Την επιστροφή της Ευγενίας Λουπάκη στο πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» και «την αποκατάσταση της επαγγελματικής της αξιοπρέπειας» ζητά με απόφασή της η συνέλευση των εργαζομένων του ραδιοφώνου που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων».

Οι εργαζόμενοι, με ομόφωνη απόφασή τους, τονίζουν ότι δεν μπορούν να δεχθούν «απολύσεις ή “απομακρύνσεις” εξαιτίας αναρτήσεων στα social media. Το τι γράφει ο καθένας / καθεμία στα κοινωνικά δίκτυα δεν μπορεί να ελέγχεται και να εγείρει ποινές ή απειλές για τη δουλειά του. Πολλώ δε μάλλον, όταν αναφερόμαστε σε μια ανάρτηση που διορθώθηκε όταν επισημάνθηκε ότι είναι ανακριβής».

Διαβάστε ακόμη: Επίθεση Μωραΐτη σε Λουπάκη για Αχτσιόγλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει δημοσιογράφο για να προωθεί τους διασπαστές

"Δεν δεχόμαστε την υποχρεωτική άδεια ως μέσο συμμόρφωσης των εργαζομένων"


Χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά προβληματικό» να επιτίθεται η διεύθυνση του σταθμού από τον ραδιοφωνικό αέρα ονομαστικά σε εργαζόμενους και μάλιστα δίνοντας στη δημοσιότητα προσωπικά δεδομένα.

«Δεν δεχόμαστε την ''υποχρεωτική άδεια'' ως μέσο διευθέτησης ή συμμόρφωσης των εργαζομένων που για οποιονδήποτε λόγο ενόχλησαν την διοίκηση του σταθμού», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι επίσης αφήνουν αιχμές κατά προσώπων που είχαν εμπλοκή στην υπόθεση, κάνοντας λόγο για «επιπλέον στοχοποίηση των εργαζομένων». Ζητείται συγκεκριμένα να μην εκτοξεύονται «μεγαλοστομίες και δελτία τύπου που αναφέρονται σε εργαζόμενους, από άτομα που αγνοούν την λειτουργία και βασικά ζητήματα του σταθμού. Πόσο μάλλον όταν αυτά ζητούν και δίνουν πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων, συμβάλλοντας στην επιπλέον στοχοποίηση των εργαζομένων».

Σε κάθε περίπτωση, καλούν όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να κάνουν το έργο τους «αποφεύγοντας τοξικές εντάσεις που φέρνουν το Κόκκινο στην δημοσιότητα για τους λάθος λόγους».

Διαβάστε ακόμη: Μύλος στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ- Οι εργαζόμενοι ζητούν να ανακληθεί η απόλυση Λουπάκη και ασκούν εμμέσως κριτική στην Ακρίτα

Η Συνέλευση των εργαζομένων Στο Κόκκινο που συνεδρίασε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, έλαβε ομόφωνα τις ακόλουθες αποφάσεις:

«Οι εργαζόμενοι/ες στον 105.5 Στο Κόκκινο δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχθούμε απολύσεις ή «απομακρύνσεις» εξαιτίας αναρτήσεων στα social media. Το τι γράφει ο καθένας / καθεμία στα κοινωνικά δίκτυα δεν μπορεί να ελέγχεται και να εγείρει ποινές ή απειλές για τη δουλειά του. Πολλώ δε μάλλον, όταν αναφερόμαστε σε μια ανάρτηση που διορθώθηκε όταν επισημάνθηκε ότι είναι ανακριβής.
Θεωρούμε εξαιρετικά προβληματικό να επιτίθεται η διεύθυνση του σταθμού από τον αέρα σε εργαζόμενους/ες του σταθμού ονομαστικά, δίνοντας στη δημοσιότητα προσωπικά τους δεδομένα.
Δεν δεχόμαστε την «υποχρεωτική άδεια» ως μέσο διευθέτησης ή «συμμόρφωσης» των εργαζομένων που για οποιονδήποτε λόγο ενόχλησαν την διοίκηση του σταθμού. Δεν νιώθουμε καθόλου ασφαλείς ότι τέτοιες στάσεις δεν πρόκειται να επαναληφθούν και στο μέλλον. Ζητάμε την επιστροφή της συναδέλφισσας Ευγενίας Λουπάκη στο πρόγραμμα του σταθμού, στην ώρα της εκπομπής της και την αποκατάσταση της επαγγελματικής της αξιοπρέπειας. Ζητάμε να μην εκτοξεύονται μεγαλοστομίες και δελτία τύπου που αναφέρονται σε εργαζόμενους, από άτομα που αγνοούν την λειτουργία και βασικά ζητήματα του σταθμού. Πόσο μάλλον όταν αυτά ζητούν και δίνουν πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων, συμβάλλοντας στην επιπλέον στοχοποίηση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενες / οι στον 105. 5 Στο Κόκκινο, εδώ και 17 χρόνια, υπηρετούμε αταλάντευτα μια δημοσιογραφία στο πλευρό της κοινωνίας, των κινημάτων, των θυμάτων και των αδύναμων, σεβόμενες/οι τις αποχρώσεις και τις ιδιαιτερότητες. Καταφέραμε να το κάνουμε καλά αυτό ενωμένες/οι και με γνώμονα την δεοντολογία και την αξιοπρέπεια. Ζητάμε από όλους να μας αφήσουν να συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο, αποφεύγοντας τοξικές εντάσεις που φέρνουν το Κόκκινο στην δημοσιότητα για τους λάθος λόγους. Προκηρύσσουμε νέα συνέλευση των εργαζομένων (ΕΣΗΕΑ – ΕΠΗΕΑ) στο σταθμό την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου και ζητάμε από τα σωματεία μας να την καλύψουν».


Γιατί αποχώρησε από το "Κόκκινο" η Ευγενία Λουπάκη


Υπενθυμίζεται πως η δημοσιογράφος αποχώρησε στις 9 Δεκεμβρίου, ένα 24ωρο μετά από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης της παρ' ολίγον απόλυσής της για ένα σχόλιο σχετικά με τον Στέφανο Κασσελάκη και τα γενέθλια της σκυλίτσας του, Φάρλεϊ. Στην ανάρτησή της τότε που γνωστοποιιούσε την απόφασή της, σημείωνε: 

«Στην Γ' γυμνασίου μέσα στη μαύρη Χούντα, έσκισα το βιβλίο των Θρησκευτικών και σκόρπισα τα κομματάκια του στο διάδρομο. Οταν το πήρε χαμπάρι ο χουντικός καθηγητής μας, έγινε της τρελλής όπως καταλαβαίνετε. Εισέπραξα μια πενταήμερη αποβολή και διαγωγή κοσμία, ενώ στο ενδεικτικό μου ο βαθμός ήταν 18,6. Η αδελφή μου Georgia Loupaki-Patriarchi τα θυμάται καλά ❤

Επειδή διαβαζω πολλά πανομοιότυπα δημοσιεύματα που εκθέτουν κάθε είδους ανεξάρτητη λειτουργία του σταθμού, δηλώνω ότι κανένα δεν έχει εμένα ως πηγή. Δεν έχω μιλήσει σε κανέναν. Σε κανέναν απολύτως.

Αλλά τώρα θα μιλήσω σε σας, πολύ σύντομα μετά από δύο πολύ άσχημες νύχτες. Το μοναδικό κόμμα μου είναι η Αριστερά, το σπίτι και η οικογένειά μου ήταν το Κόκκινο.

Είναι αβάσταχτο προς το παρόν, αλλά θα θυμηθώ ως αυθεντική Κρητικιά τον Καζαντζάκη "Θε μου μη μου δώσεις όσα μπορώ ν' αντέξω"

Θα το αντέξω λοιπόν, δεν θα επιτρέψω ακρωτηριασμό της αξιοπρέπειάς μου, που τη διαφύλαξα σαράντα πέντε χρόνια στη δημοσιογραφία, από τα οποία τα δεκαεννιά στο Κόκκινο.

Εκφράζω την αγάπη και τη συμπαράστασή μου στους συναδέλφους μου που αγωνίζονται για ανατροπή αυτής της προσβλητικής απόφασης, τους ευχαριστώ και θα είμαι στο πλευρό τους, διότι δεν αφορά μόνο εμένα.

Εκφράζω την βαθειά ευγνωμοσύνη μου στους ακροατές και τις αγαπημένες μου ακροάτριες. Θα μου λείψετε πολύ».