Στον Σταύρο Παπαντωνίου

Την ανάγκη άμεσης ένωσης της Κεντροδεξιάς με ηγέτιδα δύναμη τη Ν.Δ. τονίζει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Κώστας Γκιουλέκας. Ο πρώην υφυπουργός υπογραμμίζει ακόμα πως για το καλό του τόπου θα πρέπει να γίνουν συνεργασίες ακόμα και με τον διάβολο και πως ο Κώστας Καραμανλής έχει μέλλον και αποτελεί εγγύηση ενότητας για την παράταξη.

Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε την ψηφοφορία για παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Φοβάστε διαρροές τόσο από το κόμμα σας όσο και από το ΠΑΣΟΚ;
Σας απαντώ κατηγορηματικά: Οχι! Θεωρώ αδιανόητο ότι τούτη την κρίσιμη ώρα θα υπήρχαν κάποιοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο που θα δυναμίτιζαν την προσπάθεια που κάνουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για έξοδο από την κρίση. Κάποιοι που θα αναλάμβαναν την ευθύνη να εμπλέξουν τη χώρα σε περιπέτειες, σπρώχνοντάς τη σε εκλογές. Αντίθετα, τώρα πρέπει να δώσουμε αυτά που υποσχεθήκαμε: πολλές δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, σταδιακή αποκλιμάκωση της φορολογίας. Να πάρουν μια ανάσα οι συμπολίτες μας και, κυρίως, εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο από την κρίση.

Τελικά, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν γίνει ένα;
Φυσικά όχι! Πριν από μερικά χρόνια, το σενάριο συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ εθεωρείτο αδιανόητο. Η εθνική ανάγκη, όμως, υπαγόρευσε την αναγκαστική συνύπαρξη των δύο κομμάτων στην κυβέρνηση. Μακάρι να μη χρειαζόμασταν αυτή τη συγκυβέρνηση στον τόπο. Οχι, δεν ταυτιζόμαστε με το ΠΑΣΟΚ. Σε καμία περίπτωση αυτή η συγκυβέρνηση δεν σημαίνει ταύτιση ή, πολύ περισσότερο, διαγραφή ευθυνών. Συνεργαζόμαστε στα απολύτως κρίσιμα θέματα διακυβέρνησης. Ο κάθε πολιτικός χώρος έχει την ιστορία του, τις ρίζες του. Κι εμείς, στη Νέα Δημοκρατία, είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας.

Ο συμπολίτης σας και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε πως πρέπει να πάμε σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής. Εσείς συμμερίζεστε μια τέτοια άποψη, προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, με άγνωστες συνέπειες τελικά;

Σενάρια ακούγονται πολλά. Η χώρα, όμως, έχει πρωθυπουργό και με την ψήφο εμπιστοσύνης που πρόκειται να δοθεί θα έχει και μια αναβαθμισμένη κυβέρνηση με την εντολή της εθνικής αντιπροσωπίας. Οποιοδήποτε άλλο σενάριο δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αντίθετα προσθέτει πολλά.

Παραβρεθήκατε στα γενέθλια της Ν.Δ. στη Χαλκιδική. Συμφωνείτε με την άποψη πως το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει πλέον γερασμένο προσωπικό και χρειάζεται ανανέωση σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μη χαθεί οριστικά το τρένο;

Ενας πολιτικός οργανισμός οφείλει συνεχώς να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να ανανεώνεται και να προλαβαίνει μάλλον παρά να ακολουθεί τις ανάγκες και τις τάσεις της κοινωνίας. Βεβαίως και χρειάζεται πάντοτε ανανέωση. Ωστόσο, ο μεγάλος Μακεδόνας πολιτικός και ιδρυτής της παράταξης, Κωνσταντίνος Καραμανλής, βλέποντας πολύ πιο μπροστά από την εποχή του, ίδρυσε το 1974 τη Νέα Δημοκρατία πάνω σε βάσεις διαχρονικές, με επίκεντρο τον πολίτη και την πατρίδα. Αρχές αξεπέραστες, όσα χρόνια κι αν παρέλθουν.

