Στο οικονοµικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίµου, αφού πέτυχαν τον στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθµίδας για την ελληνική οικονοµία, έθεσαν τον επόµενο στόχο, την επιστροφή του Χρηµατιστηρίου Αθηνών στις ώριµες αγορές. Σύµφωνα µε πληροφορίες, για την επίτευξη του στόχου «επιστρατεύεται» και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμα: Bloomberg: Προς καλύτερες ημέρες η ελληνική οικονομία μετά την αναβάθμιση από τη Moody’s - Αφήνει πίσω της την κρίση χρέους

Οι στόχοι Μητσοτάκη

Στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι η συµµετοχή του σε δύο roadshows, όπου θα µιλήσει σε υψηλόβαθµα στελέχη µεγάλων ξένων οίκων για την προσπάθεια αναβάθµισης της κεφαλαιαγοράς. Το πρώτο roadshow θα πραγµατοποιηθεί τον Νοέµβριο στο Λονδίνο και το δεύτερο τον Ιανουάριο του 2024 στη Νέα Υόρκη.

Η κυβέρνηση ποντάρει στην ενδυνάµωση του Χρηµατιστηρίου Αθηνών, καθώς, εφόσον επιστρέψει στις ώριµες αγορές, θα µπορέσει να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια, που θα δώσουν ώθηση στις εισηγµένες επιχειρήσεις και στην ελληνική οικονοµία.

Διαβάστε ακόμα: ESM για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας: «Η Ελλάδα πέτυχε ένα ορόσημο», χάρη «στις προσπάθειες των κυβερνήσεων και του λαού της» 

Αναβάθμιση μέσα στο επόμενο 12μηνο

Ειδικότερα, η εγχώρια κεφαλαιαγορά έχει εισέλθει στην οδό της αναβάθµισης, η οποία αναµένεται να «κλειδώσει» µέσα στο επόµενο 12µηνο. Για να περάσει το Χρηµατιστήριο Αθηνών στις ώριµες αγορές, πρέπει η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθµίδα. Η αρχή έγινε στις 8 Σεπτεµβρίου µε την αναβάθµιση από την DBRS και η συνέχεια αναµένεται να δοθεί είτε από την S&P στις 20/10 είτε από τη Fitch στις 2/12, για να κλειδώσει το investment grade της ελληνικής οικονοµίας.

Ο χρόνος µετράει αντίστροφα και για το Χρηµατιστήριο Αθηνών, αφού, σύµφωνα µε πληροφορίες, υπήρξαν εντός του Σεπτεµβρίου επαφές µε τον οίκο FTSE, στον οποίο εδώ κι έναν χρόνο οι αρµόδιες χρηµατιστηριακές Αρχές έχουν υποβάλει σχετικό αίτηµα ένταξης στα ώριµα χρηµατιστήρια. Από τον FTSE η ελληνική αγορά περιµένει χρονοδιάγραµµα, οδικό χάρτη για την αναβάθµιση, να πει δηλαδή ότι µέσα στο επόµενο 12µηνο θα παρακολουθείται η ελληνική αγορά µέχρι να καταταγεί στις ώριµες. Αυτό είναι αρκετό για την έλευση κεφαλαίων στην αγορά που θα προηγηθούν της αναβάθµισης.

Διαβάστε ακόμα: Με «δώρα» έρχεται η αναβάθμιση: Φθηνό χρήμα, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας με υψηλές αμοιβές φέρνει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Ο επικεφαλής τους Χρηµατιστηρίου, κ. Γιάννος Κοντόπουλος, υποστήριξε πρόσφατα ότι µπορεί µεν η διαδικασία ένταξης του Χ.Α. στις ανεπτυγµένες διεθνείς κεφαλαιαγορές να αποτελεί µακροπρόθεσµη υπόθεση, ωστόσο το 60%-70% των σχετικών κεφαλαίων που θα µπορούσαν να προσελκυσθούν από το εξωτερικό θα προκύψει µε τη λήψη της επενδυτικής βαθµίδας από τη χώρα (πολύ πιθανόν φέτος), ενώ ακόµα ένα µεγάλο τµήµα του όλου οφέλους θα επέλθει µε την ανακοίνωση της πρόθεσης αναβάθµισης του Χρηµατιστηρίου Αθηνών.

Δημοσιεύθηκε στο Secret στις 7/10/2023