Του Γιώργου Λυκουρέντζου

’ναψαν τα αίματα σήμερα το πρωί στη Βουλή μεταξύ της Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύης Χριστοφιλοπούλου και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου, όταν ο τελευταίος με αφορμή το νομοσχέδιο που κάνει υποχρεωτικό τον μόνιμο έλεγχο για πλαστά δικαιολογητικά έκανε λόγο για «τυπική παρανομία» και υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αναδρομικός έλεγχος όταν για τους πολιτικούς που έφεραν τα Μνημόνια και χρεοκόπησαν τη χώρα έχει επέλθει παραγραφή. Η αποστροφή μάλιστα του κ. Μητρόπουλου ότι ακόμα κι αν κάποιος δημόσιος υπάλληλος είχε καταθέσει πλαστό δικαιολογητικό πριν από είκοσι χρόνια θα πρέπει τώρα να πάρει σύνταξη προκάλεσε την οργισμένη απάντηση της υφυπουργού.

«Αποδέχομαι ότι ορισμένοι νέοι στο άγχος τους να βρουν εργασία παρατύπησαν. Το νομοσχέδιο μπλοκάρει την έξοδο στη σύνταξη πολλών συμπολιτών μας κατά τρόπο απαράδεκτο. Θα πάτε σε συνταξιούχους και θα τους πάρετε τη σύνταξη επειδή κατέθεσαν ένα μη γνήσιο πιστοποιητικό πριν από είκοσι χρόνια. Δεν μπορεί να ταλαιπωρήσουμε χιλιάδες οικογενειών επειδή συνήνεσαν οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι. Πρέπει να πληρώσουν τίμημα ανάλογο του παραπτώματός τους και όχι τίμημα ζωής. Οι πολίτες εξαγριώνονται και πρέπει να αποφεύγουμε τέτοια νομοθετήματα. Η Αριστερά συμφωνεί με τον έλεγχο. Δεν επιδοκιμάζει η Αριστερά την παραμικρή τυπική παρανομία» είπε ο κ. Μητρόπουλος υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο θα ελέγξει και τις συμβάσεις όσων μονιμοποιήθηκαν.

Η απάντηση ήρθε άμεσα από την Υφυπουργό η οποία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για προβοκάτσια. «Εμείς το μόνο που λέμε είναι ότι αν κάποιος πλαστογράφησε ή παρανόμησε με δική του υπαιτιότητα δεν έχει θέση στο δημόσιο. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι όχι μόνο έχει θέση αλλά θα πρέπει να τον προστατεύσουμε κιόλας. Μόνο αν κάποιος είχε δόλο και ήθελε να εξαπατήσει το δημόσιο θα τιμωρηθεί. Η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου δεν υπάγεται στον έλεγχο για τα πλαστά δικαιολογητικά. Πάμε πλέον στο τέλος των αριθμητικών στόχων και τελειώνει αυτή η δύσκολη και επίπονη περίοδος των απολύσεων για τη χώρα. Πλέον θα απολύονται μόνο όσοι έχουν πλαστογραφήσει και παρανομήσει» ξεκαθάρισε η κ. Χριστοφιλοπούλου και κάλεσε τα κόμματα να στηρίξουν το νομοσχέδιο γιατί έτσι στηρίζεται η νομιμότητα και η δικαιοσύνη». Απευθυνόμενη μάλιστα στον κ. Μητρόπουλο, τον ρώτησε χαρακτηριστικά "εσείς δηλαδή θεωρείτε ότι εάν κάποιος προσελήφθη με πλαστό πιστοποιητικό, θα πρέπει να πάρει και σύνταξη; Εμείς δεν το πιστεύουμε". Με αυτό τον τρόπο, έγινε για πρώτη φορά σαφές με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, ότι ενδεχόμενη ανακάλυψη πλαστού πιστοποιητικού θα μπορεί να μπλοκάρει ακόμη και την συνταξιοδότηση του επίορκου υπαλλήλου. Η Υφυπουργός μάλιστα έκανε εκτενή αναφορά στους περιφερειάρχες και τους δημάρχους που δεν συνεργάζονται στον έλεγχο κατηγορώντας τους για προπαγάνδα.  Από την πλευρά του «μηχανισμό που θα απολύει συνεχώς εργαζομένους χαρακτήρισε τον μόνιμο έλεγχο για πλαστά δικαιολογητικά ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Η κόντρα Χριστοφιλοπούλου- Μητρόπουλου είχε πάντως και συνέχεια όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι δεν μπορούν να ασκήσουν αναδρομικό έλεγχο αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα και για τους οποίους έχει επέλθει παραγραφή. Η κα Χριστοφιλοπούλου χαρακτήρισε «εμφυλιοπολεμική» την συγκεκριμένη αναφορά ενώ στον καυγά μπήκε και ο κ. Κουτσούκος του ΠΑΣΟΚ «Έχεις το δικαίωμα να υπερασπίζεσαι τον κατηγορούμενο αλλά δεν έχεις δικαίωμα να λες ότι παρασύρθηκε και ότι το έκανε στην αγωνία του να βρει δουλειά. Μάλλον παρασύρθηκε ο κ. Μητρόπουλος από την επαγγελματική του ιδιότητα. Το να χρησιμοποιείτε ως επιχείρημα την παραγραφή των Υπουργών είναι επικίνδυνο. Υπήρξε Υπουργός που έκλεψε, που πλαστογράφησε και δεν πήγε στη Δικαιοσύνη;» είπε.