Περί του δανείου!
Επειδή, όπως γράφαμε και χθες, κοντεύουμε να πάθουμε ανοσία με τα ευτράπελα γεγονότα στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έστω και καθυστερημένα το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου ή ο ίδιος ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, θα πρέπει να δώσει κάποιες εξηγήσεις για την ορθότητα και τη νομιμότητα των ενεργειών που φέρεται να έκανε προκειμένου να χρηματοδοτήσει με προσωπικό του δάνειο το κόμμα στο οποίο τυγχάνει να είναι και πρόεδρος. Επίσημα, όχι με διαρροές.

Από την άλλη, βέβαια, προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση πώς η Αριστερά, που τάχα μου είναι υπέρ της διαφάνειας και καυχιέται πως διατηρεί το ηθικό πλεονέκτημα έναντι των πάντων, υπερασπίζεται τη συγκεκριμένη «συμφωνία δανειοδότησης» με όρους ρομαντικής σαπουνόπερας, ενώ, εάν κάτι αντίστοιχο συνέβαινε σε κάποιο άλλο κόμμα, το λιγότερο που θα ακούγαμε είναι πως πρόκειται για μια καραμπινάτη ενέργεια επιθετικής εξαγοράς ενός πολιτικού φορέα από έναν τύπο που ως άλλος «Μπερλουσκόνι» μοιράζει «τοκογλυφικές» πιστώσεις, ώστε να ελέγχει με οικονομικούς όρους την αξιωματική αντιπολίτευση.

*Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για χρηματοδότηση του κόμματος από τον ίδιο τον πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη, προσπάθησε να παρουσιάσει το όλο θέμα ως μια ιστορία βγαλμένη από χολιγουντιανή ταινία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα κόμμα που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ πουθενά. Δεν χρωστάει σε τράπεζες ή οπουδήποτε αλλού (π.χ. επιχειρηματίες), σε αντίθεση με άλλα κόμματα όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια σε τράπεζες.

Καλύπτει τα οικονομικά του μέσω των εισφορών των βουλευτών του, καθώς και από την κρατική χρηματοδότηση. Δίνουμε έως το 40% της βουλευτικής αποζημίωσης στο κόμμα, ακριβώς για να μην υπάρχουν τέτοιες εξαρτήσεις», ανέφερε.


Οι χρηματοδότες και οι διαπλεκόμενοι


Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όντως χρωστάνε στις τράπεζες, αλλά καλώς ή κακώς τα συγκεκριμένα πιστωτικά ιδρύματα αποτελούν θεσμικά εργαλεία που δεν «δανείζουν» για να ποδηγετήσουν τις πολιτικές ή εσωκομματικές τους εξελίξεις.

Στον ΣΥΡΙΖΑ «εταιρείες» του Στέφανου Κασσελάκη διά της δανειακής χρηματοδότησης του κόμματος από τον ίδιο και ίσως αύριο από κάποιον άλλον επιχειρηματία αγνώστου πατρός ή ταυτότητας θα είναι σε θέση να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο εκφοβιστικής εξάρτησης απέναντι σε όσους σήμερα «χρηματοδοτούν». Και στην τελική, αν αύριο η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ, αντί να πάνε στις τράπεζες για να δανειστούν και να χρεωθούν σε αυτές ανοιχτά και σε δημόσια θέα, πήγαιναν στα μουλωχτά σε κάποιον εφοπλιστή ή επιχειρηματία για να συνάψουν μαζί του μια εταιρική σύμβαση χρηματοδότησης των ταμείων τους, θα τους κρεμάσει στα μανταλάκια η Αριστερά, λέγοντας πως είναι «διαπλεκόμενοι» και πως τα «παίρνουν» από ιδιώτες για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους;


Τα μηνύματα από τον Δούκα


Αμέσως μετά το πέρας της τελετής της ορκωμοσίας του ο νέος δήμαρχος της Αθήνας, Χάρης Δούκας, έδωσε το πολιτικό πλαίσιο επάνω στο οποίο σκοπεύει να κινηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του.

«Να δημιουργήσουμε μια Αθήνα πράσινη και καθαρή, ασφαλή και δημιουργική, για όλους, όπως την ονειρευόμαστε, όπως μας αξίζει. Να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες. Η Αθήνα μπορεί και πρέπει να αλλάξει», ανέφερε μεταξύ άλλων, διαβεβαιώνοντας πως «θα είμαι δήμαρχος όλων των Αθηναίων, έξω από κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες».

Ταυτόχρονα έστειλε και το μήνυμά του προς την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως η κεντρική εξουσία δεν πρέπει να σχεδιάζει και να αποφασίζει ερήμην μας.


Για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή


«Με την ίδια συστηματικότητα και σοβαρότητα συνεχίζουμε να αξιοποιούμε κάθε ευρώ στον δρόμο της ανάπτυξης, με κοινωνική συνοχή και με πρόταγμα την αύξηση των εισοδημάτων για όλους τους συμπολίτες μας», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του ποσού των 3,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια ακόμα θετική αξιολόγηση, και μάλιστα σε κορυφαίο θεσμικό ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας ευρύτερα και για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ειδικότερα. «Η εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ για δάνεια και επιχορηγήσεις συνδέεται άμεσα με την πρόοδο υλοποίησης του δανειακού προγράμματος και κρίσιμων έργων και μεταρρυθμίσεων. Όπως η ψηφιοποίηση αρχείων του κράτους και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ, η εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων, η ολοκλήρωση κατάρτισης για 150.000 συμπολίτες μας, η λειτουργία 50 Μονάδων Ψυχικής Υγείας, η ηλεκτροκίνηση, η σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής Διαχείρισης Αποβλήτων και Υδάτινων Πόρων κ.ά.», τόνισε χαρακτηριστικά.


Αποχαιρετισμός στον Σόιμπλε...


Με ευγενικά ψύχραιμο και διόλου εμπαθές ή χαρωπά ρεβανσιστικό ύφος «αποχαιρέτησε» από τον μάταιο τούτο κόσμο τον Β. Σόιμπλε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Οικονομικών τα χρόνια της μνημονιακής κρίσης, Ευ. Βενιζέλος, δίνοντας κυρίως έμφαση, με άρθρο του στην «Καθημερινή», στην άδικη «δαιμονοποίησή» του από όλους όσοι υποδύθηκαν τους «αγανακτισμένους» για να κερδοσκοπήσουν εκλογικά με όρους λαϊκισμού. «Η κακή εθνική συνήθεια να αρνούμεθα την ανάληψη των ενδογενών ευθυνών και να αναζητούμε μια ανθελληνική διεθνή συνωμοσία με κάποιους επώνυμους πρωταγωνιστές για κάθε περίοδο ιστορικής δοκιμασίας έχει επηρεάσει και τη σχέση της συλλογικής μας μνήμης με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 29 Δεκεμβρίου