Η κίτρινη ''ενσυναίσθηση'' του Στέφανου Κασσελάκη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης κινηματογράφησε τη συνάντησή του σε ένα καφέ με μια κοπέλα που αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης.

Εκείνο όμως που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση ήταν πως ίδιος, θέλοντας προφανώς να δώσει την εικόνα του πολιτικού με «ενσυναίσθηση», επιδίωξε να μετατρέψει τη συζήτησή του με τη νεαρή κοπέλα σε μελόδραμα, υποβάλλοντάς της ερωτήσεις σαν αυτές που κάνουν οι τάχα μου ψυχοπονιάρηδες δημοσιογράφοι, εμπορευόμενοι κοινωνικά δράματα για χάρη της τηλεθέασης και στον βωμ ότης κίτρινης τηλεόρασης. Και φυσικά, ακολουθώντας το συγκεκριμένο μοτίβο, μιμήθηκε και τις αντίστοιχες «συναισθηματικές» τους εξάρσεις.

«Αν είναι δυνατόν», αναφώνησε κάποια στιγμή, ενώ λίγο νωρίτερα, θέλοντας προφανώς να «βγάλει» είδηση πως η κοπέλα είναι δυστυχισμένη, τη ρώτησε με δόλιο τρόπο: «Μπορείς να είσαι ευτυχισμένη στην Ελλάδα»; Η κοπέλα που έχει τελειώσει Φιλολογία είναι αξιέπαινη και αξιοπρεπέστατη, δεν είναι για λύπηση. Για λύπηση ήταν ο κ. Κασσελάκης, που ώρες ώρες μπερδεύει τον ρόλο του πολιτικού αρχηγού με αυτόν του τηλεπαρουσιαστή σε εκπομπή reality show.

Έρxονται «δημοσκοπήσεις» για τον Αλέξη Τσίπρα

Η ηγετική ομάδα που πλαισιώνει τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά και όσοι βουλευτές παρέμειναν στο κόμμα, νομίζοντας πως βρίσκονται σε έναν πολιτικό φορέα με προοπτική εξουσίας, έχουν πέσει στην παγίδα των ψευδαισθήσεων καθώς βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος.

Και όλη αυτή η «ιδρυματική παραπλάνηση» που βιώνουν έχει ως σημείο αναφοράς τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επειδή δείχνει να τους στηρίζει, συμμετέχοντας στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, τους κάνει να πιστεύουν πως όσο είναι «μαζί» τους θα «ξαναπάρουν» το κυβερνητικό πρωτάθλημα. Έλα, όμως, που είναι άλλο να κερδίζεις σε «φιλικό αγώνα» τη δεύτερη ομάδα του κόμματος, έχοντας κρυφό δεκάρι στην επίθεση τον Α. Τσίπρα, όπως συνέβη με την περίπτωση της νίκης του Στέφανου Κασσελάκη απέναντι στην Ε. Αχτσιόγλου και τον Ε. Τσακαλώτο, και άλλο να διεκδικείς το πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής απέναντι στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ή τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Αυτό που δεν έχουν καταλάβει στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη και πανηγυρίζουν, επειδή στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ παρέστη και χειροκροτήθηκε ο Α. Τσίπρας, είναι πως ο συγκεκριμένος πολιτικός ευθύνεται για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 17% γιατί με τον τρόπο που πολιτεύτηκε τα τελευταία χρόνια έπεσε στην ανυποληψία της ελληνικής κοινωνίας και του εκλογικού σώματος. Οπότε, εάν για τον Στέφανο Κασσελάκη προτεραιότητα έχει το αφήγημα «ποιος υπονόμευσε» τον Α. Τσίπρα εκ των έσω, το μόνο που πετυχαίνει είναι να «ξεπλένει» τον πρώην αρχηγό για να μη θυμάται κανείς πως αυτός ήταν ο κύριος υπεύθυνος που ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε σχεδόν ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους από το 2019 μέχρι το 2023.

Και επειδή μαθαίνω πως τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθούν νέες δημοσκοπήσεις που θα αφορούν την στάση και τις ευθύνες του Α. Τσίπρα, καλό θα είναι εκεί στην Κουμουνδούρου να εγκαταλείψουν την «τοτεμοποίηση» του. Έτσι και αλλιώς οι «εχθροί» που επινόησαν για λογαριασμό του, για να κερδίσει ο Στέφανος Κασσελάκης τις εσωκομματικές εκλογές, σήμερα βρίσκονται εκτός ΣΥΡΙΖΑ και προχωρούν στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, απαλλαγμένοι απ’ τον Α. Τσίπρα που ήταν τελικά το βαρίδι που τους βύθισε εκλογικά στις εθνικές κάλπες.

Στα όρια της αλήθειας και του ψεύδους

Τα προηγούμενα χρόνια τα άσχημα μαντάτα στον Αλέξη Τσίπρα για τα πραγματικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων τα «μετέφερε» το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Κώστας Πουλάκης. Είτε απευθείας στον ίδιο είτε μέσω του Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος ήξερε και το 2019 πως ο ΣΥΡΙΖΑ πάει για φούντο και το 2023 για πανωλεθρία.

Αυτοί που ήθελαν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση σε σχέση με την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία ή σκοπίμως είχαν εμπλακεί σε ένα παιχνίδι προπαγάνδας, για να μη δυσαρεστήσουν τον «ηγεμόνα» της Αριστεράς, του εμφάνιζαν «παρηγορητικά» αποτελέσματα από κάτι αμφιλεγόμενης εγκυρότητας εταιρείες δημοσκοπήσεων, όπως η περίφημη Vox Pop και μια ακόμα την οποία είχε καταγγείλει και η ΝΔ στις τελευταίες εθνικές εκλογές, ονόματι RealPolls.

Η τελευταία, που το ιδιοκτησιακό της καθεστώς είναι αγνώστου πατρός και συμφερόντων, έκανε την επανεμφάνισή της, παραμονές της ανακοίνωσης νέου κόμματος από τους 11 αποχωρήσαντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κόντρα σε όλες τις γνωστές και αξιόπιστες εταιρείες δημοσκοπήσεων, «έβγαλε» αποτελέσματα που εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση, ενώ κατέγραψε χαμηλές πτήσεις για το κόμμα των «αποχωρησάντων». Και επανέρχομαι στον Κ. Πουλάκη, διότι ο τελευταίος, επειδή ανήκει στη σχολή των «πραγματιστών» αναλυτών και την ομάδα των αποχωρησάντων από τον ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να άρχισε τα τηλέφωνα στους «επώνυμους» δημοσκόπους, ώστε να «τσεκάρει» μέχρι εξαντλήσεως τα όρια της αλήθειας και του ψεύδους σε σχέση με την προοπτική του νέου κόμματος της Αριστεράς που θα βγει μπροστά τις επόμενες ημέρες.

Πάντως, δεν ήταν σε καμία περίπτωση απαισιόδοξος.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 4/12