλοιπα, αυτά που χαρακτηρίζουν τους Συριζαίους. Σ’ αυτό το στιλάκι, που κατακεραυνώνουν δήθεν τους ισχυρούς του χρήματος, χωρίς να λένε τα ονοματεπώνυμά τους. Για παράδειγμα μιλάμε γενικώς και αορίστως για δύο διυλιστήρια, λες και δεν γνωρίζουν τους ιδιοκτήτες του. Τον Βαρδινογιάννη και τον Λάτση. Όπως και ο τέως, έτσι και ο νυν αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει γενικώς, υποτιμώντας και τη μνήμη και την κρίση των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν μείνει για κάμποσο καιρό ακόμη αρχηγός ο Φάμελλος, θα φύγουν και οι τελευταίοι.
Πρωταγωνιστικός ρόλος από Τζανακόπουλο
Αν υπάρχει ένας πρωταγωνιστής στο ΣΥΡΙΖαϊκό παρασκήνιο των τελευταίων ημερών μετά την παραίτηση Τσίπρα, αυτός δεν είναι άλλος από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, που όπως με ενημερώνει η καλή πηγή που διαθέτω επί της πλατείας Κουμουνδούρου, αναζητεί (και βρίσκει) συμμαχίες για την Ατσχιόγλου, ενώ φτιάχνει και έναν μηχανισμό που προφανώς θα τον χρησιμοποιήσει στην προεκλογική κούρσα. Ο Τζανακόπουλος που είναι ένα από τα πιο τοξικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ο ίδιος πιστεύει το ακριβώς αντίθετο, θεωρεί ότι βγαίνοντας μπροστά θα μπορέσει να δώσει πόντους στην υποψήφια Έφη. Ωστόσο, τόσο ο ίδιος, όσο και ο Καλογήρου, δεν αντιλαμβάνονται πως με την πολιτική και δη τη στρατηγική επί της πολιτικής έχουν πάρει διαζύγιο.
Η περίεργη κινητικότητα στο ΕΣΥ
Δεν σας κρύβω ότι εσχάτως, έχω αρχίσει και αντιμετωπίζω με μια σχετική καχυποψία τα όσα βλέπω να αποκαλύπτονται σε σχέση με το γενικότερο μπάχαλο στο ΕΣΥ. Και τα αντιμετωπίζω με καχυποψία γιατί δυσκολεύομαι να δεχτώ ότι μέσα σε 10 μέρες από την ώρα που ανέλαβε ο Χρυσοχοΐδης, υπήρξε σχεδόν πλήρης κατάρρευση σε νοσοκομεία και ΕΚΑΒ. Επειδή αυτό που έχω αρχίσει να υποψιάζομαι εγώ ο σχετικά άσχετος, το έχει ως βεβαιότητα ο νέος υπουργός δεν αποκλείω μέσα στον Αύγουστο να δούμε τον υπουργό Μιχάλη, να βγαίνει και να καταγγέλλει θεούς και δαίμονες. Άλλωστε, αν κάτι τον διακρίνει είναι ότι σηκώνει το γάντι ακόμη και στις προβοκάτσιες.
Γρήγορες συμβάσεις για τον «Γρηγόρης Μικρογεύματα»
Προ ημερών, υπέπεσε στην αντίληψή μου, μια σύμβαση του υπουργείου Πολιτισμού με την εταιρεία «Γρηγόρης Μικρογεύματα», σύμφωνα με την οποία, η τελευταία ανακηρύχθηκε ανάδοχος σε διαγωνισμό, που είχε να κάνει με τη διαχείριση των κυλικείων στα Μουσεία όλης της χώρας. Ο Γρηγόρης αποδεικνύεται εκτός από γρήγορος και εξαιρετικά έξυπνος ως επιχειρηματίας, αφού κατάφερε να επικρατήσει στον σχετικό διαγωνισμό, δίνοντας ένα ευτελές ποσόν (κάπου 2.500 ενοίκιο) για κάθε χρυσοφόρο χώρο. Βλέποντας κάτι τέτοια, σκέφτομαι να αγοράσω ένα τοστάδικο, ευελπιστώντας στη θέα τύχη, που μπορεί να με οδηγήσει σε βάθος χρόνου να κάνω συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο.
