Στο Λονδίνο βρίσκεται από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ως γνωστόν θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη εργασίας, κατά την οποία θα έχει επαφές με επενδυτές, μέλη της ελληνικής ομογένειας, καθώς και συναντήσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, αλλά και με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ. Σύμφωνα με τη στήλη Big Mouth του powergame.gr, από τις επαφές του πρωθυπουργού δεν αποκλείεται να προκύψει τεράστια είδηση σε σχέση με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Για την ακρίβεια, όπως αναφέρει η στήλη, υπάρχει και ο «σκελετός» της συμφωνίας. Ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να δει τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με το προσύμφωνο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Με δεδομένο ότι μιλάμε για προχωρημένες επαφές, δεν αποκλείεται και μέσα στη μέρα να βγει λευκός καπνός.

Ανεξάρτητα από τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Big Mouth, αυτό που έχει σχεδόν «κλειδώσει» είναι ο δανεισμός για 15 χρόνια των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η υποχρέωση που θα έχουμε είναι να δανείζουμε διάφορες αρχαιότητες όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία του όλου project έχει διαδραματίσει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Tι αναφέρει η στήλη «Big Mouth»

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα…

– Στο Λονδίνο βρίσκεται από χθες ο πρόεδρος Μητσοτάκης, που ως γνωστόν θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη εργασίας, κατά την οποία θα έχει επαφές με επενδυτές, μέλη της ελληνικής ομογένειας, καθώς και συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, αλλά και με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ. Όπως μαθαίνω, και μάλιστα από σχετικά αξιόπιστη κυβερνητική πηγή, από τις επαφές του πρωθυπουργού δεν αποκλείεται να προκύψει τεράστια είδηση σε σχέση με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Για να ακριβολογώ, όπως λένε, ήδη έχει προχωρήσει η σχετική συζήτηση. Κι όταν λέω έχει προχωρήσει, κάποιοι μου λένε ότι υπάρχει και ο «σκελετός» της συμφωνίας. Ο λόγος που ο Κυριάκος αποφάσισε να δει τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με το προσύμφωνο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Βλέπετε, εν όψει των εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία, επιβάλλεται να υπάρξει οικουμενική συμφωνία για να έρθουν στην Αθήνα τα κλεμμένα. Με δεδομένο ότι μιλάμε για προχωρημένες επαφές, δεν αποκλείω και μέσα στη μέρα να βγει λευκός καπνός.

…με σύμβαση (που έχει προσυμφωνηθεί) 15 ετών

– Ανεξάρτητα από τις επαφές που θα έχει ο πρόεδρος Μητσοτάκης, οφείλω να σας πω ότι ο πληροφοριοδότης μου, που είναι σε θέση να γνωρίζει τον βασικό κορμό του «προσυμφώνου» με τους Άγγλους, μου λέει ότι αυτό που έχει σχεδόν «κλειδώσει» είναι ο δανεισμός για 15 χρόνια των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η υποχρέωση που θα έχουμε είναι να δανείζουμε διάφορες αρχαιότητες όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο. Πάντως, εκείνο που θέλω να σας επισημάνω επίσης είναι ότι, εξ όσων μαθαίνω, καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία του όλου project έχει διαδραματίσει ο νυν υπουργός Εξωτερικών και πρώην Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.