Γεννηµένος στο Παρίσι, µε σηµαντικές σπουδές και περγαµηνές, ο Γιάννος Παπαντωνίου βρέθηκε από τα υπουργικά έδρανα στη φυλακή για 17 µήνες, αποφυλακίστηκε τότε λόγω έλλειψης στοιχείων, κατέγραψε την εµπειρία του εγκλεισµού του σε βιβλίο, για να οδηγηθεί τελικά τέσσερα χρόνια µετά στο «σκαµνί» µε µόλις έναν µάρτυρα κατηγορίας. Ο άλλοτε κραταιός άνδρας του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο εδώλιο του Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων αντιµετωπίζοντας την κατηγορία του «ξεπλύµατος µαύρου χρήµατος» ύψους 2.437.962 ευρώ, που φέρεται να έλαβε ως «µποναµά» από την Thales Nederland B.V., προκειµένου να βάλει την υπογραφή του στη σύµβαση του 2003 για τον εκσυγχρονισµό 6 φρεγατών του Πολεµικού Ναυτικού.

Μαζί του στο εδώλιο βρίσκεται και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, αλλά και ο στενός φίλος του ζευγαριού Ανδρέας Μπάρδης, που φέρεται να είχε αναλάβει -κατά την κατηγορία- τη µεταφορά χρηµάτων στο εξωτερικό. Μάλιστα, σε διάστηµα δύο ετών (2002-2003) φέρεται να έλαβε τµηµατικά από τον Γιάννο Παπαντωνίου περί τα 2,5 εκατοµµύρια ευρώ σε µετρητά, τα οποία κατέθετε σε τράπεζα των βορείων προαστίων και, εν συνεχεία, τα χρήµατα «ταξίδευαν» µε προορισµό την Ελβετία, για να καταλήξουν σε τραπεζικό λογαριασµό µε δικαιούχο τον πρώην υπουργό και συνδικαιούχο τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου.

Τον Οκτώβριο του 2018 το ζευγάρι είχε κριθεί προσωρινά κρατούµενο µετά την απολογία του, έπειτα από έρευνες τουλάχιστον έξι ετών στα οικονοµικά του, κατάσταση που τους είχε οδηγήσει σε «µετανάστευση» στην Ελβετία, ενώ η πανεπιστηµιακή καριέρα του κ. Παπαντωνίου εξελισσόταν εκείνη την περίοδο σε Πανεπιστήµιο της Λαχώρης στο Πακιστάν. Επειτα από 17 µήνες εγκλεισµού, εκδόθηκε βούλευµα το 2020 από το αρµόδιο δικαστικό συµβούλιο που ζητούσε τη διενέργεια νέου κύκλου ερευνών, µε το ζευγάρι να περνά ξανά το ανακριτικό κατώφλι για συµπληρωµατική απολογία το 2021 και τελικά να οδηγείται σε δίκη.

Ο Στ. Θεοδωράκης δεν εµφανίστηκε

Ωστόσο, το πολύκροτο σκάνδαλο, όπως παρουσιαζόταν στη δικογραφία, έχει φτάσει στο ακροατήριο µε µόλις έναν µάρτυρα κατηγορίας, ενώ δεν αποκλείεται οι κατηγορούµενοι να οδηγηθούν σε απαλλαγή λόγω... παραγραφής. Για την ακρίβεια, ως µάρτυρες κατηγορίας είχαν κληθεί δύο πρόσωπα στη δίκη - ο ένας εξ αυτών είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο δηµοσιογράφος δεν εµφανίστηκε στο δικαστήριο, µε την πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας να θέτει ζήτηµα βίαιης προσαγωγής και τον πρόεδρο να σχολιάζει σκωπτικά: «Δεν φώτισε και ιδιαίτερα τη διαδικασία µε την κατάθεσή του. Εχει µετοικήσει σε άγνωστη διεύθυνση. Θα εξαπολύσουµε... ανθρωποκυνηγητό για να τον βρούµε!». Ο συνήγορος του Γιάννου Παπαντωνίου, Μιχάλης Δηµητρακόπουλος, τοποθετήθηκε επί της κατηγορίας εξηγώντας πως «όταν απολογήθηκε ο κ. Παπαντωνίου, απολογήθηκε για ‘‘ξέπλυµα’’, µε βασικό αδίκηµα την απιστία. Οταν έχουµε χρόνο τέλεσης απιστίας τον Φεβρουάριο του 2003 δεν έχουµε βασικό αδίκηµα και δεν υπάρχει και νοµιµοποίηση εσόδων. Γι’ αυτό το Συµβούλιο Πληµµελειοδικών έβαλε ως βασικό αδίκηµα την παθητική δωροδοκία. Πιστεύω ότι στο δικαστήριό σας θα περιοριστούµε στο βασικό αδίκηµα: αν υπάρχει δωροληψία ή όχι. Η θέση του είναι ότι δεν υπάρχει δωροληψία», είπε ο κ. Δηµητρακόπουλος.

Μάλιστα, διατυπώνοντας τη θέση του εντολέα του, που ήταν παρών στο εδώλιο, είπε χαρακτηριστικά: «Βρήκαµε έναν πεθαµένο που έκανε κάποιες αναλήψεις και θεωρούµε ότι αυτές τις αναλήψεις τις έκανε ο κουµπάρος για λογαριασµό του κ. Παπαντωνίου. Οµως, ο Μπεκατώρος ξεκινάει να βάζει χρήµατα οκτώ µήνες αφού έκανε αναλήψεις ο κουµπάρος. Αυτή η ποινική δίωξη είχε τη σκοπιµότητα της Novartis». Ισχυρισµό περί παραγραφής του αδικήµατος διατύπωσε και ο συνήγορος του Ανδρέα Μπάρδη, λέγοντας πως «η πράξη έχει παραγραφεί, αφού η τελευταία κατάθεση που έκανε ήταν το 2004. Από τον ∆εκέµβριο του 2005 δεν υπήρξε ούτε λήψη χρηµάτων ούτε κατάθεση χρηµάτων. Μέχρι την επίδοση κλήσης έχουν περάσει 17 έτη και τρεις µήνες. Η πράξη που αποδίδεται στον κ. Μπάρδη έχει υποπέσει σε παραγραφή».

"Δεν είπα κάτι τέτοιο"

Στο βήµα του µάρτυρα ανέβηκε ο Ι.Δ., λογιστής της εταιρείας που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισµό των φρεγατών του Πολεµικού Ναυτικού. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του αρνήθηκε όσα φέρεται να έχει καταθέσει κατά την ανάκριση, ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Χαρ. Μπεκατώρος, που έχει φύγει από τη ζωή, είχε επαφές µε το υπουργείο Εθνικής Αµυνας και «δεν θα του έκανε εντύπωση αν είχε δώσει χρήµατα και δώρα στον τότε υπουργό». Μάλιστα, επέµεινε πως ποτέ δεν είπε στην ανάκριση κάτι τέτοιο, λέγοντας: «Δεν είπα κάτι τέτοιο. Αποκλείεται. Δεν το ξέρω. Κύριε πρόεδρε... κάποιους χυµούς τα Χριστούγεννα τους έδινε. Για χρήµατα δεν ξέρω. Αυτά δεν τα έχω πει, κύριε πρόεδρε. ∆εν λέω ότι δεν είναι η υπογραφή µου. Αν δεν µου τα διάβασε η γραµµατέας, πού να ξέρω τι γράφει!». Ωστόσο, λίγο αργότερα παραδέχθηκε ότι δύο φορές πήρε χρήµατα και τα µετάφερε στο γραφείο της εταιρείας.

«Πήρα 500.000 δύο φορές. Δεν γνωρίζω πού πήγαν. Δεν γνωρίζω αν ο ιδιοκτήτης είχε κάποια σχέση µε τον κ. Μπάρδη. Τα χρήµατα τα πήρα από την τράπεζα. Είχα πάει στην Εφορία και µου είπε (Μπεκατώρος) ότι ''θα περάσεις από την τράπεζα, θα πάρεις 500 χιλιάδες ευρώ και θα µου τα φέρεις''». Η πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας ζήτησε τη δίωξη του µάρτυρα για ψευδορκία, µε τον εισαγγελέα να σηµειώνει: «Δεν έρχονται σε αντίθεση όσα είπε σήµερα και τότε. Ο µάρτυρας κατέθεσε τότε, αλλά σήµερα διευκρίνισε ότι τα εννοούσε µε άλλο υπόβαθρο». Το δικαστήριο απέρριψε το αίτηµα, ξεκαθαρίζοντας πως δεν προέκυψαν υπόνοιες ψευδούς κατάθεσης του µάρτυρα. Ο συνήγορος υπεράσπισης του ζεύγους Παπαντωνίου υπέβαλε αίτηµα προς το δικαστήριο για την κλήση ως µάρτυρα του Λουκά Ρωµανού, εκπροσώπου την περίοδο εκείνη της ΤΗΙΝΤ (Thales International) Ελλάδας, αίτηµα που έγινε δεκτό από το δικαστήριο, που θα συνεδριάσει ξανά τον Φεβρουάριο.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής