Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η επιλογή της κυβέρνησης να εκκινήσει το νοµοθετικό της έργο από την άρση των περιορισµών στο δικαίωµα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαµονής τους, την ώρα που υπάρχουν προϋποθέσεις για διαµόρφωση ισχυρών συναινέσεων, καθώς διαφαίνεται ευρύτατη πλειοψηφία 220 βουλευτών, αφού πέρα από τη Ν.∆. τα κόµµατα ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., «Σπαρτιάτες», «Νίκη» και Πλεύση Ελευθερίας τηρούν θετική στάση για τη ρύθµιση.

Πρόκειται για µια ρύθµιση-επανάσταση αναφορικά µε τη συµµετοχή των Ελλήνων της Οµογένειας στην πολιτική ζωή της χώρας, µε σκοπό την ενίσχυση της φωνής του απανταχού Ελληνισµού, ρύθµιση που αναµένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή εντός της προσεχούς εβδοµάδας. Σε επίπεδο πολιτικής, µε µεγάλο ενδιαφέρον αναµένεται η στάση που θα τηρήσει η Ελληνική Λύση, η οποία ήταν επιφυλακτική στη συζήτηση για το σχέδιο νόµου στην αρµόδια επιτροπή, καθώς το κόµµα του Κ. Βελόπουλου ενάµιση χρόνο νωρίτερα είχε υπερψηφίσει την αντίστοιχη ρύθµιση, που τελικώς δεν εξασφάλισε τα 200 «ναι» από το Κοινοβούλιο.

Στόχος της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη είναι να ενισχύσει το προφίλ αξιοπιστίας στο οποίο επένδυσε προεκλογικά, φέρνοντας στη Βουλή µε το «καληµέρα» διατάξεις που βελτιώνουν την καθηµερινότητα των πολιτών και λύνουν τα προβλήµατά τους. Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσεται και το οικονοµικό νοµοσχέδιο, που ακολουθεί στην Ολοµέλεια αµέσως µετά και αναµένεται να ψηφιστεί πριν από το κλείσιµο της Βουλής για τις θερινές διακοπές. Αυτό περιλαµβάνει µέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά, αυξήσεις µισθών στο ∆ηµόσιο, αύξηση του αφορολογήτου, κατάργηση του «πέναλτι» αφαίρεσης του 30% των συντάξιµων αποδοχών για εργαζόµενους συνταξιούχους και µείωση στον ΕΝΦΙΑ.

Επιστρέφοντας στο θέµα της ψήφου των οµογενών, κατά του νοµοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΚΚΕ, ενώ η Ελληνική Λύση δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση στην Ολοµέλεια την ερχόµενη ∆ευτέρα. Η κίνηση της κυβέρνησης να σηκώσει το θέµα της ψήφου των αποδήµων, τη στιγµή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στιβαρή ηγεσία, φαίνεται πως αιφνιδίασε το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, που κατ’ αρχήν διαφωνεί µε τη διάταξη. Ωστόσο υπήρξαν φωνές που προέκριναν την άποψη να µην εκληφθεί το «όχι» ως στέρηση του δικαιώµατος του εκλέγειν από τους οµογενείς.

Πάντως, ο πρωθυπουργός την Τετάρτη κατά τη συνάντησή του µε τον Αρχιεπίσκοπο Αµερικής, Ελπιδοφόρο, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα είναι δυνατή η υπερψήφιση του νοµοσχεδίου από περισσότερους από 200 βουλευτές, µε τον Αρχιεπίσκοπο από την πλευρά του να εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του σε αυτό, προσθέτοντας ότι «είναι κάτι που περιµένουν όλοι οι Ελληνες του εξωτερικού».

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 22/7