Η νέα εκδοχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη που προέκυψε µετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου βρίσκεται µια ανάσα από το ορόσηµο της συµπλήρωσης 90 ηµερών από τον σχηµατισµό της.

Τα δραµατικά γεγονότα µε τις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούµενου διαστήµατος και τώρα µε τις φονικές πληµµύρες φέρνουν το Μέγαρο Μαξίµου προ της επιτακτικής ανάγκης να πραγµατοποιήσει -όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες- έναν πρόωρο απολογισµό των πεπραγµένων αυτής της χρονικής περιόδου. ∆ίχως αµφιβολία, η διαχείριση των πρόσφατων κρίσεων δεν ήταν απλώς το αδύνατο σηµείο, αλλά σε κάποιον βαθµό µπορεί κανείς να µιλήσει ακόµα και για το απόλυτο «Βατερλώ», τουλάχιστον σε επίπεδο ανακλαστικών.

Ανενόχλητοι

Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση των Κροατών χούλιγκαν που έφτασαν ανενόχλητοι στην Αθήνα, µε τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου να συνιστά το αποκορύφωµα της ανεξέλεγκτης εγκληµατικής τους δράσης εκείνο το µοιραίο βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στον αντίποδα θα µπορούσε κανείς να τοποθετήσει την ψήφιση του νοµοσχεδίου Χατζηδάκη µε τις νέες παρεµβάσεις στην οικονοµία, τον εντοπισµό παραβιάσεων της εργατικής νοµοθεσίας και την επιβολή προστίµων, αλλά και την οµαλή λειτουργία της αγοράς από Αδωνι και Σκρέκα, αντίστοιχα, καθώς και την εξισορρόπηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Γεραπετρίτη.

Το ερώτημα

Από κει και πέρα, σίγουρα θα πλανάται το ερώτηµα αν θα πρέπει να υπάρξει ανάληψη πολιτικής ευθύνης για το κοµµάτι των χειρισµών στο πεδίο των φυσικών καταστροφών και στο τραγικό συµβάν στο λιµάνι του Πειραιά, δεδοµένου ότι δεν πάει πολύς καιρός από τότε που απεπέµφθη (ορθώς) ένας υπουργός χάριν παραδειγµατισµού των υπολοίπων και εκποµπής αντίστοιχου µηνύµατος στην κοινωνία, επειδή «συνελήφθη» σε διακοπές σε χρόνο απολύτως ακατάλληλο, ενώ ο Γιώργος Πατούλης έχασε κυριολεκτικά µέσα σε ένα βράδυ το χρίσµα για την Περιφέρεια Αττικής για ένα ζεϊµπέκικο (επίσης ορθώς), εν µέσω φυσικά εθνικού πένθους.

Προφανώς θα πρέπει να συνυπολογιστεί ο παράγων του πρωτόγνωρου των φαινοµένων. Προφανώς και θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η διαχείριση των µεγάλων προβληµάτων στις πληγείσες περιοχές και στη συνέχεια να αξιολογηθεί. Προφανώς και οι προαναφερθείσες καταστάσεις εµπεριείχαν το στοιχείο της προσωπικής αφέλειας ή ανευθυνότητας σε στιγµές εθνικής οδύνης και επιφυλακής.

Οµως, προϊόντος του χρόνου, είναι σαφές ότι θα τεθεί ακόµα πιο εµφατικά (γιατί στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ηγετικού πυρήνα του Μαξίµου υφίσταται ήδη) αν πραγµατικά εξυπηρετεί τις µεγάλες κυβερνητικές στοχεύσεις και την έξωθεν καλή µαρτυρία της κυβέρνησης η καλλιέργεια µιας εικόνας εξάντλησης της αυστηρότητας σε πιο... διαχειρίσιµες καταστάσεις και, αντιθέτως, αµηχανίας ενόψει των κορυφαίων προκλήσεων και ζητηµάτων που προκύπτουν.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 9 Σεπτεμβρίου 2023.