Συμφωνείτε με την τακτική που ακολούθησε η Ν.Δ. να μη στείλει, με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις, ονομαστικά προσκλήσεις στα στελέχη που αποχώρησαν από το κόμμα; Θεωρείτε πως έχει φτάσει η ώρα να επιστρέψουν στη Νέα Δημοκρατία στελέχη όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Βύρων Πολύδωρας και ο Χρήστος Ζώης;

Η ένωση της Κεντροδεξιάς είναι εθνική ανάγκη. Σε μια περίοδο που σπαράσσεται ο τόπος, είναι αδιανόητη η πολυδιάσπαση του κεντροδεξιού χώρου. Πρόσκληση σε όλους! Η Νέα Δημοκρατία, ως το μεγαλύτερο κόμμα αυτού του χώρου, πρέπει να λειτουργήσει σαν πυρήνας. Αυτή η πρόσκληση πρέπει να είναι ειλικρινής και να περιλαμβάνει όλα τα στελέχη που έχουν πολιτικές καταβολές από την Κεντροδεξιά, εκτός φυσικά από τις ακραίες περιπτώσεις.

Αν πάμε σε εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, όπως όλα δείχνουν, θα λέγατε «ναι» σε μια κυβέρνηση συνεργασίας για το καλό του τόπου και για να αποφευχθούν φαινόμενα όπως το να περιφέρεται η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης;

Πάνω απ’ όλα τίθεται το εθνικό συμφέρον. Για το καλό της πατρίδας, οφείλεις να συνεργαστείς ακόμη και με τον διάβολο! Πιστεύω, όμως, ότι τέτοια υποθετικά σενάρια είναι στρεβλά, γιατί ανάμεσα στους δύο πολιτικούς χώρους, τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει τίποτα κοινό. Πριν, λοιπόν, διερευνήσει κανείς ένα τέτοιο ακραίο ενδεχόμενο, προέχει η ανάγκη, όπως σας είπα, να ενωθούν τα διάφορα κομμάτια της Κεντροδεξιάς σε μια ενιαία πατριωτική παράταξη, με ηγέτιδα δύναμη στο σχήμα αυτό τη Νέα Δημοκρατία.

Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή σε μια ενδεχόμενη πολιτική κρίση στην Ελλάδα;

Πρόκειται για έναν πολιτικό που, πέρα από το παρελθόν και το παρόν του, έχει και μέλλον. Το βέβαιο είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο όχι μόνο για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και για την Ελλάδα. Αποτελεί εγγύηση για την ενότητα της παράταξής μας. Στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και προσωπικά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε όλες τις βασικές επιλογές του. Και είναι σημαντικό ότι δικαιώθηκε πολύ γρήγορα για τη στάση του σε πολλά κρίσιμα θέματα, όπως στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι για τα Σκόπια, στη θέση του στο Σχέδιο «Ανάν» για την Κύπρο, σε ανοίγματα που έκανε σε διάφορες πλευρές στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Τότε που κάποιοι άλλοι πολιτικοί χώροι, όπως η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, πρότειναν ακριβώς τα αντίθετα, που μας οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια σε εθνικές περιπέτειες και τραγωδίες.

Τελικά, όλα περιστρέφονται γύρω από την οικονομία; Μήπως η κρίση μάς ανάγκασε να «σιωπήσουμε» ή μπορεί να μας οδηγήσει σε συμβιβασμούς στα εθνικά θέματα;

Αλίμονο αν ολιγωρήσουμε ή κάνουμε βήματα πίσω στα εθνικά θέματα! Επειδή προέρχομαι από τη Βόρεια Ελλάδα (είμαι βουλευτής Θεσσαλονίκης), το μήνυμα που στέλνουμε προς τον πρωθυπουργό είναι ένα: «Πρόεδρε, τον νου σου στη Μακεδονία και τη Θράκη!». Φυσικά, στα εθνικά θέματα συμπεριλαμβάνονται το Κυπριακό, το Βορειοηπειρωτικό… Εμείς δεν θα σιωπήσουμε ούτε στις προκλήσεις των Σκοπίων ούτε στις επικίνδυνες μεθοδεύσεις στη Θράκη… Αντίθετα, θα είχε ενδιαφέρον να μας πουν κάποια επώνυμα και πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αν ακόμη συνεχίζουν να αποκαλούν το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ως «Κράτος της Βόρειας Κύπρου», αν ακόμη υποστηρίζουν ότι τα Σκόπια πρέπει να ονομαστούν Μακεδονία, αν συνεχίζουν να θεωρούν τους μουσουλμάνους της Θράκης… Τούρκους πολίτες. Βεβαίως, είναι φυσικό η προσοχή όλων να είναι στραμμένη στην πρωτοφανή κρίση, που μαστίζει τον ελληνικό λαό. Η οικονομία είναι στο επίκεντρο. Τα εθνικά θέματα, όμως, ζητούν συνεχή εγρήγορση.