Σήμερα αποφάσισα να κάνω μια βόλτα στο λίγο μακρινό παρελθόν της Κατεχάκη, με αφορμή και την επιστροφή Χρυσοχοΐδη στο επιβλητικό (της) κτίριο (της Κατεχάκη). Επί πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια υπήρξε ένας επιχειρηματίας που ονειρευόταν ρόλο «αόρατου» υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Επρόκειτο για τον Γιάννη Λαβράνο, που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με αφορμή κάτι πλαστά και εικονικά τιμολόγια, κάτι πλαστές ταυτότητες και κυρίως από το σύστημα παρακολούθησης Predator.

Αυτός ο πολυπράγμων επιχειρηματίας, που σύμφωνα με τον αστικό μύθο διατηρούσε εταιρείες σε 17 χώρες του πλανήτη, έχοντας ετήσια κερδοφορία από 463 έως 580 εκατ. ευρώ, από το 2012 προσπαθούσε να δωρίσει στην Αστυνομία το σύστημα ενδοσυνεννόησης Tetra. Οταν πήγε στο γραφείο του συντοπίτη του, Νίκου Δένδια, έφυγε με τις κλοτσιές, αφού ο Κερκυραίος πολιτικός πήρε χαμπάρι «με το καλημέρα» την απάτη. Μετά τη φυγή Δένδια, ο Λαβράνος πλησίασε τον επόμενο υπουργό, Κικίλια, με τον οποίο έδωσαν μέχρι και τα χέρια για να γίνουν κουμπάροι.

Εγκαίρως όμως ο Ψηλός αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο περί «μούφα» επιχειρηματία και τράβηξε πίσω το χέρι της κουμπαριάς, όχι όμως και την υπογραφή για το Tetra. Κι ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου «έπεσε», ο Λαβράνος παρέμεινε ισχυρός στο σύστημα της Κατεχάκη. Μάλιστα αποτελούσε κοινό μυστικό στην πιάτσα ότι ο γιος του υπουργού Δημόσιας Τάξης επί Τσίπρα - Καμμένου, Νίκου Τόσκα, είχε περάσει από τη δούλεψη του γιγαντοτεράστιου επιχειρηματία.

Στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο Λαβράνος κατάφερε να οικοδομήσει έναν πολύ ισχυρό μηχανισμό στην Αστυνομία, που όμοιό του δεν θυμάμαι στη σύγχρονη ιστορία: από το Εσωτερικών Υποθέσεων και τη ΔΙΔΑΠ (το σύστημα παρακολούθησης των τηλεφώνων), μέχρι την Κρατική Ασφάλεια και την Οικονομική Αστυνομία. Επίσης, ο δωρητής του Tetra είχε φροντίσει να «χτίσει» και έναν μηχανισμό εντός της Κατεχάκη, από τον γενικό γραμματέα μέχρι και το τμήμα προμηθειών.


Από τον Τόσκα στον… Θεοδωρικάκο

Εχοντας αυτές τις σχέσεις, κατάφερε να φτιάξει έναν μύθο, με βασίλισσες, Αμερικανούς και Βρετανούς, ενώ παράλληλα δημιουργούσε εταιρείες με μπροστινούς και πισινούς. Και ενώ η δράση του αποτελούσε κάτι περισσότερο από κοινό μυστικό, κανείς δεν τολμούσε να τον ακουμπήσει. Το εντυπωσιακό στην εξέλιξη της όλης ιστορίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο πολυπράγμων Λαβράνος, λες και δεν άλλαξε κυβέρνηση, συνέχισε κανονικά, ενδεχομένως και με αναβαθμισμένο ρόλο, την αμφιλεγόμενη δράση του και επί των ημερών της κυβέρνησης του προέδρου Μητσοτάκη.

Για να ακριβολογώ, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εμφάνιζε εαυτόν ως σημείο αναφοράς. Ο επιχειρηματίας των 17 χωρών, των εκατομμυρίων και φυσικά των πλαστών και των εικονικών τιμολογίων σταθερά εστίαζε τη δράση του σ’ αυτό που λένε σύστημα «δημόσιας τάξης». Στις κρίσεις προσπαθούσε να βολέψει τους δικούς του, αλλά κυρίως επεδίωξε -και εν πολλοίς το πέτυχε- να διατηρήσει το σύστημα που στήθηκε (από τον ίδιο) επί υπουργίας Τόσκα - Γεροβασίλη.

Η ανάληψη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το ’19 είναι αλήθεια ότι του ανέκοψε για ένα μικρό διάστημα τη δράση, χωρίς ωστόσο να την επηρεάσει στον βαθμό που θα έπρεπε. Ο Λαβράνος και κάτι ακόμη φίλοι του συνέβαλαν τα μέγιστα ως προς την κατεύθυνση της αποδόμησης του τότε ενοίκου της Κατεχάκη, ο οποίος γνωρίζοντας τον ρόλο της παρέας απέφευγε όπως ο διάβολος το λιβάνι να ικανοποιήσει τα διάφορα αιτήματα που έφταναν στο γραφείο του. Ο επονομαζόμενος και «Κολοσσός της Κέρκυρας» δεν συγχωρούσε τα «όχι» του Χρυσοχοΐδη, διακινώντας ότι δεν θα αργήσει η ώρα που θα τον «αποκεφαλίσει».

Η αλήθεια είναι ότι με την έλευση του Τάκη Θεοδωρικάκου στην Κατεχάκη ο Λαβράνος και η παρέα του είχαν κάπως ανακουφιστεί.


Οι υπηρεσίες - άβατο για τον υπουργό

Επειδή ξεκίνησα τις ιστορίες, πρέπει να σας πω ότι στην προηγούμενη θητεία του Χρυσοχοΐδη στο Προστασίας του Πολίτη ο Λαβράνος και η πολυτραγουδισμένη παρέα του είχαν επιβάλει ένα ιδιότυπο εμπάργκο σε νευραλγικές υπηρεσίες της Αστυνομίας στον πολύπειρο υπουργό.

Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, της οποίας ηγούνταν ένας αξιωματικός που είχε εκτιναχθεί επί των ημερών Γεροβασίλη. Και ενώ ο Χρυσοχοΐδης είχε πλήρη εικόνα για τα συμβαίνοντα στη συγκεκριμένη υπηρεσία, ουδέποτε μπόρεσε να ακουμπήσει τον τότε επικεφαλής Ηλία Κοσσυβάκη, τον οποίο διαφήμιζε σε όλη την Αθήνα ο Λαβράνος.


«Γκρεμίζουν» το παρακράτος του λαθραίου

Αν από τα παραπάνω ακόμη δεν έχετε αντιληφθεί τον διαχρονικό ρόλο του Λαβράνου, δεν θα διστάσω να σας τον αποκαλύψω. Ο εν λόγω αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας, έχοντας φτιάξει έναν προσωπικό μύθο, κατάφερε να παραμυθιάσει πολιτικούς και αστυνόμους, φτιάχνοντας ένα σύστημα που λειτουργούσε (σχεδόν) παράλληλα με το κανονικό σύστημα της Αστυνομίας.

Μιλάμε για έναν παρακρατικό μηχανισμό, που στόχο είχε να ελέγξει τη Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια. Ολα αυτά και άλλα πολλά θεωρώ ότι τελούν σε γνώση του Χρυσοχοΐδη, που, όπως μαθαίνω, μία από τις πρώτες προτεραιότητές του είναι να γκρεμίσει αυτόν τον άθλιο παρακρατικό μηχανισμό, που άρχισε να οικοδομείται επί ΣΥΡΙΖΑ και γιγαντώθηκε κατά την πρώτη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κάπου εδώ θα σταματήσω την αφήγηση των ιστορικών γεγονότων, αφού δεν νομίζω ότι σε αυτή τη φάση έχουν και τόση αξία οι ιστορίες, πολλώ δε μάλλον τα παραμύθια του Λαβράνου.

Πλέον ο Μητσοτάκης έδωσε «λευκή εντολή» στον Χρυσοχοΐδη να τ’ αλλάξει όλα, αδιαφορώντας για τις όποιες αντιδράσεις, αλλά κυρίως για το όποιο πολιτικό κόστος.

! Ενας από τους δικαιωμένους της πιάτσας είναι ο διευθυντής της «Καθημερινής», Αλέξης Παπαχελάς, που εγκαίρως είχε επισημάνει τον «ύποπτο» ρόλο Λαβράνου. Τότε που κανείς δεν τολμούσε ούτε καν να ψελλίσει το όνομά του.


Βιομηχανία ανώνυμων επιστολών και «μαϊμού» συνομιλιών

Αφού ξεκαθαρίσω ότι το συγκεκριμένο σχόλιο δεν συνδέεται με τα υπόλοιπα που μονοπωλούν (σήμερα) τη στήλη, εσχάτως (επίσης) στην πιάτσα κυκλοφορούν κάτι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ένα καλά δομημένο «λαθραίο» σύστημα, που είχε τα τελευταία χρόνια ως επίκεντρο την Αστυνομία και κατασκεύαζε ανώνυμες επιστολές και «μαϊμού» τηλεφωνικές συνομιλίες.

Αν κατάλαβα καλά, οι επιστολές είχαν στόχο να παρακινήσουν ελεγκτικές και εισαγγελικές αρχές για ελέγχους, ενώ οι «μαϊμού» συνομιλίες στόχευσαν στην καλλιέργεια ενός κλίματος γενικευμένης καχυποψίας μεταξύ φίλων, συνεργατών, ακόμη και συζύγων. Μιλάμε για ένα τρισάθλιο σύστημα, το οποίο έχει εντοπιστεί εν τω συνόλω του. Μάλιστα, εκείνο που προκαλεί μια σχετική ανατριχίλα είναι το γεγονός ότι στον παρακρατικό αυτό μηχανισμό ενεργό ρόλο είχαν και εν ενεργεία αξιωματικοί της Αστυνομίας.

! Εξυπακούεται ότι μία από τις βασικές αλλαγές που θα δρομολογήσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα αφορά το σύστημα ενδοσυνεννόησης Tetra, που δώρισε ο Λαβράνος στην Αστυνομία, διατηρώντας ωστόσο το προνόμιο της πανάκριβης συντήρησής του. Επειδή το σύστημα, εκτός των άλλων, δεν δουλεύει, θεωρώ περισσότερο από βέβαιη την άμεση αντικατάστασή του.

! Η διαδικτυακή μορφή της σελίδας στο site powergame.gr είχε μεταφέρει από το πρωί της Τετάρτης την είδηση ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να μεταθέσει χρόνικα τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Μια ημέρα αργότερα ήρθε η επιβεβαίωση δια στόματος του ίδιου, κατά τησυνομιλία του με δημοσιογράφους στο Μαξίμου, στο πλαίσιο της ορκωμοσίας των νέων υπουργών.