Τι κοινό έχουν οι Ν. Κοτζιάς και Χ. Καστανίδης; Πρώτα απ’ όλα, αισθάνονται προδοµένοι από τους αρχηγούς τους. Ο πρώτος από τον Αλ. Τσίπρα, που µετά τη Συµφωνία των Πρεσπών τον οδήγησε στο περιθώριο, και ο δεύτερος από τον Ν. Ανδρουλάκη, επειδή του στέρησε την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, µια πρόσφατη εγκωµιαστική αναφορά του Ν. Κοτζιά προς το πρόσωπο του Χ. Καστανίδη πυροδότησε και άλλα σενάρια για τη σχέση των δύο ανδρών, µε φόντο και τις εξελίξεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και τα νέα δεδοµένα που διαµορφώνονται σε αυτόν µετά την αποχώρηση του Αλ. Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Χάρης Καστανίδης είναι ένας βαθιά δηµοκράτης και έντιµος πολιτικός. Ενόχλησε το σάπιο σηµιτιστάν όταν παραιτήθηκε από υπουργός ενάντια σε πολιτικές διαφθοράς. Ενόχλησε πάλι όταν παραιτήθηκε ενάντια στα Μνηµόνια. Φαίνεται ότι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αυτά τους ενοχλούν µέχρι σήµερα», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς, σχολιάζοντας µια συνέντευξη του Χ. Καστανίδη στον ραδιοφωνικό σταθµό «Στο κόκκινο», όπου για ακόµα µία φορά επιτέθηκε στον Ν. Ανδρουλάκη επειδή τον απέκλεισε από το Κοινοβούλιο.

Τα σενάρια αυτά σχετίζονται µε την αναζήτηση κοινού βηµατισµού ανάµεσα στους δύο πρώην υπουργούς, ώστε να δροµολογηθεί µια οργανωµένη πολιτική πρωτοβουλία στον προοδευτικό χώρο. Νέο κόµµα µε ορίζοντα τις ευρωεκλογές; Ιδωµεν.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 15/7