Το επόµενο µέτωπο που θα κληθεί να αντιµετωπίσει ο Στ. Κασσελάκης είναι αυτό της Νεολαίας του κόµµατος, η οποία στη συντριπτική της πλειονότητα «ελέγχεται» από τις δυνάµεις της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης. Για την ακρίβεια, ο άνθρωπος που λύνει και δένει στους «πιτσιρικάδες» ή «ηµιπιτσιρικάδες», που συγκροτούν την ηγεσία της συγκεκριµένης οργάνωσης, είναι ο σύζυγος της Ε. Αχτσιόγλου, ∆. Τζανακόπουλος. Ο τελευταίος µπορεί ανά πάσα ώρα και στιγµή µε ένα του νεύµα ή σήµα να προκαλέσει ζηµιά στην ηγεσία του κόµµατος, βάζοντας τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ στο παιχνίδι της «αµφισβήτησης» του Στ. Κασσελάκη.

Απ’ την άλλη, όµως, µια τέτοια εξέλιξη µπορεί να αποτραπεί, σε περίπτωση που εµπλακεί στις παρασκηνιακές ζυµώσεις -που θα καθορίσουν τη διαµόρφωση της στάσης της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Στ. Κασσελάκη- η αδελφή του Αλ. Τσίπρα, Ζανέτ, µέλος της Κ.Ε. του κόµµατος, καθώς οι κακές γλώσσες αναφέρουν πως άτοµο του οικογενειακού της περιβάλλοντος συνδέεται στενά µε ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης της Νεολαίας.


Κράξιµο σε Καρανίκα

Αγριο κράξιµο έφαγε ο Ν. Καρανίκας την Παρασκευή το βράδυ, ύστερα από ένα σχόλιο που έκανε στον λογαριασµό του Ν. Μπίστη στο Facebook, για να υπερασπιστεί την απόφαση του Στ. Κασσελάκη να προχωρήσει στην προκήρυξη δηµοψηφίσµατος για διαγραφές στελεχών από τη βάση. Σε κάποια στιγµή του απάντησε και ο Ν. Μπίστης, γράφοντας: «Εχω συναντήσει πολλούς Καρανίκες στη ζωή µου. Μερικοί από αυτούς µετά από χρόνια µου ζήτησαν συγγνώµη». Κατά τον Ν. Μπίστη, η απόφαση του Στ. Κασσελάκη να στείλει στον κοµµατικό όχλο τους «µελλοθάνατους» συνιστά επιτοµή της απόλυτης γελοιότητας. Βέβαια, ο Ν. Καρανίκας είχε άλλη άποψη.


Η παραίτηση της Ράνιας

Σε αντίθεση µε τον αναπληρωτή γραµµατέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βασιλειάδη, ο οποίος υπέκυψε στη γοητεία του Στ. Κασσελάκη µόλις ο τελευταίος εξελέγη πρόεδρος του κόµµατος, αντίστοιχη συµπεριφορά απέφυγε να εκδηλώσει η γραµµατέας του ανώτατου κοµµατικού οργάνου, Ράνια Σβίγκου, η οποία, ως γνωστόν, δεν ανήκει στο κλαµπ της «πολακικής» σχολής, που πλέον έχει αποκτήσει κυριαρχικά δικαιώµατα στην Κουµουνδούρου για τον τρόπο άσκησης της επικοινωνιακής και πολιτικής στρατηγικής. Τη Ρ. Σβίγκου δεν θέλει να τη βλέπει µπροστά του ούτε ζωγραφιστή ο Π. Πολάκης, καθώς τη θεωρεί «δούρειο ίππο» της Οµπρέλας και κολλητή του Ευκλ. Τσακαλώτου. Μάλιστα, όταν την πρότεινε ο Αλ. Τσίπρας για γραµµατέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Πολάκης είχε εκφράσει ευθέως τη διαφωνία του µε την ανάδειξή της στο συγκεκριµένο πόστο, περιγράφοντάς την ως ένα πρόσωπο που συστηµατικά επιχειρούσε να υπονοµεύσει το σχέδιο διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Και επειδή µε γενικό κουµανταδόρο τον Π. Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ η Ρ. Σβίγκου δεν πρόκειται να µακροηµερεύσει, είναι να απορεί κάποιος γιατί δεν έχει παραιτηθεί ακόµη.


