Την πρώτη τους, μετεκλογικά, συνάντηση αναμένεται να έχουν την προσεχή Δευτέρα (σήμερα) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ., Κώστα Καραμανλή.

Οι δύο άνδρες, που είναι αλήθεια ότι αποφεύγουν να τα λένε και τόσο συχνά, θα παραστούν στην εκδήλωση που διοργανώνει η Παναθηναϊκή Ενωση Γυναικών για να τιμήσει τη μνήμη μιας καλής νεοδημοκράτισσας. Ομολογώ από τις πιο αξιόλογες που έχω γνωρίσει στη σύντομη, αλλά πολυτάραχη επαγγελματική διαδρομή μου. Αναφέρομαι στην πρώην υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, που υπηρέτησε επί χρόνια και με αξιοπρέπεια τον κοινοβουλευτισμό και την πατρίδα. Ο πρόεδρος Καραμανλής θα είναι ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, με τον πρόεδρο Μητσοτάκη να συμμετέχει στο κοινό.

Αν δεν το καταλάβατε, ο πρωθυπουργός αποφάσισε μετά την Κίνα να πάει το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μουσικής, αποκλειστικά και μόνο για να ακούσει τον Καραμανλή. Εδώ που τα λέμε, κι εγώ δεν θα την έχανα τέτοια ευκαιρία, αφού -ως γνωστόν- είναι σπάνιες οι εμφανίσεις του προέδρου Κώστα - και μάλιστα ενώπιον κοινού. Πάντως, μιας και το 'φερε η κουβέντα, πρέπει να σας πω ότι ο Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από την τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιείται προς τιμήν μιας πολιτικού που εκτιμούσε απεριόριστα. Επί τη ευκαιρία, να σας πω ότι εκτός από τον Καραμανλή στο Μέγαρο θα βρεθεί και ο άλλος πρόεδρος, ο Αντώνης Σαμαράς, όπως και ο Προκόπης Παυλόπουλος. Επίσης, δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ο Βαγγέλης Αντώναρος.

Ραγδαίες εξελίξεις για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Από τις διάφορες πηγές που έχω δεξιά κι αριστερά πιάνω ένα περίεργο κλίμα σε σχέση με την τροπή που έχει λάβει η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Κι όταν λέω περίεργη, αναφέρομαι στα όσα ακούω αναφορικά με κάτι νέα στοιχεία που πρόκειται να δουν το φως της δημοσιότητας κατά το αμέσως προσεχές διάστημα. Επίσης, από τη λιγοστή εμπειρία που διαθέτω, αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να αναβαθμίστηκε η υπόθεση σε επίπεδο Δικαιοσύνης και η έρευνα να ανατέθηκε στην ανώτατη βαθμίδα, στον Αρειο Πάγο, όμως κάτι έγγραφα, που κυκλοφορούν στην πιάτσα, δυσκολεύουν εξαιρετικά την εξέλιξη της όλης ιστορίας.

Μιλάω -για την ακρίβεια γράφω- για τα έγγραφα που δημοσιεύονται, τα οποία προφανώς και εμπεριέχονται στην επίμαχη δικογραφία. Επειδή λοιπόν κάπου έχει χαθεί η μπάλα και κάπου αλλού τη βρήκαν κάτι αποδεδειγμένα καλοί μπαλαδόροι, φοβάμαι (με την καλή έννοια) ότι υπάρχει πιθανότητα να ξεφύγουν κάπως πολύ τα πράγματα. Παρά ταύτα, ο πρόεδρος Μητσοτάκης δείχνει να μην ανησυχεί, αδιαφορώντας μάλιστα για τις εξελίξεις επί του συγκεκριμένου πεδίου. 

Αναβάθμιση Μαρινάκη σε ρόλο υφυπουργού 

Κάτι μου λέει (για την ακρίβεια κάποιος) ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει άμεσα να αναβαθμίσει σε ρόλο υφυπουργού τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, που ως γνωστόν μέχρι τα τέλη του μήνα εγκαταλείπει τη θέση του «γαλάζιου» γραμματέα.

Οταν μιλάω περί αναβάθμισης, προφανώς και εννοώ την υπουργοποίηση του Ψηλού. Είναι κάτι που είχε κατά νου από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός. Απλά τώρα ωρίμασαν και οι συνθήκες και η εξαιρετική (όπως μαθαίνω) άποψη που έχει ο πρωθυπουργός για τον εκπρόσωπό του. Με δεδομένο ότι ο Γιάννης Μπρατάκος θα ήθελε να απαλλαγεί από την αρμοδιότητα των θεμάτων που αφορούν τα media (και ορθώς σκέφτεται), δεν αποκλείω να «φορτώσουν» τους καναλάρχες, τους εκδότες και τους δημοσιογράφους στον Ψηλό.

