Στη διαδικτυακή μορφή της στήλης θα έχετε διαβάσει τα όσα γράφω σε σχέση με την αλυσίδα super market Lidl. Τους Γερμανούς, που επί χρόνια δραστηριοποιούνται στη χώρα μας κάτω από ένα ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς, χωρίς κανείς να έχει ασχοληθεί σοβαρά μαζί τους. Εσχάτως όμως, και με αφορμή την έκρηξη της ακρίβειας, άρχισαν να ασχολούνται πολλοί και διαφορετικοί με τα καμώματα των Lidl. Ετσι διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη αλυσίδα αποφεύγει μέχρι στιγμής να συμμετάσχει στην Πρωτοβουλία Μόνιμης Μείωσης Τιμής, γράφοντας επί της ουσίας στα παλαιότερα των υποδημάτων της την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση τον αρμόδιο επί της Αναπτύξεως υπουργό, Κώστα Σκρέκα. Κι εδώ ευλόγως προκύπτει ένα γιγαντιαίο ερώτημα: Με ποιες πλάτες (εκτός από το θράσος) συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο οι διοικούντες τη γερμανική αλυσίδα; Επίσης, αν παρόμοια συμπεριφορά επεδείκνυαν οι ελληνικές αλυσίδες, θα τύγχαναν ανάλογης ανοχής; Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι ο λόγος που τα Lidl αποφεύγουν να συμμετάσχουν στην Πρωτοβουλία Μόνιμης Μείωσης Τιμής έχει να κάνει με το γεγονός ότι φοβούνται πως θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού θα φανεί ότι τα ίδια προϊόντα τα πουλάνε ακριβότερα στην Ελλάδα απ’ ό,τι στις υπόλοιπες χώρες.

! Μιας και το ’φερε η κουβέντα, νομίζω ότι θα είχε ενδιαφέρον η ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας (έρευνας) από την ντόπια Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον πρόεδρό της, Γιάννη Λιανό, που προσφάτως τον είδα να συνεντευξιάζεται στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Εκδότης «έριξε πόρτα» σε καναλάρχη

Πριν από κάμποσο (περίπου ένα) χρόνο, ένας εκ των κορυφαίων καναλαρχών τούτης της χώρας απευθύνθηκε σε πασίγνωστο εκδότη των Αθηνών, υποβάλλοντας πρόταση εξαγοράς της ιστορικής εφημερίδας που διαθέτει ο δεύτερος. Αν και ο εκδότης είναι κάπως προβληματισμένος (εδώ και χρόνια) με την πορεία των εντύπων ανά τον πλανήτη, άρα σκέφτεται κάποια στιγμή μήπως ρευστοποιήσει τις μετοχές του, απάντησε αρνητικά στον καναλάρχη. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται και το ενδεχόμενο οι δύο άνδρες κάποια στιγμή, κατά το προσεχές μέλλον, να συναντηθούν. Απεναντίας, θα έλεγα.

Εκδήλωση του ιδρύματος Σαμαρά

Ενας φίλος μου διαχρονικά και σταθερά διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Αντώνη Σαμαρά. Τρελαίνεται να συζητά με τον Μεσσήνιο και να τον ακούει να κάνει αναλύσεις και διάφορα άλλα. Αυτός ο φίλος μου μού είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός προετοιμάζει παρέμβαση στα δημόσια πράγματα. Απλά, ψάχνει να δει αν αυτή θα γίνει μέσω του Ιδρύματος που διαθέτει ή από κάποιο μέσο ενημέρωσης. Το πιθανότερο είναι να γίνει σε εκδήλωση του Ιδρύματος, με δεδομένο ότι από την ημέρα που ιδρύθηκε δεν έχει καταγράψει καμία παρουσία στα δημόσια δρώμενα. Μάλιστα, δεν σας κρύβω ότι μου έχει προξενήσει μια κάποια έκπληξη το γεγονός ότι ο πρόεδρος Αντώνης έχει αφήσει σχεδόν σε αδράνεια το Ιδρυμά του.

Προβληματισμός Αλαφούζου για τις επιδόσεις του ΣΚΑΪ

 Εντονα προβληματισμένος είναι, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Γιάννης Αλαφούζος με τις επιδόσεις του τηλεοπτικού Σκάι. Κι όταν λέω «προβληματισμένος», το εννοώ. Λογικό, αφού το κανάλι του Νέου Φαλήρου για τρίτη συνεχόμενη (τηλεοπτική) σεζόν βρίσκεται πολύ πίσω από τον ανταγωνισμό. Επειδή λοιπόν μιλάμε για εκατομμύρια (εκτός από παρέμβαση) και όχι για πενταροδεκάρες, ο πρόεδρος Αλαφούζος εξετάζει πλέον σοβαρά να προχωρήσει σε ένα σοκ -κάποιοι μιλούν για restart-, ευελπιστώντας σε μια καλύτερη τηλεοπτική επίδοση από τον Ιανουάριο. Κι όταν μιλούν περί επανεκκίνησης, αντιλαμβάνομαι ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς να πέσουν και... κεφάλια, εκτός από εκπομπές.

Ανοίγουν στόματα για τον Παπανικολάου της Vivartia

Οταν ξεκίνησα να γράφω για τον Παπανικολάου της Vivartia, ομολογώ ενώπιον Θεού και αναγνωστών ότι δεν ανέμενα τα όσα φτάνουν καθημερινά στ’ αυτιά μου. Πλέον, έχουν ανοίξει πολλά στόματα και περιγράφουν πολλά και ενδιαφέροντα για τις μέρες και τα έργα του Θανασάκη, από την εποχή που έφτιαχνε τυρόπιτες στα Everest μέχρι και σήμερα, που κατάφερε να κυκλοφορεί με ιδιόκτητο σκάφος σε Κυκλάδες και Αιγαίο, να διαθέτει πολυτελή έπαυλη στη Μύκονο, να έχει επενδύσει στην ταπεινή Φιλοθέη και να έχει φτιάξει κάτι πολυτελείς βίλες (προς ενοικίαση) κάπου εκεί στα δυτικά της Κρήτης. Ακόμη και οι άσπονδοι φίλοι του κάνουν λόγο για τον απόλυτο νοικοκύρη, που ξεκίνησε από το μηδέν και κατάφερε να κάνει μια καλή περιουσία. Προσωπικά, του βγάζω το καπέλο. Εκεί όμως που δεν του το βγάζω (το καπέλο) είναι στις δουλειές που κάνει με τους μετανάστες και γενικότερα σε κάθε δουλειά που έχει η Vivartia με το Δημόσιο. Κι έχω την αίσθηση ότι εκτός από μένα (που δεν έχω δα και καμία παρέμβαση) εσχάτως έχει αρχίσει να ενημερώνεται για τα καμώματα (με την καλή έννοια πάντα) του Παπανικολάου και ο αρμόδιος επί της Μεταναστεύσεως υπουργός, Δημήτρης Καιρίδης. Αυτός τον οποίο προσπαθεί να πιάσει άκρη ο Θανασάκης της Vivartia. Επίσης εσχάτως μια άκρη με τα συσσίτια της Vivartia επεδίωξαν να βρουν και οι Ευρωπαίοι. Ρε, τι έχει να γίνει όταν θ’ αρχίσουν να κελαηδάνε οι καλοί τραγουδιστές...

Ανεβάζει στροφές ο Παπασταύρου

«Βιομηχανία» από νομοσχέδια έχει στηθεί στο Μαξίμου, με τον Σταύρο Παπασταύρου να έχει πάρει για τα καλά μπροστά. Οπως μαθαίνω, ο υπουργός Επικρατείας έχει συγκροτήσει μια πολύ δυνατή ομάδα, που επεξεργάζεται το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης στις λεπτομέρειές του. Ως γνωστόν, από τη στιγμή που οι υπουργοί ολοκληρώνουν το προσχέδιο του νομοσχεδίου, το αποστέλλουν στο Μαξίμου και συγκεκριμένα στον Παπασταύρου για την τελική έγκριση. Αυτή είναι η λογική του επιτελικού κράτους, που συνεχίζει να λειτουργεί και να αποδίδει, παρά τα όσα λένε δεξιά κι αριστερά όσοι θα ήθελαν να νομοθετούν οι επιχειρηματίες και οι κομματάρχες. Με την ευκαιρία, να σας πω ότι ο Παπασταύρου σιγά σιγά θα βγαίνει και προς τα έξω, αναπτύσσοντας έναν ευρύτερο κυβερνητικό ρόλο. Βλέπετε, αυτή τη στιγμή μαζί με τον Σκέρτσο και τον Μπρατάκο είναι οι άνθρωποι τους οποίους εμπιστεύεται και επενδύει σ’ αυτούς ο Μητσοτάκης.

Αρμοδιότητες ΜΜΕ σε Μαρινάκη

Διαβάζω δεξιά κι αριστερά ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αναβαθμίσει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη. Να τον κάνει, λέει, υπουργό, άντε υφυπουργό, για να ακριβολογώ. Το αναμενόμενο δηλαδή. Επί της ουσίας, ο ψηλός θα πάρει τις αρμοδιότητες επί των μέσων ενημέρωσης, που διαθέτει σήμερα ο Γιάννης Μπρατάκος. Παράλληλα, θα έχει την ευθύνη του νομοθετικού έργου, όπως την είχε ο προηγούμενος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Επειδή λοιπόν γνωρίζω σχεδόν από πρώτο χέρι τη δουλειά που κάνει ο Μπρατάκος δίπλα στον πρωθυπουργό, το πέρασμα στον Μαρινάκη των αρμοδιοτήτων για τα ΜΜΕ θα απάλλασσε τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ από έναν σημαντικό μπελά. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, δεν το λες και εύκολη δουλειά να μιλάς με τους καναλάρχες και τους εκδότες και, κυρίως, να εποπτεύεις την ΕΡΤ και το ΑΠΕ.

Συνέδριο κεντροαριστερής προσέγγισης απο Ανδρουλάκη

Σαμπάνιες ανοίγουν τις τελευταίες μέρες στο ΠΑΣΟΚ, αφού, με αφορμή τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, άρχισαν να ονειρεύονται μέχρι και ότι θα κυβερνήσουν. Για να το πετύχουν, όμως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μαζέψουν κόσμο, εκτός από τους φίλους και τους γνωστούς του Ανδρουλάκη. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος Νίκος σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει σε ένα διαρκές συνέδριο, που στόχο θα έχει την επαναπροσέγγιση του σκληρού πυρήνα της Κεντροαριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αρχίσει να αναπτύσσει ρόλο και να καταθέτει ιδέες μέχρι και ο Λαλιώτης, που έπειτα από χρόνια έχει πάρει για τα καλά τα πάνω του βλέποντας τη νεκρανάσταση του ΠΑΣΟΚ. Συνάντηση Κόκκαλη - Τσίπρα Προ ημερών πήρε τ’ αυτί μου ότι κάπου στην Αθήνα έλαβε χώρα μια συνάντηση μεταξύ ενός Κόκκαλη κι ενός Τσίπρα. Υπέθεσα ότι πρόκειται για τους γνωστούς, ωστόσο ο πληροφοριοδότης μου έσπευσε να με προλάβει, για να μην κάνω λάθος. Οπως μου είπε, δεν είναι απαραίτητο ότι ο Κόκκαλης ήταν ο ευρωβουλευτής Πέτρος. Ούτε, φυσικά, μου απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Τσίπρας να έχει συναντηθεί με τον νεότερο των Κοκκαλαίων, τον Ντίνο, που, ως γνωστόν, ήταν από τους λίγους που πίστευαν ότι ο Μητσοτάκης υπήρχε περίπτωση μέχρι και να χάσει τις πρόσφατες εκλογές. Ο Ντίνος, που δεν έχει ιδέα από πολιτική, κάποια στιγμή (μου λένε, αλλά δεν το πιστεύω) είχε σκεφτεί να βοηθήσει μέχρι και τον Τσοβόλα, για να ηγηθεί κόμματος της δραχμής. Τώρα, λοιπόν, που την έχουν πέσει στον αδερφό του, Πέτρο, πολλοί και διάφοροι, εκτιμώ ότι ο Ντίνος προσπαθεί να το παίξει μεσολαβητής, ευελπιστώντας σ’ ένα καλύτερο μέλλον, αν και εσχάτως κάτι έχει αρχίσει και κάνει και με τον Μητσοτάκη.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής.