Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Χατζηδάκη, ο Χρυσοχοΐδης που το έχει πάρει προσωπικά με τους γραμματείς και ο ρόλος Παπασταύρου στην υπόθεση Μπελέρη
Κάνε το όπως στην Ολυμπιακή!
Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ίσον Ολυμπιακή, ίσον διάσωση της ΔΕΗ, ίσον εκκρεμείς συντάξεις. Με αυτούς τους παραλληλισμούς ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, καταγράφει τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει στο υπουργείο του. «Για μένα, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι ένα προσωπικό στοίχημα και η μεγάλη προτεραιότητα στο υπουργείο, όπως ήταν η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής στο Μεταφορών, η διάσωση της ΔΕΗ στο Ενέργειας και η επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών κύριων συντάξεων στο Εργασίας», διαμηνύει σε όλους ο νέος υπουργός. Όπλα του σε αυτήν την προσπάθεια, τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. «Θα εφαρμόσουμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας. Ίδωμεν…
! Ο υπουργός Κωστής, σε απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση με το Μαξίμου, δρομολογεί και σειρά αλλαγών στις γενικές γραμματείες, αλλά και τους εποπτευομένους φορείς του υπουργείου Οικονομικών. Στο μισό κράτος, για να ακριβολογώ.
Διά χειρός Χρυσοχοΐδη οι γενικοί γραμματείς
Μακροβούτι (για να είμαστε και στο κλίμα των ημερών) στα φουρτουνιασμένα ύδατα της Υγείας επιχειρεί σχεδόν καθημερινά ο υπουργός Χρυσοχοΐδης, έχοντας ξεκινήσει μια αναλυτική χαρτογράφηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κατά κοινή παραδοχή ευαίσθητος χώρος. Ο νέος υπουργός, πέραν της επιβεβλημένης ενημέρωσης, μαθαίνω ότι βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση και με έναν άνθρωπο που γνωρίζει από πολύ παλιά και δεν είναι άλλος από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο. Ως γνωστόν, ο τελευταίος, με αφορμή την πανδημία, ανάλωσε ατελείωτες ώρες στα θέματα που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με την Υγεία. Ο Χρυσοχοΐδης, που το έχει πάρει κάπως πατριωτικά, έχει ζητήσει να έχει λόγο στην επιλογή των γενικών γραμματέων. Ενδεχομένως να είναι και ο μόνος (από τους υπουργούς) που θα τους επιλέξει. Γι’ αυτό και έχει προτείνει (ήδη) τρία πρόσωπα, ικανά (όπως λέει) να σηκώσουν το φορτίο του συγκεκριμένου υπουργείου.
Ο Χατζηβασιλείου δίπλα στον πρωθυπουργό
Δεν σας κρύβω ότι όλα αυτά τα χρόνια που κυβερνά ο πρόεδρος Μητσοτάκης μού έχει προκαλέσει μια κάποια εντύπωση το γεγονός ότι στα εκτός Ελλάδος ταξίδια δίπλα στον πρωθυπουργό βρίσκεται ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου. Ίσως και να είναι ο πιο σταθερός συνταξιδιώτης του Κυριάκου. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι περισσότεροι στοιχημάτιζαν ότι θα συμμετείχε στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε πριν από περίπου 20 μέρες. Και καλώς στοιχημάτιζαν, αφού μέχρι να τεθεί το (φημολογούμενο) βέτο από τον νεότερο Καραμανλή, ο βουλευτής ήταν κανονικά και με τον νόμο εντός σχήματος. Ωστόσο, εδώ που τα λέμε, δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς Καραμανλή και με υπουργό τον Σερραίο αντίπαλό του. Ήταν σαν ρίχνει κανείς αλάτι στην πληγή ή κάπως έτσι.
Εξαγγελίες Πρίτσα για την Κηφισιά
Εσχάτως η πιάτσα (γενικώς) των παραγόντων απέκτησε ένα τεράστιο μέλος. Αναφέρομαι στον γνωστό και μη εξαιρετέο πρόεδρο της Κηφισιάς (της ομάδας) Χρήστο Πρίτσα, ο οποίος την έχει δει κάτι σαν Άραβας επενδυτής στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και δεν υπερβάλλω, αφού τα όσα λέει και κάνει, εκτός του ότι επιβεβαιώνουν τη (γενικότερη) αμετροέπεια του ανδρός, δείχνουν και το πόσο ψωνισμένος (με την καλή έννοια) είναι ο άνθρωπος. Επί τη ευκαιρία, ρισκάρω και μια πρόβλεψη, κρίνοντας από την είσοδο Πρίτσα στο τερέν του παραγοντισμού. Σε λιγότερο από έξι μήνες θα ανταγωνίζεται τον πιο διασυρμένο παράγοντα του ποδοσφαίρου.
Οι δήμαρχοι πανηγυρίζουν με τον Λιβάνιο
Σε κανονικά καλοκαιρινά… πανηγύρια έχουν ξεσπάσει οι δήμαρχοι ανά την Επικράτεια, μετά την επιστροφή του Θοδωρή Λιβάνιου στο υπουργείο Εσωτερικών και δη ως αναπληρωτή. Βλέπετε, έπειτα από χρόνια έχουν κανονικά και με τον νόμο την υγειά τους, αφού είναι αλήθεια ότι τα προηγούμενα χρόνια η διοίκηση Πέτσα δεν ήταν από εκείνες που ενθουσίασαν τους αυτοδιοικητικούς. Απεναντίας, θα έλεγα ότι είχε δημιουργήσει πλείστες αντιδράσεις, σε τέτοιον βαθμό που ο πρόεδρος Μητσοτάκης είχε σκεφτεί κατ’ επανάληψη να απομακρύνει τον πρώην στενό συνεργάτη του. Όμως, όλα αυτά έχουν ελάχιστη σημασία, από τη στιγμή που επέστρεψε στο Εσωτερικών ο Λιβάνιος, ένας άνθρωπος που, εκτός του ότι γνωρίζει συνολικά τα θέματα, έχει αποδείξει πως ξέρει να χειρίζεται όσο λίγοι (και) τους αυτοδιοικητικούς, που, εδώ που τα λέμε, δεν είναι οι ευκολότεροι άνθρωποι στον… χειρισμό τους.
Παρέμβαση για Μπελέρη και ο ρόλος Παπασταύρου
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στο Βίλνιους ο πρόεδρος Μητσοτάκης συζήτησε (μεταξύ των άλλων) και το θέμα του Φρέντυ Μπελέρη. Για να ακριβολογώ, έθεσε με έμφαση την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα άμεσα, τονίζοντας ότι τίθεται ζήτημα κράτους Δικαίου στην Αλβανία. Για όσους δεν το γνωρίζουν, υπενθυμίζω ότι πρόκειται για το θέμα με πρωταγωνιστή τον μετέπειτα εκλεγέντα δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη, που συνελήφθη την Πέμπτη 11 Μαΐου με την κατηγορία της «αγοραπωλησίας» ψήφων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη της όλης υπόθεσης, όχι μόνο έθεσε το θέμα προς τον Αλβανό ομόλογό του, αλλά, όπως μαθαίνω, του επισήμανε και τους ακροβατισμούς που γίνονται όλο αυτό το διάστημα από την αλβανική πλευρά, που έχουν έναν και μόνο στόχο, που δεν είναι άλλος από την ακύρωση της ετυμηγορίας των δημοτών της Χειμάρρας. Για την ιστορία και μόνο, αξίζει να αναφερθεί ότι ένας άνθρωπος που παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή τα όσα εκτυλίσσονται επί του συγκεκριμένου πεδίου είναι ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος διατηρεί σχέσεις με τον Μπελέρη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν είχε βρεθεί στη Χειμάρρα, όντας ΟΝΝΕΔίτης (υπάρχουν κι αυτοί στην κυβέρνηση), συνοδεύοντας τον τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Η αποχώρηση Κουράκη και η… είσοδος Καραμαλάκη
Σας έγραφα χθες ότι ο παλιός αρχηγός της Αστυνομίας και νυν γενικός γραμματέας Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Καραμαλάκης, σκέφτεται σοβαρά να ανακοινώσει υποψηφιότητα για τον Δήμο Ηρακλείου. Για την ακρίβεια, σκεφτόταν, αφού, όπως με πληροφόρησε μία από τις πηγές που διαθέτω στα ανατολικά της Κρήτης, όχι μόνο το αποφάσισε, αλλά σήμερα κιόλας σκοπεύει να προχωρήσει και στη σχετική ανακοίνωση. Χθες ενημέρωσε επισήμως και τον υπουργό Μηταράκη, όπως και μια σειρά από παράγοντες του Ηρακλείου. Της απόφασης Καραμαλάκη να ηγηθεί παράταξης που θα διεκδικήσει τον δήμο της γενέτειρας πόλης του είχε προηγηθεί η αποχώρηση του πρώην δημάρχου Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη. Με δεδομένη αυτήν την εξέλιξη, προβλέπω δυναμική είσοδο στο αυτοδιοικητικό τερέν του πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ.
Επενδυτικός καύσωνας για τα ελληνικά assets
Σε επενδυτικό «καύσωνα» εξελίσσεται το θερμό ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά assets. Εν μέσω πιέσεων στις αγορές ομολόγων λόγω των νέων αυξήσεων επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed στον ορίζοντα, το ελληνικό 15ετές ομόλογο σημείωσε χθες ζήτηση για σχεδόν 13,5 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, στο Χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε, για πρώτη φορά μετά τις 20 Ιουνίου του 2014, τις 1.300 μονάδες. Πρωταγωνίστριες της ανόδου ήταν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με κέρδη έως 4%. Όλα φωνάζουν ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι κοντά.
Χτυπάει το ρολόι της επενδυτικής βαθμίδας
Για την Ελλάδα το ρολόι της επενδυτικής βαθμίδας έχει αρχίσει να χτυπάει από τον Απρίλιο, όπως λένε αναλυτές διεθνών οίκων. Όμως, οι οίκοι περιμένουν δείγματα γραφής και από άλλα μέτωπα πριν ανάψουν το «πράσινο φως» για την αναβάθμιση. Και μεταξύ αυτών η φορολογική συμμόρφωση, που η κυβέρνηση έχει σηκώσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της τελευταίως.
Η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει στην πόρτα μας περίπου 9 στα 10 επενδυτικά κεφάλαια που επενδύουν στις ανεπτυγμένες αγορές διεθνώς. Την ίδια στιγμή, όμως, θα βγούμε από το ραντάρ όσων επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές, ενώ η άνοδος πίστας θα κάνει απαιτητικότερο τον ανταγωνισμό. Το έχει επισημάνει η στήλη και το άκουσα πολύ ωραία να διατυπώνεται σε χθεσινό συνέδριο. «Τώρα είμαστε ένα μεγάλο ψάρι σε μια μικρή πισίνα και θα πάμε να γίνουμε ένα μικρό ψάρι σε μεγάλη πισίνα».
Ο Καραμούζης και το σοκ από το αποτέλεσμα των εκλογών
Από το χθεσινό οικονομικό συνέδριο στο οποίο έκανα ένα πέρασμα, άκουσα και τον πάντα to the point Νίκο Καραμούζη. «Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ένα σοκ για όλους, ιδίως για τις εδραιωμένες κεντροαριστερές αντιλήψεις, που επικρατούσαν στην οικονομία. Αυτό το σοκ θα κάνει καλό, καθώς όλοι θα πρέπει να διαβάσουν τα νέα δεδομένα. Μπορούμε να πάμε καλύτερα, αρκεί να σπάσουμε αυγά», είπε με νόημα ο αριστερών καταβολών, αλλά πάντα τεχνοκράτης, πρώην τραπεζίτης και νυν πρόεδρος της Grant Thornton και πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemedium Cap.
Σε πάνω από 90.000 επιχειρήσεις έχει πάει ζεστό χρήμα από το ΤΑΑ
Η εξαιρετική συνεργασία κυβέρνησης και τραπεζών και η κοινή παραδοχή της επίσης εξαιρετικής δουλειάς που έχει κάνει ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας -με εμπειρία 14 ετών στα ΣΔΙΤ- βρίσκονται πίσω από την πρωτιά της Ελλάδας στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου, εννέα μήνες νωρίτερα του χρονοδιαγράμματος. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε πριν από τρία χρόνια σε μια λευκή κόλλα χαρτί, με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών (και νυν Περιβάλλοντος και Ενέργειας) Θεόδωρο Σκυλακάκη. Και η αγορά μιλάει για το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχει υπάρξει ποτέ. Πάνω από 90.000 επιχειρήσεις έχουν πάρει ήδη χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, η πλειονότητά τους μικρομεσαίες. Μάλιστα, το πλέον ενθαρρυντικό είναι ότι οι περισσότερες επενδύσεις τοποθετούνται σε Μακεδονία, Θράκη και Πελοπόννησο, περιοχές που έχουν μεγάλες ανάγκες επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό πόρων του RRF (16% του ΑΕΠ της), ακολουθούμενη από την Κροατία, ενώ μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία είναι οι τρεις χώρες που έχουν κάνει αίτημα και για την τρίτη δόση. Δεν είναι απλό, αν δει κανείς ότι εννέα χώρες δεν έχουν υποβάλει ακόμη ούτε το πρώτο αίτημα. Δεν σηκώνει, όμως, και εφησυχασμό ότι μπορούμε να μειώσουμε ρυθμούς εγρήγορσης.
130.000 ευρώ μόνο μαθαίνω ότι έχει κοστίσει στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα η πλατφόρμα Know Your Customer. Η πλατφόρμα κάνει το πρώτο τεστ υγείας των επιχειρήσεων που ζητούν δάνειο και γλιτώνει τις τράπεζες από πολλή δουλειά back office. Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που προκύπτουν μέσα στους 3,5 μήνες του KYC από τις 23.000 επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί δανεισμό, ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Το 20%, λοιπόν, των επιχειρήσεων που έχουν ζητήσει δάνειο δεν έχουν φορολογική ενημερότητα. Το 6% δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα. Το 90% έχει τζίρο έως 10 εκατ. ευρώ. Το 81% είναι πολύ μικρές, με προσωπικό έως 10 άτομα. Το 1,7% είναι αφερέγγυες, καθώς βρίσκονται στον Τειρεσία. Και το 20% έχουν αρνητικά αποτελέσματα. Έχει κανείς απορίες γιατί οι τράπεζες δεν δανείζουν μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων;
20 δισ. ευρώ από την ΕΙΒ
Έκθεση 20 δισ. ευρώ (10% του ΑΕΠ της χώρας) έχει, όπως μαθαίνω, στην ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στα 60 χρόνια λειτουργίας της, η EIB έχει χρηματοδοτήσει στην Ελλάδα 389 έργα με 47 δισ. ευρώ. Την τελευταία πενταετία έχει διοχετεύσει σε ελληνικές επιχειρήσεις 5,5 δισ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους, ενώ συμμετέχει με κεφάλαια έως 5 δισ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τα οποία μαθαίνω ότι θα συμπληρώσει με 5 δισ. δικά της κεφάλαια.
Μαγνήτης «πράσινων» επενδύσεων η Ελλάδα
Από τους καλύτερους επενδυτικούς προορισμούς για ΑΠΕ είναι η Ελλάδα, όπως μου επισημαίνουν φίλοι τραπεζίτες. Μόνο τα αιολικά πάρκα έχουν συνεισφέρει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην οικονομία 4 δισ. ευρώ. Τα 2,5 δισ. άμεσα, γιατί γλιτώσαμε εισαγωγές ενέργειας, και το 1,5 δισ. ευρώ επειδή δεν επιδοτήθηκαν, όπως άλλες μορφές ενέργειας.
Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ίσον Ολυμπιακή, ίσον διάσωση της ΔΕΗ, ίσον εκκρεμείς συντάξεις. Με αυτούς τους παραλληλισμούς ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, καταγράφει τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει στο υπουργείο του. «Για μένα, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι ένα προσωπικό στοίχημα και η μεγάλη προτεραιότητα στο υπουργείο, όπως ήταν η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής στο Μεταφορών, η διάσωση της ΔΕΗ στο Ενέργειας και η επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών κύριων συντάξεων στο Εργασίας», διαμηνύει σε όλους ο νέος υπουργός. Όπλα του σε αυτήν την προσπάθεια, τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. «Θα εφαρμόσουμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας. Ίδωμεν…
! Ο υπουργός Κωστής, σε απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση με το Μαξίμου, δρομολογεί και σειρά αλλαγών στις γενικές γραμματείες, αλλά και τους εποπτευομένους φορείς του υπουργείου Οικονομικών. Στο μισό κράτος, για να ακριβολογώ.
Διά χειρός Χρυσοχοΐδη οι γενικοί γραμματείς
Μακροβούτι (για να είμαστε και στο κλίμα των ημερών) στα φουρτουνιασμένα ύδατα της Υγείας επιχειρεί σχεδόν καθημερινά ο υπουργός Χρυσοχοΐδης, έχοντας ξεκινήσει μια αναλυτική χαρτογράφηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κατά κοινή παραδοχή ευαίσθητος χώρος. Ο νέος υπουργός, πέραν της επιβεβλημένης ενημέρωσης, μαθαίνω ότι βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση και με έναν άνθρωπο που γνωρίζει από πολύ παλιά και δεν είναι άλλος από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο. Ως γνωστόν, ο τελευταίος, με αφορμή την πανδημία, ανάλωσε ατελείωτες ώρες στα θέματα που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με την Υγεία. Ο Χρυσοχοΐδης, που το έχει πάρει κάπως πατριωτικά, έχει ζητήσει να έχει λόγο στην επιλογή των γενικών γραμματέων. Ενδεχομένως να είναι και ο μόνος (από τους υπουργούς) που θα τους επιλέξει. Γι’ αυτό και έχει προτείνει (ήδη) τρία πρόσωπα, ικανά (όπως λέει) να σηκώσουν το φορτίο του συγκεκριμένου υπουργείου.
Ο Χατζηβασιλείου δίπλα στον πρωθυπουργό
Δεν σας κρύβω ότι όλα αυτά τα χρόνια που κυβερνά ο πρόεδρος Μητσοτάκης μού έχει προκαλέσει μια κάποια εντύπωση το γεγονός ότι στα εκτός Ελλάδος ταξίδια δίπλα στον πρωθυπουργό βρίσκεται ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου. Ίσως και να είναι ο πιο σταθερός συνταξιδιώτης του Κυριάκου. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι περισσότεροι στοιχημάτιζαν ότι θα συμμετείχε στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε πριν από περίπου 20 μέρες. Και καλώς στοιχημάτιζαν, αφού μέχρι να τεθεί το (φημολογούμενο) βέτο από τον νεότερο Καραμανλή, ο βουλευτής ήταν κανονικά και με τον νόμο εντός σχήματος. Ωστόσο, εδώ που τα λέμε, δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς Καραμανλή και με υπουργό τον Σερραίο αντίπαλό του. Ήταν σαν ρίχνει κανείς αλάτι στην πληγή ή κάπως έτσι.
Εξαγγελίες Πρίτσα για την Κηφισιά
Εσχάτως η πιάτσα (γενικώς) των παραγόντων απέκτησε ένα τεράστιο μέλος. Αναφέρομαι στον γνωστό και μη εξαιρετέο πρόεδρο της Κηφισιάς (της ομάδας) Χρήστο Πρίτσα, ο οποίος την έχει δει κάτι σαν Άραβας επενδυτής στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και δεν υπερβάλλω, αφού τα όσα λέει και κάνει, εκτός του ότι επιβεβαιώνουν τη (γενικότερη) αμετροέπεια του ανδρός, δείχνουν και το πόσο ψωνισμένος (με την καλή έννοια) είναι ο άνθρωπος. Επί τη ευκαιρία, ρισκάρω και μια πρόβλεψη, κρίνοντας από την είσοδο Πρίτσα στο τερέν του παραγοντισμού. Σε λιγότερο από έξι μήνες θα ανταγωνίζεται τον πιο διασυρμένο παράγοντα του ποδοσφαίρου.
Οι δήμαρχοι πανηγυρίζουν με τον Λιβάνιο
Σε κανονικά καλοκαιρινά… πανηγύρια έχουν ξεσπάσει οι δήμαρχοι ανά την Επικράτεια, μετά την επιστροφή του Θοδωρή Λιβάνιου στο υπουργείο Εσωτερικών και δη ως αναπληρωτή. Βλέπετε, έπειτα από χρόνια έχουν κανονικά και με τον νόμο την υγειά τους, αφού είναι αλήθεια ότι τα προηγούμενα χρόνια η διοίκηση Πέτσα δεν ήταν από εκείνες που ενθουσίασαν τους αυτοδιοικητικούς. Απεναντίας, θα έλεγα ότι είχε δημιουργήσει πλείστες αντιδράσεις, σε τέτοιον βαθμό που ο πρόεδρος Μητσοτάκης είχε σκεφτεί κατ’ επανάληψη να απομακρύνει τον πρώην στενό συνεργάτη του. Όμως, όλα αυτά έχουν ελάχιστη σημασία, από τη στιγμή που επέστρεψε στο Εσωτερικών ο Λιβάνιος, ένας άνθρωπος που, εκτός του ότι γνωρίζει συνολικά τα θέματα, έχει αποδείξει πως ξέρει να χειρίζεται όσο λίγοι (και) τους αυτοδιοικητικούς, που, εδώ που τα λέμε, δεν είναι οι ευκολότεροι άνθρωποι στον… χειρισμό τους.
Παρέμβαση για Μπελέρη και ο ρόλος Παπασταύρου
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στο Βίλνιους ο πρόεδρος Μητσοτάκης συζήτησε (μεταξύ των άλλων) και το θέμα του Φρέντυ Μπελέρη. Για να ακριβολογώ, έθεσε με έμφαση την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα άμεσα, τονίζοντας ότι τίθεται ζήτημα κράτους Δικαίου στην Αλβανία. Για όσους δεν το γνωρίζουν, υπενθυμίζω ότι πρόκειται για το θέμα με πρωταγωνιστή τον μετέπειτα εκλεγέντα δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη, που συνελήφθη την Πέμπτη 11 Μαΐου με την κατηγορία της «αγοραπωλησίας» ψήφων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη της όλης υπόθεσης, όχι μόνο έθεσε το θέμα προς τον Αλβανό ομόλογό του, αλλά, όπως μαθαίνω, του επισήμανε και τους ακροβατισμούς που γίνονται όλο αυτό το διάστημα από την αλβανική πλευρά, που έχουν έναν και μόνο στόχο, που δεν είναι άλλος από την ακύρωση της ετυμηγορίας των δημοτών της Χειμάρρας. Για την ιστορία και μόνο, αξίζει να αναφερθεί ότι ένας άνθρωπος που παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή τα όσα εκτυλίσσονται επί του συγκεκριμένου πεδίου είναι ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος διατηρεί σχέσεις με τον Μπελέρη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν είχε βρεθεί στη Χειμάρρα, όντας ΟΝΝΕΔίτης (υπάρχουν κι αυτοί στην κυβέρνηση), συνοδεύοντας τον τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Η αποχώρηση Κουράκη και η… είσοδος Καραμαλάκη
Σας έγραφα χθες ότι ο παλιός αρχηγός της Αστυνομίας και νυν γενικός γραμματέας Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Καραμαλάκης, σκέφτεται σοβαρά να ανακοινώσει υποψηφιότητα για τον Δήμο Ηρακλείου. Για την ακρίβεια, σκεφτόταν, αφού, όπως με πληροφόρησε μία από τις πηγές που διαθέτω στα ανατολικά της Κρήτης, όχι μόνο το αποφάσισε, αλλά σήμερα κιόλας σκοπεύει να προχωρήσει και στη σχετική ανακοίνωση. Χθες ενημέρωσε επισήμως και τον υπουργό Μηταράκη, όπως και μια σειρά από παράγοντες του Ηρακλείου. Της απόφασης Καραμαλάκη να ηγηθεί παράταξης που θα διεκδικήσει τον δήμο της γενέτειρας πόλης του είχε προηγηθεί η αποχώρηση του πρώην δημάρχου Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη. Με δεδομένη αυτήν την εξέλιξη, προβλέπω δυναμική είσοδο στο αυτοδιοικητικό τερέν του πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ.
Επενδυτικός καύσωνας για τα ελληνικά assets
Σε επενδυτικό «καύσωνα» εξελίσσεται το θερμό ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά assets. Εν μέσω πιέσεων στις αγορές ομολόγων λόγω των νέων αυξήσεων επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed στον ορίζοντα, το ελληνικό 15ετές ομόλογο σημείωσε χθες ζήτηση για σχεδόν 13,5 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, στο Χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε, για πρώτη φορά μετά τις 20 Ιουνίου του 2014, τις 1.300 μονάδες. Πρωταγωνίστριες της ανόδου ήταν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με κέρδη έως 4%. Όλα φωνάζουν ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι κοντά.
Χτυπάει το ρολόι της επενδυτικής βαθμίδας
Για την Ελλάδα το ρολόι της επενδυτικής βαθμίδας έχει αρχίσει να χτυπάει από τον Απρίλιο, όπως λένε αναλυτές διεθνών οίκων. Όμως, οι οίκοι περιμένουν δείγματα γραφής και από άλλα μέτωπα πριν ανάψουν το «πράσινο φως» για την αναβάθμιση. Και μεταξύ αυτών η φορολογική συμμόρφωση, που η κυβέρνηση έχει σηκώσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της τελευταίως.
Η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει στην πόρτα μας περίπου 9 στα 10 επενδυτικά κεφάλαια που επενδύουν στις ανεπτυγμένες αγορές διεθνώς. Την ίδια στιγμή, όμως, θα βγούμε από το ραντάρ όσων επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές, ενώ η άνοδος πίστας θα κάνει απαιτητικότερο τον ανταγωνισμό. Το έχει επισημάνει η στήλη και το άκουσα πολύ ωραία να διατυπώνεται σε χθεσινό συνέδριο. «Τώρα είμαστε ένα μεγάλο ψάρι σε μια μικρή πισίνα και θα πάμε να γίνουμε ένα μικρό ψάρι σε μεγάλη πισίνα».
Ο Καραμούζης και το σοκ από το αποτέλεσμα των εκλογών
Από το χθεσινό οικονομικό συνέδριο στο οποίο έκανα ένα πέρασμα, άκουσα και τον πάντα to the point Νίκο Καραμούζη. «Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ένα σοκ για όλους, ιδίως για τις εδραιωμένες κεντροαριστερές αντιλήψεις, που επικρατούσαν στην οικονομία. Αυτό το σοκ θα κάνει καλό, καθώς όλοι θα πρέπει να διαβάσουν τα νέα δεδομένα. Μπορούμε να πάμε καλύτερα, αρκεί να σπάσουμε αυγά», είπε με νόημα ο αριστερών καταβολών, αλλά πάντα τεχνοκράτης, πρώην τραπεζίτης και νυν πρόεδρος της Grant Thornton και πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemedium Cap.
Σε πάνω από 90.000 επιχειρήσεις έχει πάει ζεστό χρήμα από το ΤΑΑ
Η εξαιρετική συνεργασία κυβέρνησης και τραπεζών και η κοινή παραδοχή της επίσης εξαιρετικής δουλειάς που έχει κάνει ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας -με εμπειρία 14 ετών στα ΣΔΙΤ- βρίσκονται πίσω από την πρωτιά της Ελλάδας στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου, εννέα μήνες νωρίτερα του χρονοδιαγράμματος. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε πριν από τρία χρόνια σε μια λευκή κόλλα χαρτί, με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών (και νυν Περιβάλλοντος και Ενέργειας) Θεόδωρο Σκυλακάκη. Και η αγορά μιλάει για το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχει υπάρξει ποτέ. Πάνω από 90.000 επιχειρήσεις έχουν πάρει ήδη χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, η πλειονότητά τους μικρομεσαίες. Μάλιστα, το πλέον ενθαρρυντικό είναι ότι οι περισσότερες επενδύσεις τοποθετούνται σε Μακεδονία, Θράκη και Πελοπόννησο, περιοχές που έχουν μεγάλες ανάγκες επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό πόρων του RRF (16% του ΑΕΠ της), ακολουθούμενη από την Κροατία, ενώ μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία είναι οι τρεις χώρες που έχουν κάνει αίτημα και για την τρίτη δόση. Δεν είναι απλό, αν δει κανείς ότι εννέα χώρες δεν έχουν υποβάλει ακόμη ούτε το πρώτο αίτημα. Δεν σηκώνει, όμως, και εφησυχασμό ότι μπορούμε να μειώσουμε ρυθμούς εγρήγορσης.
130.000 ευρώ μόνο μαθαίνω ότι έχει κοστίσει στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα η πλατφόρμα Know Your Customer. Η πλατφόρμα κάνει το πρώτο τεστ υγείας των επιχειρήσεων που ζητούν δάνειο και γλιτώνει τις τράπεζες από πολλή δουλειά back office. Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που προκύπτουν μέσα στους 3,5 μήνες του KYC από τις 23.000 επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί δανεισμό, ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Το 20%, λοιπόν, των επιχειρήσεων που έχουν ζητήσει δάνειο δεν έχουν φορολογική ενημερότητα. Το 6% δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα. Το 90% έχει τζίρο έως 10 εκατ. ευρώ. Το 81% είναι πολύ μικρές, με προσωπικό έως 10 άτομα. Το 1,7% είναι αφερέγγυες, καθώς βρίσκονται στον Τειρεσία. Και το 20% έχουν αρνητικά αποτελέσματα. Έχει κανείς απορίες γιατί οι τράπεζες δεν δανείζουν μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων;
20 δισ. ευρώ από την ΕΙΒ
Έκθεση 20 δισ. ευρώ (10% του ΑΕΠ της χώρας) έχει, όπως μαθαίνω, στην ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στα 60 χρόνια λειτουργίας της, η EIB έχει χρηματοδοτήσει στην Ελλάδα 389 έργα με 47 δισ. ευρώ. Την τελευταία πενταετία έχει διοχετεύσει σε ελληνικές επιχειρήσεις 5,5 δισ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους, ενώ συμμετέχει με κεφάλαια έως 5 δισ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τα οποία μαθαίνω ότι θα συμπληρώσει με 5 δισ. δικά της κεφάλαια.
Μαγνήτης «πράσινων» επενδύσεων η Ελλάδα
Από τους καλύτερους επενδυτικούς προορισμούς για ΑΠΕ είναι η Ελλάδα, όπως μου επισημαίνουν φίλοι τραπεζίτες. Μόνο τα αιολικά πάρκα έχουν συνεισφέρει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην οικονομία 4 δισ. ευρώ. Τα 2,5 δισ. άμεσα, γιατί γλιτώσαμε εισαγωγές ενέργειας, και το 1,5 δισ. ευρώ επειδή δεν επιδοτήθηκαν, όπως άλλες μορφές ενέργειας.