Οι... τρεις σωµατοφύλακες

Σε επικοινωνιακό επίπεδο, για την εκλαΐκευση του φορολογικού νοµοσχεδίου της κυβέρνησης που σχετίζεται και µε τους ελεύθερους επαγγελµατίες, τρία πρόσωπα ήταν αυτά που σήκωσαν το βάρος της ενηµέρωσης των πολιτών, αλλά και των άµεσα ενδιαφεροµένων για τη νοµοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που τελεί υπό διαβούλευση και επιδέχεται διορθωτικές παρεµβάσεις εκεί όπου µπορεί να υπάρχουν αβλεψίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.∆., Ν. Ρωµανός, και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπ. Οικονοµικών, Οµ. Τσάπαλος, πήραν σβάρνα τα ραδιόφωνα και τα κανάλια, για να εξηγήσουν στον κόσµο τι ακριβώς προβλέπει το σχετικό νοµοσχέδιο, ώστε να µην υπάρχουν παρανοήσεις ή παραπλανητικές ερµηνείες µε κινδυνολογικό πρόσηµο. Εξάλλου και ο ΣΥΡΙΖΑ, που τις προηγούµενες ηµέρες έκανε ολόκληρο σαµατά επί του θέµατος, δεν φάνηκε να εισπράττει και τόσο τροµερές καταγγελίες εναντίον της κυβέρνησης, επί των πρωτοβουλιών που αναλαµβάνει, ακόµη και από τους παραδοσιακά φιλικά διακείµενους προς το κόµµα «εµποροπατέρες», µε τους οποίους συναντήθηκε ο Στ. Κασσελάκης, ελπίζοντας στον προσπορισµό επικοινωνιακών εντυπώσεων.


Ο Τσακαλώτος και οι «αστοί αριστεριστές»

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει πλέον η κινητικότητα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. ∆ιότι µε την εκλογή του Στ. Κασσελάκη στην προεδρία του κόµµατος, ο οποίος δεν φαίνεται να εµπνέει καµία εµπιστοσύνη ως πρόσωπο στους ιδεολογικά συνεπείς και σκεπτόµενους αριστερούς «αγωνιστές» των κινηµάτων του πεζοδροµίου, στον χώρο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αρχίζουν να εκδηλώνονται φυγόκεντρες δυνάµεις, που αναζητούν διέξοδο σε νέα πολιτικά σχήµατα και φορείς που να τους εκφράζουν ικανοποιητικά σε επίπεδο συµµετοχής και δράσης. Την εξέλιξη αυτή την έχουν πάρει χαµπάρι οι υπόλοιποι «ένοικοι» της αριστερής πολυκατοικίας, όπως το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25, η Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που πλέον εξελίσσεται σε ένα κόµµα «αριστεριστών αστών µε γραβάτα». ∆ιότι ως ηγετικές φιγούρες πλέον του συγκεκριµένου φορέα προβάλλονται δύο διάσηµοι δικηγόροι, οι Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καµπαγιάννης, γνωστοί για την αντιφασιστική δράση τους, που ταυτόχρονα έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και µε στελέχη της Οµπρέλας που αποχαιρέτησαν µε περηφάνια τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την καθοδήγηση του Ευ. Τσακαλώτου. Το ερώτηµα βέβαια είναι εάν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναζητήσει πεδίο συνεννόησης µε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενόψει των ευρωεκλογών ή θα προσπαθήσει να οργανώσει την Οµπρέλα σε ένα νέο, αυτόνοµο σχήµα, µε προοπτική εθνικής εκλογικής δοκιµασίας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής