Η Ζέφη Δημαδάμα αποτελεί παρελθόν για το ΠΑΣΟΚ και επίσημα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στην Γ.Γ. Ισότητας, της κυβέρνησης. Η επιλογή της είχε ως λογική συνέπεια την διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ με συνοπτικές διαδικασίες. 

«Η Ζέφη Δημαδάμα με την αποδοχή του διορισμού της στη θέση της Γ. Γ. Ισότητας στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πολιτικά έθεσε εαυτόν εκτός ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Με απόφαση μου διαγράφεται από μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και του κόμματος. Επίσης δρομολογήθηκε ήδη η αντικατάσταση της στο PES WOMΕN», έγραψε στην σύντομη ανακοίνωση του για τη διαγραφή της ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Όσοι γνώριζαν τις σχέσεις της Ζέφης Δημαδάμα με την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δεν έπεσαν από τα σύννεφα καθώς ήταν πραγματικά ανύπαρκτες, ενώ επικρατούσε διαρκώς ένα ψυχρό κλίμα, το οποίο αποτυπώθηκε και από την απόφασή της να μην είναι υποψήφια στην Α΄ Αθήνας, όπως είχε κάνει στις εκλογές του 2019. Στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ η πρώην στενή συνεργάτιδα της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, μετά την επικράτηση του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ και την ήττα Παπανδρέου η δράση της ατόνησε.

 Διατηρώντας ωστόσο δεσμούς στα ΜΜΕ, η ίδια συνέχισε να έχει συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις, στις οποίες εξέφραζε τελευταία την άποψή της και εκτός της επίσημης γραμμής. Η μόνη έκπληξη ήταν ουσιαστικά η κατεύθυνσή της, καθώς λόγω των επιλογών της στην εσωτερική σκακιέρα του ΠΑΣΟΚ καταγραφόταν στα αριστερόστροφα στελέχη του κόμματος, που κυρίως επέκριναν την ΝΔ.

Η ατζέντα των δικαιωμάτων, ωστόσο, που ήταν και βασικό της πεδίο, έκανε τα κόμματα, μεταξύ αυτών και των ΣΥΡΙΖΑ, να την προσεγγίζουν προκειμένου να την εντάξουν στο δυναμικό τους, καθώς ήταν γνωστές οι «παγωμένες» σχέσεις της με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να της ανοίξει τον δρόμο σε ένα πεδίο στο οποίο είναι ιδιαίτερα ενεργή, ήταν καθοριστική για την απόφαση της.

«Θεωρώ αυτονόητη την υποβολή της παραίτησής μου από κάθε ιδιότητα με κομματικό πρόσημο για λόγους δεοντολογίας και με την πεποίθηση ότι αναλαμβάνω μια αποστολή εθνικού ενδιαφέροντος, η ευόδωση της οποίας προϋποθέτει τη συνεννόηση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων», έγραψε, μεταξύ άλλων ,σε ανάρτηση της, η νέα γραμματέας Ισότητας περιγράφοντας την αποστολή της με χαρακτηριστικά υπερκομματικά, εθνικού ενδιαφέροντος.

Οι αντιδράσεις των στελεχών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ στα social media ήταν έντονες, όπως όλες οι αποφάσεις που αφορούν στην πολιτική, κρίνεται και η δική της. Κρίνεται ωστόσο και η διαχείριση των στελεχών, από το πρώην κόμμα της και την ηγετική του ομάδα.

Η τελευταία σημείωση γιατί οι αποχωρήσεις πληθαίνουν και από ό,τι μαθαίνω ακόμα μια γυναίκα ετοιμάζει την επίσημη αποχώρησή της εκ της Χαριλάου Τρικούπη