Δεν ξέρω αν η αναβάθμιση θα γίνει κατά μόνας ή αν θα συμπεριληφθεί στις σκέψεις για ένα γενικότερο λίφτινγκ... Ομως, πιστέψτε με, ελάχιστη σημασία έχει ο χρόνος υλοποίησης, αφού κυριαρχεί η πρόθεση και φυσικά η απόφαση.
! Μια αόρατη κυρία, που λύνει και δένει εδώ και χρόνια στην Κατεχάκη, μπόρεσε να ανακατέψει (σχεδόν) το σύμπαν. Η συγκεκριμένη, που αρέσκεται στα παραμύθια, έχει φτιάξει ένα φοβερό αστυνομικό μυθιστόρημα, επενδύοντας στον θυμό του πρωθυπουργού. Φυσικά, τα όσα λέει προφανώς αποτελούν παραμύθια για μικρά παιδιά, αφού τίποτα εξ όσων αραδιάζει στα ανά την Αττική κομμωτήρια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Απλά, επειδή ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, είπε να συνεχίσει το παραμύθι της, ευελπιστώντας ότι κάποια στιγμή κάποιος στο Μαξίμου (και δεν αναφέρομαι στον συμπαθέστατο Πίνατ) θα αποφασίσει να το διαβάσει.

Ο Παπανικολάου και οι προμηθευτές της Vivartia

Αν κάτι δεν αμφισβητείται στον ευρύτερο χώρο της εστίασης είναι η ανεπανάληπτη εντιμότητα του CEO της Vivartia (εταιρείας που ανήκει στο fund CVC), Θανάση Παπανικολάου. Είναι σαν να προσπαθήσεις να αμφισβητήσεις ότι στο Βατοπέδι δεν φιλοξενείται η original ζώνη της Παναγίας (μεγάλη η χάρη Της).

Οσοι γνωρίζουν πώς λειτουργεί διαχρονικά ο Παπανικολάου, διηγούνται διάφορες ιστορίες, ικανές για να γραφτούν τόμοι βιβλίων. Επειδή όμως κάθε νέο αφεντικό είναι χρήσιμο να τσεκάρει ακόμη και τα ιερά δισκοπότηρα, δεν θα ήταν κακή ιδέα ο Φωτακίδης να ζητήσει να δει όλες τις προμήθειες που γίνονται σε Δέλτα και Vivartia. Οπως θα ήταν ακόμη καλύτερη ιδέα (επειδή ο Παπανικολάου δεν μπορεί και δεν πρέπει ν’ ασχολείται μ’ αυτά τα μικρά) να συγκρίνει τις τιμές που αγοράζει από τους ίδιους προμηθευτές η Vivartia μ’ εκείνες που αγοράζουν οι ανταγωνιστές. Επίσης, μιας και θα ξεκινήσει το σκανάρισμα των τιμολογίων, θα ήταν ωφέλιμο, ακόμη και για το CVC, να δουν πόσα έχει πληρώσει ο Παπανικολάου σε «διαχειριστικά κόστη» όλα αυτά τα χρόνια στην υπόθεση των γευμάτων για τους μετανάστες. Επειδή ακόμη και οι πεντακάθαροι ουρανοί κάποια στιγμή συννεφιάζουν, φοβάμαι πως μετά τον έλεγχο μπορεί να συννεφιάσει ο Φωτακίδης. Σε κάθε περίπτωση, η όλη ιστορία έχει και βάθος και μπόλικο ψωμί.

Φήμες περί υπουργοποίησης Λοβέρδου 

Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα κάτι φήμες που κυκλοφόρησαν εσχάτως στα δημοσιογραφικά γραφεία και θέλουν τον πρόεδρο Κυριάκο να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της κυβερνητικής αξιοποίησης του Ανδρέα Λοβέρδου. Ούτε φυσικά -όπως μου λένε- έχει γίνει κάποια σχετική συζήτηση που να αφορά τη συμμετοχή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, βλέποντας τα όσα εκτυλίσσονται στον μικρόκοσμο της Κεντροαριστεράς, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο της μεταγραφής του Λοβέρδου στη Ν.Δ. Αλλωστε, όπως μου έλεγε μεταξύ σοβαρού και αστείου υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο πρώην υπουργός ενδεχομένως να είναι πολύ περισσότερο νεοδημοκράτης από το μισό (και βάλε) υπουργικό συμβούλιο.
H ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ (ΚΑΤΑ ΚΟΙΝΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ) ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΑΣΣΗ, ΠΟΥ ΑΘΟΡΥΒΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΝΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΟΛΟΣΣΟ. ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΗ «ΣΠΑΣΕΙ» ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής