Μη νομίζετε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ξεμπέρδεψαν με τις ίντριγκες, την καμαρίλα, τα συνωμοτικά παιχνίδια και τις ομαδοποιήσεις, επειδή αποσχίστηκαν από το κόμμα οι συνήθεις ύποπτοι «φραξιονιστές» που είχε απέναντί του ο Αλέξης Τσίπρας την περίοδο της αρχηγίας του.

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και επί Στέφανου Κασσελάκη, καθώς στο λεγόμενο νεοπροεδρικό μπλοκ στήνονται νέα ανταγωνιστικά μαγαζάκια με άλλους επικεφαλής, που διεκδικούν μερίδιο της εσωκομματικής εξουσίας διά της ενδυνάμωσης της επιρροής τους στις οργανώσεις του κόμματος και κατ’ επέκταση στα νέα όργανα που θα προκύψουν από το επικείμενο συνέδριο. Προς επίρρωση όλων των προαναφερθέντων, θα σας μεταφέρω τις εξής πληροφορίες: Την Κυριακή το βράδυ ο Νίκος Παππάς οργάνωσε μια νέα τηλεδιάσκεψη με καμιά εκατοσταριά στελέχη του κόμματος, που τον είχαν στηρίξει και για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να τους δώσει οδηγίες πώς πρέπει να κινηθούν ενόψει της ΚΕ τον Δεκέμβριο αλλά και ενόψει του συνεδρίου του κόμματος, που, όπως άφησε να εννοηθεί, πρέπει οπωσδήποτε να διεξαχθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Αν αναρωτιέστε γιατί ο Παππάς συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως «ομαδάρχης», οργανώνοντας ξεχωριστές τηλεδιασκέψεις με τους «δικούς» του ανθρώπους, είναι επειδή την ίδια στιγμή κάτι αντίστοιχο πράττουν και όσοι επιδιώκουν να εμφανιστούν ως αυθεντικοί εκφραστές της νέας τάξης πραγμάτων στο κόμμα, με πρώτο και καλύτερο τον Παύλο Πολάκη. Με τη διαφορά πως αυτή τη φορά ο αψύς Κρητικός το μήνυμα που στέλνει στον Νίκο Παππά για να τον αποδυναμώσει ενόψει του συνεδρίου δεν συνοψίζεται στην αυτάρεσκη ρήση του «μόνος μου και όλοι σας», καθώς στο κόλπο έχει βάλει και άλλους.

Τον πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγα, ο οποίος έχει αναλάβει ρόλο «προσυνεδριακού εκλογομάγειρα» ώστε αυτοί που θα εκλεγούν σύνεδροι να είναι «καθαρόαιμοι» κασσελοπολακικοί και όχι αμφιλεγόμενοι υποστηρικτές του νέου καθεστώτος της Κουμουνδούρου. Και αυτό για να μην υπάρχει κίνδυνος η στάση τους να ετεροκαθορίζεται από την παρασκηνιακή καθοδήγηση του Παππά. Επίσης, εκτός από τον Ρήγα, ρόλο ρυθμιστικού παράγοντα σε επίπεδο βάσης διαδραματίζουν η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Γιώργος Τσίπρας, ενώ εσχάτως στη συγκεκριμένη ομάδα κρούσης έχει ενταχθεί και η Ρένα Δούρου.

Με φόντο το συγκεκριμένο σκηνικό, είναι προφανές ότι ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες, αλλά και αυτή του Διονύση Τεμπονέρα, θα δοθεί μάχη και για τον έλεγχο του συνεδρίου αλλά και της νέας Κεντρικής Επιτροπής και φυσικά από την εξέλιξη που θα υπάρξει σε επίπεδο συσχετισμών θα κριθεί και το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του γραμματέα της ΚΕ. Και αυτή θα είναι η επόμενη δοκιμασία για τον Στέφανο Κασσελάκη. Θα διεκδικήσει τη θέση του γραμματέα της ΚΕ για να γίνει νούμερο δύο στο κόμμα ο Νίκος Παππάς ή ο Παύλος Πολάκης; Και αν δεν είναι ο Πολάκης, θα προταθεί εκ μέρους του η Τζάκρη ή η Δούρου;

Ο Δούκας και η «πράσινη» μετάβαση

Τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων επισκέφτηκε χθες ο εκλεγμένος δήμαρχος Χάρης Δούκας, στο πλαίσιο μιας σειράς επαφών ενόψει της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του στις αρχές του χρόνου. Μιλώντας στους εργαζομένους, σημείωσε: «Είμαι πολύ περήφανος για τη δουλειά που κάνετε. Κατά τη θητεία μου ο τομέας της καθαριότητας θα είναι προτεραιότητα. Η εικόνα του δήμου είστε εσείς. Γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολη είναι η εργασία σας και θέλουμε να σας παρέχουμε όλα τα σύγχρονα μέσα. Σκοπός μας είναι να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, με την επέκταση του μπλε και του καφέ κάδου, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την υιοθέτηση μεθόδων “έξυπνης” αποκομιδής των απορριμμάτων. Θέλουμε μια Αθήνα καθαρή και λαμπερή. Είναι για εμάς ένας εμβληματικός στόχος και είναι στο χέρι όλων μας να τον πετύχουμε. Η “πράσινη” μετάβαση ξεκινάει από εδώ».

Φοβάται ο κλέφτης

Στην περίπτωση της αντίδρασης του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον ινδικής καταγωγής πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ακύρωσε το προγραμματισμένο για σήμερα ραντεβού τους, είναι βέβαιο πως ισχύει ένα άλλο ρητό για τους κλέφτες και τους νοικοκύρηδες: «Φοβάται ο κλέφτης, μην του φωνάξει ο ιδιοκτήτης» για τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα. Σε κάθε περίπτωση ο Μητσοτάκης καλά έκανε και τον έκραξε δημοσίως για την απρέπειά του που υποδηλώνει «δειλία» και «ευθυνοφοβία».

Πρώτα βιολιά στον «Τιτανικό»

Ο καθηγητής και πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ,Νικόλαος Φαραντούρης είναι ίσως το μοναδικό πρόσωπο που η χημεία του ταιριάζει με αυτή του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος τον όρισε σύμβουλό του για θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί επωφελές στο προσεχές μέλλον για να διεκδικήσει και μια θέση στην Ευρωβουλή. Αμφότεροι, Κασσελάκης - Φαραντούρης, έχουν λόξα με τη δημοσιότητα, περιαυτολογούν στις παρεμβάσεις τους, κάνουν δημόσιες σχέσεις με τους δημοσιογράφους, είναι ευκατάστατοι και ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο προσφέρει ένα ανεπανάληπτο αφήγημα για τη σύγχρονη Αριστερά. Α, και κάτι ακόμη. Πριν δουν το φως το αληθινό στον χώρο της Αριστεράς ήταν «κρυφοδεξιοί», αλλά για καλή τους τύχη δεν τους είχε πάρει στα σοβαρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ψάχνονταν να «τρυπώσουν» στην πολιτική. Τους «κέρδισε» όμως από τη ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας και έγιναν πρώτα βιολιά στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που το κόμμα όδευε σαν τον «Τιτανικό» στο παγόβουνο.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή