Μεταξύ των όσων είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διεθνές φορούμ επενδυτών που συνδιοργανώνουν η Morgan Stanley και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός σχετικά με την παραγωγή του γαλλίου. Συγκεκριμένα, ο Μητσοτάκης σημείωσε πως η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις να γίνει παραγωγός γαλλίου για την ΕΕ, ενός ορυκτού που είναι απαραίτητο για τις βιομηχανίες ημιαγωγών, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικών οχημάτων. Σύμφωνα με ένα παλιότερο δημοσίευμα, λόγω των ασταθών συνθηκών στο διεθνές εμπόριο, η ΕΕ επιδιώκει να καταστεί αυτάρκης στην προμήθεια ενέργειας και πρώτων υλών. Όσον αφορά τον δεύτερο τομέα, το παράδειγμα του γαλλίου δείχνει τόσο ότι η ΕΕ μπορεί πράγματι να γίνει ανεξάρτητη, όσο και ότι η Ελλάδα δύναται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. «Τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς προσέγγισε με το ερώτημα εάν είμαστε σε θέση να παράγουμε γάλλιο», είχε αποκαλύψει μιλώντας σε ξένο δίκτυο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος στην ίδια συνέντευξη δήλωσε πως «θα μπορούσαμε να καλύψουμε τη ζήτηση σε γάλλιο ολόκληρης της ΕΕ». Όπως αναφέρει η στήλη Big Mouth του powergame.gr, από την επίμαχη αναφορά του πρωθυπουργού, φαίνεται ότι όχι μόνο το έχει συζητήσει με τον Μυτιληναίο κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, αλλά έχουν καταλήξει και στο πώς θα χειριστούν το όλο project.

Tι αναφέρει η στήλη «Big Mouth»

Η αναφορά Μητσοτάκη στην παραγωγή γαλλίου…

– Ένας συνάδελφος που από μικρός παρακολουθεί συνολικά τη δραστηριότητα του προέδρου Μητσοτάκη, διαβάζοντας τα όσα υποστήριξε χθες στο διεθνές φορούμ επενδυτών που συνδιοργανώνουν η Morgan Stanley και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, κοντοστάθηκε (ο συνάδελφος) στην αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός σχετικά με την παραγωγή του γαλλίου. Αν και καλά διαβασμένος (ο συνάδελφος), δεν είχε παρακολουθήσει τις σχετικές αναζητήσεις του αρχηγού Κυριάκου. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας έψαξε και βρήκε διάφορα που σχετίζονται με το γάλλιο, που, αν κρίνω από τα όσα μου μετέφερε, θα γίνει ακόμη πιο πλούσιος ο Μυτιληναίος και σίγουρα πιο οικονομικά σταθερή η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Μητσοτάκης σημείωσε πως η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις να γίνει παραγωγός γαλλίου για την ΕΕ, ενός ορυκτού που είναι απαραίτητο για τις βιομηχανίες ημιαγωγών, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικών οχημάτων.

…που παράγει η εταιρεία Αλουμίνιον

Ο καλός συνάδελφος, που του αρέσει να ψάχνει, έκανε κανονική έρευνα, φοβούμενος μήπως την επόμενη φορά που συναντήσει τον πρόεδρο Μητσοτάκη τον ρωτήσει πώς βλέπει την παραγωγή του γαλλίου στη χώρα μας. Έχουμε και λέμε λοιπόν. Σύμφωνα με ένα παλιότερο δημοσίευμα, λόγω των ασταθών συνθηκών στο διεθνές εμπόριο, η ΕΕ επιδιώκει να καταστεί αυτάρκης στην προμήθεια ενέργειας και πρώτων υλών. Όσον αφορά τον δεύτερο τομέα, το παράδειγμα του γαλλίου δείχνει τόσο ότι η ΕΕ μπορεί πράγματι να γίνει ανεξάρτητη, όσο και ότι η Ελλάδα δύναται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. «Στα βουνά της Βοιωτίας υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός. Εκεί η εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος λειτουργεί τα μεγαλύτερα ορυχεία βωξίτη στην Ευρώπη. Μάλιστα, ο βωξίτης που εξορύσσεται στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα πλούσιος όχι μόνο σε αλουμίνιο, αλλά και σε γάλλιο», παρατηρεί η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. Μέχρι στιγμής η ΕΕ καλύπτει το 71% των αναγκών της σε γάλλιο με εισαγωγές από την Κίνα. Με δεδομένες τις ασταθείς συνθήκες που επικρατούν στο διεθνές εμπόριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητεί εναλλακτικές λύσεις. Σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι ο ελληνικός όμιλος Μυτιληναίος, του προέδρου Βαγγέλη, στον οποίο ως γνωστόν ανήκει η Αλουμίνιον της Ελλάδος. «Τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς προσέγγισε με το ερώτημα εάν είμαστε σε θέση να παράγουμε γάλλιο», είχε αποκαλύψει μιλώντας σε ξένο δίκτυο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος στην ίδια συνέντευξη δήλωσε πως «θα μπορούσαμε να καλύψουμε τη ζήτηση σε γάλλιο ολόκληρης της ΕΕ». Άντε τώρα να πιστέψω ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Μητσοτάκη ο Μυτιληναίος βασικό θέμα της κουβέντας δεν ήταν το γάλλιο, που δύναται να καλύψει τις ανάγκες όλης της Ευρώπης, αλλά πώς θα μοιραστεί (και αν θα μοιραστεί) η πίτα του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης. Αν κρίνω από την επίμαχη αναφορά του πρωθυπουργού, όχι μόνο το έχει συζητήσει με τον πρόεδρο Βαγγέλη, αλλά έχουν καταλήξει και στο πώς θα χειριστούν το όλο project, που, όπως αντιλαμβάνεστε, ξεπερνά -κατά πολύ- το πλαίσιο μιας ιδιωτικής εταιρείας.