Μέρες που είναι, οφείλω να σας πω ότι βασική προϋπόθεση για να επιστρέψει στην Κατεχάκη ο Χρυσοχοΐδης ήταν να του δοθεί λευκή επιταγή, που, όπως µαθαίνω, του εδόθη µετά (µεγάλης) χαράς από τον πρόεδρο Μητσοτάκη. Αυτό σηµαίνει, αν κρίνω από τα όσα φτάνουν στ’ αυτιά µου, ότι ο νέος υπουργός θα έχει και το «ελευθέρας» να προχωρήσει σε πρώτη φάση στις τακτικές κρίσεις και από εκεί και πέρα σε όποιες άλλες αλλαγές κρίνει αναγκαίες, µήπως και πάρει ξανά µπροστά το «µαγαζί» της Κατεχάκη, για να θυµηθώ και την ορολογία που χρησιµοποιούσε ο σύντροφος Νίκος Παππάς περί «µαγαζιών» και άλλων τινών.

Με αφορµή την υπουργοποίηση (εκ νέου στο Προστασίας του Πολίτη) του Χρυσοχοΐδη, κάποιοι εντός και εκτός Αστυνοµίας ταξίδεψαν (τι ταξίδι κι αυτό) στο µακρινό 2001, τότε που, όντας νέος υπουργός ∆ηµόσιας Τάξης, αποφάσισε (κόντρα σε όλους και σε όλα) να κάνει «βουτιά» στην επετηρίδα, επιλέγοντας ως αρχηγό τον (τότε) υποστράτηγο Φώτη Νασιάκο. Μια επιλογή που δικαίωσε εκ του αποτελέσµατος τον Χρυσοχοΐδη, και µάλιστα στον απόλυτο βαθµό. Οι γνωρίζοντες την ανθρωπογεωγραφία της Αστυνοµίας θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για ένα τολµηρό ξεκίνηµα την «καρατόµηση» του νυν αρχηγού Μαυρόπουλου, όπως και δύο-τριών ακόµα, που είναι, λέει, του «κλίµατος Καραµαλάκη».

Του παλιού αρχηγού και µετέπειτα γραµµατέα του Προστασίας του Πολίτη. Οπως λένε αυτοί που ξέρουν, το ιδανικότερο σενάριο είναι να επιχειρήσει ο υπουργός Μισέλ «βουτιά» στην επετηρίδα, επιλέγοντας τον αξιωµατικό (Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων/ ΑΕΑ) ∆ηµήτρη Μάλλιο ως αρχηγό. Επίσης, οι ίδιοι κρίνουν και ως απαραίτητη προϋπόθεση το «ξεπάγωµα» της αξιοποίησης των αστυνοµικών διευθυντών, που αποτέλεσε «κανονικότητα» επί των ηµερών της αρχηγίας Τσουβάλα - Καραµαλάκη. Για να σπάσει το απόστηµα, αντιλαµβάνοµαι ότι πρέπει να µπει βαθιά το µαχαίρι στο κόκκαλο, µε τον νέο υπουργό να έχει πολλή και σοβαρή δουλειά κατά το επόµενο τρίµηνο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά