Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Αντώνης Σαμαράς, με την ιδιότητα του εκπροσώπου και της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω της ασθένειας του Νίκου Αναστασιάδη παρουσίασε χάρτη με τις προκλήσεις και εξήγησε στους Ευρωπαίους ηγέτες πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα η παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη αναφέρει:

«Δεδομένης της κραυγαλέας δράσης της Τουρκίας ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατιας, ένα κράτος μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης, αναμένω από τους Ευρωπαίους έτερους να υποστηρίξουν τις Ευρωπαικές αρχές και αξίες και να επιδείξουν όλα τα αναγκαία μέτρα εναντίον της Τουρκίας, μια υπό ένταξη χώρα που συνεχίζει να έχει υπό κατοχή Ευρωπαϊκό έδαφος.

Όσον αφορά τη Δημοκρατία της Κύπρου, η Τουρκική δράση μας έχει ωθήσει να υιοθετήσουμε μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβάνοντας το βέτο μας στο να ανοιχτούν νέα κεφάλαια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, δεδομένης της επερχόμενης αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας να υιοθετήσουμε περεταίρω μέτρα.»

Οικονομική ανάπτυξη

Σύμφωνοι για την ανάγκη να τεθεί η οικονομική ανάπτυξη στο επίκεντρο της δημοσιονομικής στρατηγικής για την Ευρωζώνη εμφανίστηκαν οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών, η Γερμανίδα καγκελάριος ’γκελα Μέρκελ και Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ωστόσο, οι δηλώσεις τους κατά την άφιξή τους στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. παρουσιάζουν δύο διαφορετικά οράματα για τη δράση που θα πρέπει να ληφθεί.

Η Μέρκελ σημείωσε ότι τα μεγαλύτερα ελλείμματα δεν βοηθούν την ανάπτυξη. «Πιστεύω ότι το ζήτημα είναι να συνδυάσουμε την ανάπτυξη με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση», είπε.


Απ' την πλευρά του πάντως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι τίποτε δεν θα τον κάνει να αποκλίνει από τον στόχο του για δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη.