Επί πολλά χρόνια, αν κάτι ήταν ζηλευτό στον ευρύτερο χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, αυτό ήταν η ανεπτυγµένη σχέση µε τους διανοουµένους, τους ακαδηµαϊκούς, τους καλλιτέχνες. Ο Αλέξης Τσίπρας ενίσχυσε αυτή την επικοινωνία. Η εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία είναι προφανές ότι διακόπτει τις σχέσεις αυτές, καθώς οι περισσότεροι διανοούµενοι του χώρου αρνούνται να τον αποδεχτούν ως ηγετική φιγούρα της Αριστεράς.

Το πλέον χαρακτηριστικό πρόσωπο που ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω του Στέφανου Κασσελάκη είναι ο Αριστείδης Μπαλτάς. Προερχόµενος από τον περίφηµο κύκλο του Αγγελου Ελεφάντη και το περιοδικό «Πολίτης», ήταν για χρόνια ο οργανικός διανοούµενος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και µέντορας του Αλέξη Τσίπρα, µιας και ήταν ο καθηγητής όπου έκανε τη διατριβή του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ηταν πρόσωπο κοινής αποδοχής από όλες τις τάσεις του κόµµατος, δεδοµένου ότι είχε παραδοσιακά την ευθύνη της συγγραφής των θέσεων του κόµµατος στα συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως µια σειρά πανεπιστηµιακοί που είχαν στηρίξει όλα τα προηγούµενα χρόνια τον ΣΥΡΙΖΑ ετοιµάζουν κείµενο µε το οποίο θα ανακοινώσουν την αποχώρησή τους.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 18/11