Η παραγραφή αδικημάτων της Folli Follie
Εξοργισμένος με την τροπή που έχει λάβει η δικαστική υπόθεση της Folli Follie είναι προσωπικά ο πρόεδρος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ζητήσει σχετική ενημέρωση, πάντα στο θεσμικό πλαίσιο των όσων έχουν γίνει και σχετίζονται με τις αλλεπάλληλες αναβολές της δίκης. Αντίστοιχο ενδιαφέρον φαίνεται ότι δείχνει και ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, που έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα της πολιτικής του τις διαδικασίες επίσπευσης στην απονομή της δικαιοσύνης. Ανεξάρτητα από το όποιο κυβερνητικό ενδιαφέρον προκύπτει για την πορεία της δίκης της Folli Follie, εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος να παραγραφούν πολλά από τα αδικήματα που βαρύνουν τους Κουτσιολιούτσους.
Περί Dimand και τηλεφωνημάτων
Τελικά, ορισμένοι άνθρωποι είναι κάτι περισσότερο από προβλέψιμοι. Εν προκειμένω, αναφέρομαι στο αφεντικό της Dimand τον Ανδριόπουλο, που με αφορμή ένα άκρως ειδησεογραφικό σχόλιο της στήλης, άρχισε να αναζητεί δράκους και… εξωθεσμικούς εχθρούς πίσω από την «επίθεση». Προφανώς, ο άνθρωπος είναι λίγο αγχωμένος και όχι αδικαιολόγητα θα έλεγα, αφού η συνολική μπίσνα που πολυδιαφημίστηκε τα τελευταία χρόνια, πάει από το κακό στο χειρότερο. Και επειδή καλώς ή κακώς ο καθρέπτης των εισηγμένων είναι και το ταμπλό του Χρηματιστηρίου, εν προκειμένω η Dimand, όταν αντικρίζει τον συγκεκριμένο καθρέπτη, είναι σαν να βλέπει… φάντασμα!
Εξελίξεις στην υπόθεση της περιουσίας Τράγκα
Απίστευτα πράγματα έχουν προκύψει από την παράλληλη έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και εκείνη των φορολογικών αρχών, σε σχέση με την κληρονομιά του Τράγκα. Οι ελεγκτές τραβούν τα μαλλάκια τους, ακόμη κι αυτοί που δεν έχουν, από τα όσα αναδεικνύονται από τη σχετική έρευνα. Ο αείμνηστος εκδότης είχε φτιάξει ένα δαιδαλώδες δίκτυο από εταιρείες, που κοινό τους χαρακτηριστικό ήταν η μη απόδοση φόρων. Πέραν τούτου, έχουν προκύψει και κάμποσα στοιχεία, που εμπλέκουν και τον γιο του Γιάννη, ο οποίος επί χρόνια φαίνεται πως είχε τη διαχείριση των εκδοτικών επιχειρήσεων του μπαμπά του. Από εκεί και πέρα, κεντρικό ρόλο στις δουλειές, τους λογαριασμούς και τις αγοροπωλησίες του Τράγκα προκύπτει ότι είχε και η τελευταία γυναίκα της ζωής του, Μαρία Καρρά. Μάλιστα, από μια καλή πηγή πληροφορήθηκα ότι βγήκε από το αρχείο μια υπόθεση που είχε «κλείσει» άρον – άρον και η οποία αφορούσε τη χήρα Τράγκα.
! Από τον έλεγχο προέκυψε ότι οι μέρες που βρισκόταν στο εξωτερικό ο Τράγκας μαζί με τη σύζυγό του, δεν δικαιολογούσαν τα προνόμια του φορολογικού κατοίκου εξωτερικού. Απεναντίας, αποδεικνύεται ότι ο γνωστός εκδότης, ενώ βρισκόταν και δούλευε στην Ελλάδα, αμείβονταν σε εταιρείες που είχαν ως φορολογική έδρα το Μονακό.
Ξένοι θεσμικοί επενδύουν την Intrakat
Σας έγραφα χθες για το κεφάλι μου, που ετοιμάζομαι να το βαρέσω στον τοίχο, βλέποντας την ξέφρενη πορεία που καταγράφει στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, η μετοχή της Intrakat. Αντιλαμβάνεστε όμως, ότι πλέον έχει ελάχιστη (αν όχι καμία) σημασία το λάθος μου, αφού πλέον εστιάζεται κάπου, εκτός Ελλάδος το ενδιαφέρον για τη μετοχή της εταιρείας των Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου. Κι όταν λέω εκτός, αναφέρομαι σε κάτι πληροφορίες, που θέλουν μεγάλους ξένους θεσμικούς επενδυτές (OTC) να έχουν αποκτήσει μεγάλα πακέτα μετοχών της Intrakat. Επειδή έψαξα λίγο το θέμα, διαπίστωσα ότι ο λόγος που ωθεί σε μαζικές αγορές τους ξένους θεσμικούς είναι διπλός. Πρώτον αξιολογούν ως άκρως ικανοποιητικά τα αποτελέσματα, αλλά κυρίως τη γενικότερη στρατηγική που ακολουθεί η διοίκηση υπό τον Αλέξανδρο Εξάρχου. Και δεύτερον, θεωρούν ότι το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επενδύσεις σε εταιρείες που διαθέτουν επενδυτικό πλάνο. Εν προκειμένω και μιας και το ’φερε η κουβέντα, ο Εξάρχου, εκτός από τον Άκτωρα, έχει στα σκαριά και δυο (και κυριολεκτώ στον αριθμό) εξαγορές που θα ενισχύσουν ακόμη περαιτέρω τη θέση της Intakat.
Ικανοποιημένη η Βρεττού
Είχα να δω χρόνια κανονική γενική συνέλευση από την Attica Bank, αφού στη μνήμη μου έχουν αποτυπωθεί τα σκηνικά του παρελθόντος. Όταν στριμωχτά και στα μουλωχτά, στα γραφεία της Τράπεζας επί της οδού Ακαδημίας, οι μέτοχοι στοιβάζονταν σαν τις σαρδέλες, οι δημοσιογράφοι είχαν απαγόρευση εισόδου και η Διοίκηση της Attica Bank αναγκαζόταν να μπαίνει από γειτονικά κτίρια και να πηδάει από μπαλκόνια για να κατέβει στο ισόγειο της Τράπεζας για τη Γενική Συνέλευση, αφού η κανονική είσοδος της Τράπεζας ήταν αποκλεισμένη από διαμαρτυρόμενους (με άγριες διαθέσεις) του τότε ΤΣΜΕΔΕ. Χθες, όλα ήταν κανονικά, ευρύχωρα και ανοιχτά στην ενημέρωση. Η CEO Ελένη Βρεττού δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή της γιατί η εντατική δουλειά φέρνει αποτελέσματα, το καράβι έστριψε το τιμόνι και έχει στην πρύμνη του πλέον τα βράχια. Μέσα στην καλή χαρά και ο Κώστας Μακέδος, πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και μέχρι χθες πρόεδρος της Attica Bank (νέος πρόεδρος του ΔΣ μετά την έξοδο του ΤΜΕΔΕ από το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας εξελέγη ο Ιωάννης Ζωγραφάκης), ο οποίος διάβασε όλο το κατεβατό της ημερησίας διάταξης. «Και οι παπάδες δεν τα διαβάζουν όλα στο Ευαγγέλιο», έμαθα πως του είπε ο επίσης παριστάμενος CEO της Παγκρήτιας Τράπεζας (νέος μέτοχος), Αντώνης Βαρθολομαίος. Το παρών, αλλά κάπως βιαστικά, έδωσε και ο Αλέξανδρος Εξάρχου, των (νέων) «υπερ – μετόχων» της Thrivest.
Μετά τον Νοέμβριο η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες
Εκεί και ο Ηλίας Ξηρουχάκης του ΤΧΣ. Ο οποίος ετοιμάζει πυρετωδώς την αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες, με αρχή από τη Eurobank. To ΤΧΣ, όπως έμαθα, έχει έτοιμο το «πάνελ» με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για όλες τις αποεπενδύσεις, αλλά δεν έχει τελειώσει με τους νομικούς συμβούλους. Εκεί, η διαδικασία επιλογής απαιτεί και έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που παίρνει χρόνο και φαίνεται ότι δεν θα επιτρέψει κινήσεις στις τράπεζες πριν από τον Νοέμβριο. Όχι, όμως, στην περίπτωση της Eurobank που οι διαδικασίες θα γίνουν ad hoc και γρήγορα.
Συνάντηση με τους υπουργούς ζητούν οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
Συνάντηση με τους νέους υπουργούς Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, για το ζήτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, επιδιώκει ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου. Σε επιστολή που έστειλε στους νέους υπουργούς, ο ΣΥΔΑΝΕΦ λέει ότι το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο «ταλανίζει περισσότερους από 200.000, χωρίς δικαστική προστασία, συνανθρώπους μας» και αναφέρεται στις συλλογικές αγωγές που έχουν κατατεθεί και στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 7.000 μέλη του Συλλόγου. Ενώπιον του Αρείου Πάγου εκκρεμούν αγωγές κατά της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες έχουν οριστεί να συζητηθούν στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Απριλίου 2024. Η μεγαλύτερη από τις αγωγές (από άποψη συμμετεχόντων), κατατέθηκε κατά της Eurobank και είναι η μόνη που έχει φτάσει στο επίπεδο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, που δεν δικαίωσε τους δανειολήπτες. Η αλήθεια είναι ότι με τον κίνδυνο της ισοτιμίας που ανέλαβαν οι δανειολήπτες του ελβετικού (προσδοκώντας και έχοντας στην αρχή οφέλη) ένα μέσο δάνειο των 200.000 ευρώ που συνάφθηκε το 2007 σε ελβετικό, παραμένει στα 200.000 ευρώ και σήμερα, παρά τις συνεπείς πληρωμές του οφειλέτη του εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Πάντως, δεν ξέρω τι μπορούν να κάνουν οι νέοι υπουργοί, δεδομένου ότι η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη, άρα η διοικητική δεν εμπλέκεται.
Έρχεται χρυσή μεταγραφή τραπεζίτη
Είναι γνωστό ότι βλέπω περίεργα όνειρα, ειδικά την ώρα της μεσημεριανής σιέστας, που απολαμβάνω ενίοτε. Εκεί, λοιπόν, που είχα αράξει αποκαμωμένος από τη ζέστη στον καναπέ του γραφείου μου, ονειρεύτηκα ότι ήμουν κάπου στην έρημο, γύρω μου καμήλες και στο βάθος σαν οπτασία ψηλός, ευγενής τραπεζίτης ντυμένος με κελεμπία. Φορούσε και χρυσό ρολόι στο χέρι. Είχε έρθει η ώρα να κάνει τη χρυσή μεταγραφή από την Αθήνα στο… Εκεί χτύπησε το τηλέφωνο και το όνειρο διακόπηκε απότομα. Ίσως μέχρι να ξανασυνδεθώ με το υπερπέραν (κάτι που μου συμβαίνει τις εργάσιμες, οπότε το περιμένω από την ερχόμενη εβδομάδα) να με έχουν προλάβει οι ανακοινώσεις.
Δύο Έλληνες στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
Η Ελλάδα έπασχε όλα τα προηγούμενα χρόνια σε εκπροσώπηση σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Τώρα ίσως κάτι αλλάζει και είναι η στιγμή να διεκδικήσουμε πράγματα και μεγαλύτερο ρόλο. Γιατί τα λέω αυτά; Γιατί έμαθα ότι νέα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) θα είναι δύο πολύ αξιόλογοι Έλληνες. Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, καθηγητής Χάρης Λαμπρόπουλος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής Μιχάλης Αργυρού. Καλή αρχή και καλή συνέχεια.
Μιλώντας για διεκδικήσεις, τώρα που είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση, μήπως να ξανασυζητήσουμε με τις Βρυξέλλες και το θέμα του Φορέα Ακινήτων του πτωχευτικού νόμου; Γιατί δύσκολο το βλέπω να προχωρήσει χωρίς κρατικές εγγυήσεις, αν κρίνω από όσα μου λένε οι πέριξ των ενδιαφερόμενων επενδυτών.
Success story η υβριδική εργασία της Eurobank
Success story, το οποίο μάλιστα παρουσιάστηκε διεθνώς, είναι η περίπτωση της Eurobank και του υβριδικού μοντέλου εργασίας που εφάρμοσε. Σε διαδικτυακό event που οργανώθηκε από την SAP («Discover the Value of Time Management in SAP SuccessFactors»), η Eurobank παρουσίασε σε στελέχη εταιρειών από όλον τον κόσμο, την υλοποίηση, λειτουργικότητα και εμπειρία χρήσης του Time Tracking. Όπως έμαθα, στην πλατφόρμα αυτή της SAP στηρίχθηκε το μοντέλο τηλεργασίας της Eurobank όπου ο κάθε εργαζόμενος διαμορφώνει το ωράριό του, τις άδειές του και γενικά την εξ αποστάσεως εργασία του. 6.500 υπάλληλοι της Τράπεζας που δουλεύουν από 500 διαφορετικά σημεία «χτυπούν» ηλεκτρονικά την ψηφιακή τους κάρτα εργασίας μέσω της πλατφόρμας. Επιλέγουν το ωράριό τους για να πιάσουν δουλειά από τις 7.30 μέχρι τις 11 το πρωί και αναλόγως η πλατφόρμα «χτυπάει» την κάρτα στη λήξη του ωραρίου. Μάλιστα, κατά την «προσέλευση» η ψηφιακή κάρτα των εργαζόμενων της Eurobank δίνει και περιθώριο χρονοκαθυστέρησης 45 λεπτών. Μαθαίνω ότι το σύστημα λειτουργεί στην εντέλεια για εργαζόμενους, οι οποίοι κανονίζουν το δικό τους tailor made ωράριο, αλλά και για την εργοδοσία. Ενόψει του στόχου για επέκταση της ψηφιακής κάρτας σε όλο το εργατικό δυναμικό, ο νέος υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης θα είχε να πάρει πολλές ιδέες.