Μαζεµένες ήρθαν αυτές τις ηµέρες οι στηρίξεις από το «γαλάζιο» στρατόπεδο προς τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. Μόλις την περασµένη Παρασκευή το απόγευµα ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε στο δηµαρχείο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραµανλή, µε τον οποίο είχε µια πολύ εποικοδοµητική συζήτηση. Το γεγονός ότι η συνάντηση, ενώ ήταν προγραµµατισµένο να µην ξεπεράσει τα 30’, κράτησε τελικά πάνω από µία ώρα µάλλον κάτι δείχνει. Όπως και το ότι επρόκειτο για τη δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών στην τρέχουσα θητεία Ζέρβα. Είχε προηγηθεί άλλη µία τον Οκτώβριο του 2019, µόλις πέντε µήνες µετά την εκλογή του τελευταίου ως δηµάρχου Θεσσαλονίκης. Η χηµεία µεταξύ των δύο ήταν και είναι πολύ καλή.

Γιατί, πέραν των διαφορών τους στα ποδοσφαιρικά (ΠΑΟΚ ο Ζέρβας, ΠΑΟ ο Καραµανλής), υπάρχουν πολλά κοινά σηµεία επαφής και αλληλοεκτίµησης. Ιδιαίτερα από τη µεριά του Καραµανλή, που στο πρόσωπο του Ζέρβα βλέπει κάποιον που αντιτάχθηκε πολιτικά στον Γ. Μπουτάρη. Το ότι ο Καραµανλής δέχτηκε να επισκεφθεί τον Ζέρβα δύο µήνες πριν από τις επερχόµενες αυτοδιοικητικές εκλογές δείχνει τη στήριξη που του παρέχει ο πρώην πρωθυπουργός απέναντι σε υποψήφιους δηµάρχους όπως ο Γ. Ορφανός, που θεωρείται «καραµανλικός». Τέσσερις ηµέρες µετά την επίσκεψη Καραµανλή στο δηµαρχείο ήρθε και η επίσηµη στήριξη της Ν.∆. στο πρόσωπο του Κ. Ζέρβα. Και εδώ οι σχέσεις ήταν πάντα καλές. Ο µύθος, αλλά και το ρεπορτάζ λένε ότι στα τέλη του 2018, όταν ο Κ. Μητσοτάκης είχε κληθεί να απαντήσει στο δίληµµα ποιον θα στηρίξει στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης, τα δύο πρόσωπα που είχε στο µυαλό του ήταν ο Ταχιάος και ο Ζέρβας.

Ο τελευταίος, ειρήσθω εν παρόδω, είχε στηρίξει τον Κ. Μητσοτάκη στις εσωκοµµατικές εκλογές του 2015, όταν ο σηµερινός πρωθυπουργός έψαχνε µε το κιάλι ισχυρούς υποστηρικτές στην πόλη. Οι σχέσεις Μητσοτάκη - Ζέρβα διατηρούνταν πάντοτε σε καλό επίπεδο και στο Μέγαρο Μαξίµου ποτέ δεν υπήρξαν σοβαρές σκέψεις να αλλάξει η επιλογή της Ν.∆. για τον κεντρικό δήµο. Αυτό που απασχολεί πάντως τους «γαλάζιους» κοµµατικούς επιτελείς είναι η πολυδιάσπαση του χώρου. Κι αυτό γιατί ήδη από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, πέραν του Γ. Ορφανού, έχουν ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιοι δήµαρχοι ο ∆ρ. Τσαβλής και ο Σ. Τζακόπουλος.

*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά» το Σάββατο 5 Αυγούστου 2023