Kάτι επαγγελματίες συνδικαλιστές-συμβολαιογράφους βρίσκει απέναντι η μεταρρύθμιση που ετοιμάζει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης για την ψηφιοποίηση των συμβολαίων, όπως αναφέρει η στήλη Big Mouth του powergame.gr. Πρόκειται για έναν παραλογισμό, αφού δεν είναι δυνατόν εν έτει 2023 να υπάρχουν επαγγελματίες που ενώ γράφουν τα συμβόλαια στους υπολογιστές, να θέλουν να τα τυπώνουν και μετά οι εμπλεκόμενοι να τα υπογράφουν μέσα σε ένα τεράστιο βιβλίο. Έρχεται ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προχωρεί σε κάτι αυτονόητο, που κάνει πιο εύκολη τη ζωή και των συμβολαιογράφων και των πολιτών.

Tο σχέδιο για τα ψηφιακά συμβόλαια

Μπορεί οι αντιδράσεις των συμβολαιογράφων έχουν φέρει δεύτερες σκέψεις, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι «τώρα είναι η στιγμή που η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει αν εννοεί όσα έλεγε προεκλογικά για μεταρρυθμίσεις». Πολύ περισσότερο, οφείλει να το πράξει σε κάτι τόσο αυτονόητο, όπως η ψηφιοποίηση των συμβολαίων, στέλνοντας μήνυμα και σε μια συνδικαλιστική ομάδα που αντιδρά εκβιαστικά, παγώνοντας τις συμβολαιογραφικές πράξεις ακινήτων. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το φίδι απ’ την τρύπα έχει αναλάβει να το βγάλει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, που έχει καταλάβει από νωρίς το πρόβλημα στο Κτηματολόγιο

Tι αναφέρει η στήλη "Big Mouth"

-Μια και άρχισα τη μέρα μου με τις αντιδράσεις και τα αντάρτικα, να σας πω ότι και η μεταρρύθμιση που ετοιμάζει ο υφυπουργός Κυρανάκης με την ψηφιοποίηση των συμβολαίων βρίσκει απέναντι κάτι επαγγελματίες συνδικαλιστές-συμβολαιογράφους. Και μιλάμε για τον απόλυτο παραλογισμό, αφού δεν είναι δυνατόν εν έτει 2023 να υπάρχουν επαγγελματίες σε οποιονδήποτε χώρο που ενώ γράφουν τα συμβόλαια στα κομπιούτερ, θέλουν να εξακολουθήσουν και για τα επόμενα 100 χρόνια να τα τυπώνουν και μετά να υπάρχει αυτό το τεράστιο βιβλίο που θα υπογράφουν οι εμπλεκόμενοι. Έρχεται, λοιπόν, ο Κυρανάκης (που είναι από τους πιο διαβασμένους υφυπουργούς της κυβέρνησης) και προχωρεί σε κάτι αυτονόητο, που κάνει πιο εύκολη τη ζωή και των συμβολαιογράφων και των πολιτών.

...Tο σχέδιο για τα ψηφιακά συμβόλαια

– Επειδή αντιλαμβάνομαι (είδα και την αδερφή της Μάνδρου στην ΕΡΤ, στην εκπομπή του Παπαχλιμίντζου) ότι οι αντιδράσεις των συμβολαιογράφων έχουν φέρει δεύτερες σκέψεις, σπεύδω να επισημάνω ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι «τώρα είναι η στιγμή που η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει αν εννοεί όσα έλεγε προεκλογικά για μεταρρυθμίσεις». Πολύ περισσότερο, οφείλει να το πράξει σε κάτι τόσο αυτονόητο, όπως η ψηφιοποίηση των συμβολαίων, στέλνοντας μήνυμα και σε μια συνδικαλιστική ομάδα που αντιδρά εκβιαστικά, παγώνοντας τις συμβολαιογραφικές πράξεις ακινήτων. Όποιος έχει πάει σε ένα υποθηκοφυλακείο και έχει δει τους ογκώδεις τόμους με τα παλιά συμβόλαια και τις χαώδεις χειρόγραφες σημειώσεις, σφραγίδες και χαρτόσημα, καταλαβαίνει ότι αυτή είναι εικόνα προηγούμενου αιώνα, που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όπως σας έγραψα και παραπάνω, το φίδι απ’ την τρύπα έχει αναλάβει να το βγάλει ο υφυπουργός Κυρανάκης, που έχει καταλάβει από νωρίς το πρόβλημα στο Κτηματολόγιο. Μάλιστα, το σχέδιο που έχει παρουσιάσει περιλαμβάνει ψηφιακό αντίγραφο συμβολαίου, κατάργηση πιστοποιητικού ΤΑΠ, κατάργηση προσκόμισης Κτηματολογικού Διαγράμματος, κατάργηση παρουσίας του αγοραστή σε Κτηματολόγιο, Υποθηκοφυλακείο και μεταγραφή σε μία μέρα, αντί της πολύμηνης καθυστέρησης. Ό,τι δηλαδή κάνει δύσκολη τη ζωή μας. Μένει να δούμε αν η κυβέρνηση θα το πάει μέχρι τέλους ή αν θα υποχωρήσει στην απαίτηση για έγχαρτο συμβόλαιο.