Στο πάνθεον των ηρώων της Αριστεράς ο Τάκης Λαζαρίδης έχει περίοπτη θέση. Τον Νοέμβριο του 1951, σε ηλικία μόλις 23 ετών, συνελήφθη από τις αρχές ως μέλος του παράνομου δικτύου του ΚΚΕ. Είναι η περίφημη υπόθεση που οδήγησε στην εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και άλλων τεσσάρων στελεχών του ΚΚΕ.

Στην ίδια δίκη ο Λαζαρίδης καταδικάστηκε σε θάνατο, ωστόσο η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Εντέλει ο Λαζαρίδης αποφυλακίστηκε το 19966, ενώ λίγο μετά την πτώση της δικτατορίας αποχώρησε από το ΚΚΕ. Ο Τάκης Λαζαρίδης έγινε ευρέως γνωστός με το βιβλίο του «Σύντροφοι ευτυχώς ηττηθήκαμε», με το οποίο διαχώριζε πλήρως τη θέση από το ΚΚΕ και την στρατηγική των κομμουνιστικών κομμάτων.

Λαζαρίδης για Τσίπρα: "Είχε κολλήσει σε ένα μεγαλειώδες όραμα, ωραίο αλλά απατηλό"


Έχει ενδιαφέρον ότι ο 96χρονος Λαζαρίδης με σημερινό του άρθρο (Εφημερίδα των Συντακτών) απευθύνεται προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. Αρχικώς υπογραμμίζει ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, με ή χωρίς τον Κασσελάκη, δεν έχει κανένα μέλλον και σύντομα θα μετατραπεί σε ασήμαντο κόμμα διαμαρτυρίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Λαζαρίδης υποστηρίζει πως ο κ. Τσίπρας ήταν ανιδιοτελής και μπορεί να διέπραξε σοβαρά λάθη, ωστόσο τα αποδίδει στο γεγονός ότι «είχε κολλήσει σε ένα μεγαλειώδες όραμα, ωραίο αλλά απατηλό».

Στο πλαίσιο αυτό ο αγωνιστής της αριστεράς θεωρεί ότι ο λαός θα μπορούσε να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα, με την προϋπόθεση να ζητήσει συγγνώμη και αυτή τη φορά να είναι ειλικρινής προς τους πολίτες. Ο Τάκης Λαζαρίδης προτρέπει τον πρώην πρωθυπουργό να αγωνιστεί για τη συγκρότηση ενός μετώπου, που έχει ανάγκη η χώρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διάφοροι κίνδυνοι. Διευκρινίζει ότι θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να ξεκαθαρίσει πως δεν διεκδικεί κανέναν ηγετικό ρόλο και να είναι στην πρώτη γραμμή ως απλός στρατιώτης.