Για το ΠΑΣΟΚ οι ευρωεκλογές αποτελούν την μητέρα των μαχών. Αν κερδίσει την δεύτερη θέση με ένα ισχυρό ποσοστό, θα μπορεί να βάλει τους όρους ως η κυρίαρχη δύναμη στην κεντροαριστερά για ένα μέτωπο απέναντι στη ΝΔ στις εθνικές εκλογές. Με λίγα λόγια ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να μεταφέρει το μοντέλο που έφερε την νίκη στον Χάρη Δούκα στον δήμο της Αθήνας, στις εθνικές εκλογές με τον ίδιο στην θέση του Δούκα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην θέση του Κώστα Μπακογιάννη.

Ο δρόμος για τις ευρωεκλογές είναι μακρύς, πόσο μάλλον για τις εθνικές εκλογές ώστε να μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα για τις συνταγές που σκοπεύει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ τότε. Ο στόχος αυτός, ενός ισχυρού ΠΑΣΟΚ που βάζει όρους και πλασάρεται ως το αντίπαλο δέος της ΝΔ μετά την μάχη των ευροεκλογών εξαρτάται από το πόσο ισχυρό θα είναι το “πράσινο” ευρωψηφοδέλτιο.

Νίκος Ανδρουλάκης: Επιλογή Μανιάτη για ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο που αποτελεί προσωπικό στοίχημα


Με αυτά τα δεδομένα ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ως προσωπικό στοίχημα ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο και βολιδοσκοπεί ο ίδιος τα πρόσωπα που φιλοδοξεί να το στελεχώσουν. Η περίπτωση του πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μανιάτη που τον τελευταίο καιρό έχει βρεθεί εκτός της ενεργούς πολιτικής και ασχολείται με τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα είναι μια από αυτές που απασχολούν περισσότερο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί ο Γιάννης Μανιάτης να κρατά κλειστά τα χαρτιά του στην προσέγγιση που γίνεται από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να βρεθεί στο ευρωψηφοδέλτιο, ωστόσο την Χαριλάου Τρικούπη επιθυμούν να κάνει το βήμα. Θεωρούν ότι πρόκειται για πρόσωπο που ενώνει, εμπνέει τον σεβασμό στα στελέχη και τους ψηφοφόρους του κόμματος ενώ του πιστώνουν ότι ενώ θα μπορούσε να έχει διαύλους με την κυβέρνηση, εκείνος επέλεξε να παραμείνει στο Πανεπιστήμιο χωρίς να απαρνηθεί το κόμμα που προέρχεται σε αντίθεση με άλλους πρώην Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα στελέχη της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ θεωρούν δεδομένη την εκλογή του και την υποψηφιότητα του ως την κατάλληλη για να προσελκύσει ψηφοφόρους από την ζόρικη δεξαμενή του κέντρου.

Μένει να δούμε την απάντηση του Γιάννη Μανιάτη όταν το προσκλητήριο του ΠΑΣΟΚ επισημοποιηθεί, μέχρι τότε είναι σίγουρο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης τον θεωρεί πρόσωπο-κλειδί για την μάχη των ευροεκλογών.