Ο μπρούκλης ο κυρ Στέφανος

Καλά, ας μην καυχιέται ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, πως ανοίγει δρόμους καινοτομίας, σπάζοντας συντηρητικά στερεότυπα με την απόφασή του να συγκαλέσει τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στις Σπέτσες. Πρωτοπόρος σε όλα αυτά υπήρξε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκαλούσε το Εκτελεστικό Γραφείο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και μετέπειτα ως πρωθυπουργός μέχρι και Υπουργικό Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη είχε πραγματοποιήσει. Για να μη θυμηθούμε και το περίφημο συμπόσιο της Σύμης, που διεξάγεται κάθε χρόνο και σε άλλο σημείο της Ελλάδος ή τις περιοδείες του με πούλμαν.

Η πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη «σηκώνει» χωρατά, αφενός γιατί επιχειρεί να πλασάρει ως κάτι το σπουδαίο μια παρωχημένη αμερικανιά, παριστάνοντας τον Πέτρο Κωστόπουλο της πολιτικής ζωής του τόπου που ήρθε για να «ξεβλαχέψει» τους εθνοπατέρες, αφετέρου γιατί επέλεξε ως τόπο συνεδρίασης τις Σπέτσες, όπου βρίσκεται η εξοχική του κατοικία. Αν ισχύουν και οι πληροφορίες πως τα έξοδά τους θα τα καλύψει ο ίδιος, ναύλα, διαμονή, φαγητό στα μαγαζιά, εδώ μιλάμε για κλασική περίπτωση «φιγουρατζή» μπρούκλη της δεκαετίας του 1980. Ξέρετε, από αυτούς που μόλις βρίσκονταν στα χωριά τους, για να αποσπάσουν τον θαυμασμό των ντόπιων και να εισπράξουν μπράβο και ζήτω, πρόβαλλαν ποικιλοτρόπως τη χλιδή τους. Επίσης, κάτι που ίσως δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Κασσελάκης είναι πως αυτή η «χλιδάτη φιλοξενία» παραπέμπει και σε μια ιδιότυπη μορφή «δωροδοκίας», που προσβάλλει και τους βουλευτές. Προηγήθηκε το «έχω λεφτά και σας δανείζω» και τώρα πήγαμε στο «έχω λεφτά και σας ταΐζω». Τουλάχιστον αφού είναι τόσο «κιμπάρης», την επόμενη φορά ας τους «μαζέψει» στην εξοχική του κατοικία στο Τέξας…!!!


Να τους έρθει η επιφοίτηση


Για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες, όπου βρίσκεται η εξοχική κατοικία του Στέφανου Κασσελάκη, ρωτήθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. «Τι να σας πω. Και εγώ τώρα το ακούω από εσάς», απάντησε ο κ. Μαρινάκης, δείχνοντας αιφνιδιασμένος από την ερώτηση, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δικαίωμα του κάθε προέδρου του κάθε κόμματος είναι να προσκαλεί τα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας όπου εκείνος πιστεύει ότι είναι καλό να κάνουν τριήμερο. Εντάξει, από εκεί και πέρα, νομίζω, είναι καλύτερο να σχολιάζουμε πολιτικές, πολιτικές αποφάσεις, όλα όσα συζητάμε, αντιπροτάσεις, που ακόμα περιμένουμε. Μακάρι στο πλαίσιο των ημερών να έρθει η επιφοίτηση και επιτέλους να αποκτήσουμε μια αξιόπιστη αντιπολίτευση, γιατί πλέον σε κάτι τέτοιο μπορούμε μόνο να περιμένουμε μετά από τόσους μήνες που δεν έχουμε αξιόπιστη αντιπολίτευση»


Περί της "εγχώριας ολιγαρχίας"


Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη τον ανασχηματισμό δεν τον έκανε ο πρωθυπουργός, αλλά η εγχώρια ολιγαρχία. «Ας σκεφτούμε τον πρωθυπουργό ως σκηνοθέτη ελληνικής ταινίας της δεκαετίας του ’60: Το σενάριο είναι συγκεκριμένο και ο παραγωγός έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Όπου σενάριο, βλέπε τη ρευστοποίηση των πάντων στη χώρα μας: της εργασίας, του δημόσιου πλούτου, της υγείας, της παιδείας, του ρεύματος, του νερού, του πολιτισμού. Ο “παραγωγός” εδώ δεν βάζει λεφτά αλλά μόνο παίρνει: Είναι οι εγχώριοι ολιγάρχες, που ελέγχουν μίντια, ενέργεια, ποδόσφαιρο, δημόσιες υποδομές. Υπό αυτό το πρίσμα, οι σχηματισμοί και ανασχηματισμοί κυβερνήσεων είναι σαν το casting των ρόλων σε μια ταινία. Κατ’ εντολή των παραγωγών, ο σκηνοθέτης πρωθυπουργός επιλέγει τον / την κατάλληλη για να επιτελέσει ρόλο είτε επιθετικό, πλασάροντας τις ταξικές πολιτικές, είτε συντηρητικό, να τις διατηρήσει αφού έχουν θεσμοθετηθεί», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.


Και κάλαντα από την Κοζάνη


Κάλαντα των Θεοφανίων από τον Ποντιακό Σύλλογο Ακρινής Κοζάνης άκουσε στο Διοικητήριο ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης. Ο υφυπουργός αντάλλαξε ευχές για καλή χρονιά με τα μέλη του συλλόγου, εκφράζοντας την αισιοδοξία και την ευχή το 2024 να συνοδεύεται από υγεία, ειρήνη, θαλπωρή, αγάπη και ενσυναίσθηση. «Εύχομαι τα μηνύματα του εορτασμού των Θεοφανίων να αποτελέσουν φωτοδείκτες σταθερότητας, δημιουργίας, προόδου, ανάπτυξης και ευημερίας για την πατρίδα μας. Οι προτεραιότητες που θέτουμε και το συνεκτικό μας σχέδιο θα πάνε την Ελλάδα ψηλότερα, με αγάπη και σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά, θεματοφύλακες της οποίας είναι οι σύλλογοί μας. Οι παραδόσεις μας είναι οι ρίζες μας, που κρατούν ισχυρό και καρποφόρο τον κορμό του Ελληνισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Μια απάντηση στον Μαρκάτο


Ένα άρθρο του πρώην πρύτανη του ΕΜΠ Ν. Μαρκάτου με το οποίο εναντιωνόταν στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων προκάλεσε την έντονη αντίδραση της καθηγήτριας Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάσως Κιντή. Η τελευταία με μια αποκαλυπτική ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέδειξε τις τεράστιες αντιφάσεις του κ. Μαρκάτου ανάμεσα σε αυτά που υποστηρίζει και αυτά που υπηρετεί στην πράξη. Συγκεκριμένα έγραψε: «O Νικόλαος Μαρκάτος, που επί της πρυτανικής του θητείας κάηκε το ΕΜΠ, που δεν έχει αφήσει trash κανάλι στο οποίο να μην έχει εμφανιστεί, που περιπλανήθηκε πολιτικά από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ και στους Ανεξάρτητους Έλληνες (και μπορεί να μου διαφεύγουν κάποια), μας λέει σε κείμενό του στα “Νέα” ότι είναι εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, ενώ διδάσκει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο στο Κατάρ. Επίσης μας λέει ότι παραρτήματα στη χώρα μπορεί να ιδρύσουν μόνο “χαμηλής ποιότητας ιδρύματα, που δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς στη χώρα τους ακριβώς λόγω της χαμηλής ποιότητάς τους (παράδειγμα τα αγγλικά πρώην polytechnics)”. Ξεχνάει όμως να μας πει ότι ο ίδιος, όπως γράφει στο βιογραφικό του, δούλευε ως reader σε πρώην polytechnic στη Βρετανία πριν έρθει στο Πολυτεχνείο (το University of Greenwich έγινε πανεπιστήμιο αφού έφυγε)».

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 5 Ιανουαρίου