Η προσοχή εν όψει των ευρωεκλογών µπορεί να είναι στραµµένη στις επιδόσεις που θα καταγράψει στις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ µε πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη, ωστόσο από διάφορους πολιτικούς κύκλους και επικοινωνιακά κέντρα του προοδευτικού χώρου τροφοδοτείται και µια συζήτηση που περιστρέφεται γύρω από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Το ερώτηµα είναι πού αποσκοπεί αυτή η «κουβέντα», η οποία µεταξύ άλλων περιλαµβάνει και ονόµατα «δελφίνων» που βρίσκονται σε αναµονή, στην περίπτωση που ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν καταφέρει να συνδυάσει την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στον εκλογικό χάρτη µε ένα υψηλό ποσοστό.

Κατά κάποιον τρόπο, όσοι υποτίθεται αγωνιούν για το εάν το ΠΑΣΟΚ θα σαρώσει ή όχι στις ευρωεκλογές σιγοντάρουν στο παρασκήνιο κεκαλυµµένα σενάρια αµφισβήτησης και του Νίκου Ανδρουλάκη, βάζοντας τον πήχυ της επιτυχίας σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ δεν είναι βέβαιο πως οι ίδιοι θα δώσουν µε πάθος και τη µάχη ώστε ο χώρος να τα πάει καλά.

Τι σηµαίνει αυτό; Πως ένας «πετσοκοµµένος» Ανδρουλάκης θα είναι πιο ευάλωτος απέναντι σε πιέσεις να τα βρει µε άλλα κόµµατα της Αριστεράς, στο πλαίσιο της συγκρότησης ενός ενιαίου προοδευτικού χώρου απέναντι στη Νέα ∆ηµοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και πάντα υπό το άγρυπνο βλέµµα των πρώην πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Γιώργου Παπανδρέου.


Αισιόδοξος Αλέξης

Στις συνεντεύξεις του ο Αλέξης Χαρίτσης εµφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της Νέας Αριστεράς, θεωρώντας πως η µετεξέλιξή της σε οργανωµένο πολιτικό φορέα, µε τη συγκρότηση κοµµατικών πυρήνων σε όλη την επικράτεια, θα δώσει νέα δυναµική στο εγχείρηµα των 11 βουλευτών, που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα εκτιµά πως κάτι τέτοιο σταδιακά θα επηρεάσει καθοριστικά και τη στάση της κοινής γνώµης απέναντι στη Νέα Αριστερά, εννοώντας πως θα επέλθει θεαµατική βελτίωση των ποσοστών της σε επίπεδο δηµοσκοπήσεων.

Βέβαια, επειδή τα κόµµατα είναι όπως τα µαγαζιά, δεν αρκεί να τα ανοίξεις εάν δεν κυνηγήσεις τους πελάτες. Κι αυτό ο Α. Χαρίτσης το ξέρει καλά. «Την ίδια στιγµή όµως, και αυτό κατά τη γνώµη µου δείχνει τις δυνατότητες, αποτυπώνεται ένα πολύ ευρύτερο µέρος του εκλογικού σώµατος να παρακολουθεί µε ενδιαφέρον και να δηλώνει ότι δυνητικά µπορεί να στηρίξει το εγχείρηµα. Αρα είναι δική µας δουλειά και δικό µας στοίχηµα το πώς θα µπορέσουµε αυτό το ενδιαφέρον να το µετατρέψουµε σε συµµετοχή στη δράση και σε ψήφο στην κάλπη», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφηµερίδα «Εποχή».


Η επιστροφή Χρυσοχοΐδη

Τέσσερις πρωθυπουργοί έχουν εµπιστευθεί µέχρι τώρα τη δηµόσια ασφάλεια στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος κατέχει το ρεκόρ του µακροβιότερου υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ο Κώστας Σηµίτης, την περίοδο 1999-2003, ο Γιώργος Παπανδρέου από το 2009 µέχρι το 2010, ο Λουκάς Παπαδήµος από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2012, ο Κ. Μητσοτάκης το 2019-2021.

Ο σηµερινός πρωθυπουργός τον επαναφέρει στο ίδιο πόστο, που µάλλον αποδεικνύεται «ηλεκτρική καρέκλα» για όσους δεν διαθέτουν τη δέουσα εµπειρία να καθίσουν σε αυτή και να παραµείνουν «ατσαλάκωτοι». ∆εν είναι τυχαίο άλλωστε πως στους πρώτους επτά µήνες της νέας θητείας της κυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας άλλαξαν δύο υπουργοί, έχοντας στο ενεργητικό τους «αχρείαστες» αβλεψίες µε ανορθόδοξους επικοινωνιακούς και πολιτικούς χειρισµούς.

Ο Νότης Μηταράκης και ο Γιάννης Οικονόµου αποδείχθηκε στο σύντοµο πέρασµά τους ότι ήταν έξω από τα νερά τους στο συγκεκριµένο υπουργείο. Εν αντιθέσει µε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που επέστρεψε στο «σπίτι» του.


Στην αρένα της Κεντροαριστεράς

Η ιστορική φράση του Οτο φον Μπίσµαρκ, «καθηγητές τρεις κι εχάθη η πατρίς», θα έπρεπε να λειτουργεί ως εκφοβιστική διδαχή, ώστε να είναι µονίµως προσεκτικοί όσοι µεταπηδούν από τα Πανεπιστήµια στην πολιτική και να µην µπερδεύουν την επιστηµονική τους ιδιότητα µε τη βουλευτική.

Στην παγίδα αυτή έπεσε και ο κ. Αγγελος Συρίγος (φωτ.) µε τις αµφίσηµες δηλώσεις που έκανε για τη Συνθήκη της Λωζάννης, καθώς άθελά του έδωσε επιχειρήµατα στα κόµµατα της αντιπολίτευσης, κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, να στήσει µια απίστευτη µυθολογία γύρω από την παρέµβασή του. Κι άντε µετά να αποδείξεις πως δεν είσαι ελέφαντας!...


Λαϊκίστικες εξυπνάδες

Με το που έγινε γνωστό πως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιστρέφει στην Κατεχάκη, αναλαµβάνοντας εκ νέου καθήκοντα υπουργού Προστασίας του Πολίτη, τα «αριστερά» τρολ του ∆ιαδικτύου πήραν το σήµα να του επιτεθούν, αναπαράγοντας αµέσως τη γραµµή των «επώνυµων» καθοδηγητών τους.

Μεταξύ αυτών, ένας γνωστός στιχουργός, «γραµµιτζής» σε πολλά θέµατα για λογαριασµό του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και ο αψύς Κρητικός Παύλος Πολάκης, ο οποίος µε τις αναρτήσεις του τροφοδότησε µε υλικό τα «τρολάκια», γράφοντας για τον Μ. Χρυσοχοΐδη πως τον γυρίζει ο Κ. Μητσοτάκης εκεί που ξέρει καλά, να ρίχνει ξύλο στις πλατείες.

Η πλάκα είναι πως νοµίζουν ότι µε αυτές τις λαϊκίστικες εξυπνάδες κάνουν κάποιο σπουδαίο πολιτικό κατόρθωµα και σοβαρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ενώ η ιστορία έχει αποδείξει πως όλη αυτή η τακτική έχει µηδενική απήχηση στους σκεπτόµενους και κανονικούς ανθρώπους, που δεν εµφορούνται από τη ληγµένη τοξικότητα που προσφέρουν στους ελάχιστους φανατικούς οπαδούς τους.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής