Μία έκπληξη ανέμενε τους ηγέτες χωρών της Ε.Ε. και των βαλκανικών χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα της Αλβανίας.

Κατά τη διάρκεια της «οικογενειακής φωτογραφίας» των ηγετών εμφανίστηκαν σύλλογοι μειονοτικών πληθυσμών της Αλβανίας και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Μεταξύ των οποίων ήταν και ο Σύλλογος Δρόπολης της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας από τη Δρόπολη της Βορείου Ηπείρου. Τα μέλη του συλλόγου χόρεψαν ενώπιον των ηγετών και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και εν συνεχεία αποχώρησαν κρατώντας την ελληνική σημαία.

Δείτε εικόνες από τα Τίρανα και τους ελληνικούς χορούς στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου


6000025
6000028
6000029
6000031
6000032
6000033_1_


"Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά και αταλάντευτα την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε: «Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά και αταλάντευτα την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Είμαστε σταθεροί υπέρμαχοι της ανάγκης οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αναγνωρίζουμε όμως, ταυτόχρονα, ότι ο δρόμος αυτός είναι ένας δρόμος δύσκολος, ο οποίος απαιτεί από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σημαντικές προσαρμογές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Και βέβαια, η μία αρχή η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για την Ελλάδα, είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου. Ένας σεβασμός ο οποίος πρέπει να εκδηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας του οργανωμένου κράτους όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες, στο ζήτημα αυτό η φίλη Αλβανία έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην περίπτωση του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει εδώ και πέντε μήνες προφυλακισμένος».

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Θέλω να τονίσω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης"

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Θέλω να τονίσω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης και ουδεμία διάθεση παρέμβασης έχω στον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί. Όμως, θέλω να τονίσω, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα έστω και προφυλακισμένος να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας.

Είναι ένα δικαίωμα αναφαίρετο, το οποίο απορρέει από την αλβανική συνταγματική τάξη, ένα δικαίωμα, εξάλλου, το οποίο είναι απολύτως συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες του κράτους δικαίου. Και είναι πολύ σημαντικό ο κ. Μπελέρης να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, έτσι ώστε να φύγει αυτή η σημαντική σκιά, η οποία αυτή τη στιγμή αναμφισβήτητα επηρεάζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις».

Επιπλέον, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η επίλυση του θέματος Μπελέρη είναι προϋπόθεση για να συμφωνήσει η Ελλάδα στην εκκίνηση των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε.

«Θα επαναλάβω, και από εδώ, ότι η επίλυση αυτού του θέματος είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου η Ελλάδα να κάνει κι αυτή το επόμενο βήμα και να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζω κι εύχομαι το πρόβλημα αυτό να μπορέσει να επιλυθεί σε πνεύμα συνεργασίας και καλής διάθεσης, χωρίς να σκιάζει περαιτέρω τις σχέσεις μας των δύο κρατών», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν θα συζητήσει το ζήτημα Μπελέρη με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Ναι, θα συζητήσω το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη με τον πρωθυπουργό Ράμα. Η θέση μας σχετικά με το θέμα αυτό είναι πολύ ξεκάθαρη: δεν έχω καμία πρόθεση, ούτε είναι δουλειά μου, να παρέμβω στις διαδικασίες της ανεξάρτητης αλβανικής Δικαιοσύνης. Ωστόσο, ο Φρέντι Μπελέρης έχει το δικαίωμα να ορκιστεί, ακόμη και αν παραμένει προφυλακισμένος. Θα το καταστήσω αυτό απολύτως σαφές στον Έντι Ράμα και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα αυτό με θετική διάθεση».