Σε διαρκή πονοκέφαλο έχει µετατραπεί για τον Νίκο Ανδρουλάκη το νοµοσχέδιο για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών, που έρχεται προς ψήφιση µέχρι τα µέσα Φεβρουαρίου.

Στο ΠΑΣΟΚ, παρά το πολιτικό µασάζ και τη συνεδρίαση της Κ.Ο., οι βουλευτές που σκοπεύουν να σπάσουν τη «γραµµή» υπέρ του νοµοσχεδίου µπορεί να φτάσουν κοντά ακόµα και στο 1/3 του συνόλου της Κοινοβουλευτικής Οµάδας.

Τέσσερις βουλευτές, ο Σταύρος Μιχαηλίδης της Χίου, ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης της Λέσβου και οι δύο µουσουλµάνοι, Ιλχάν Αχµέτ και Μπαράν Μπουρχάν, αποτελούν την οµάδα των πιο «σκληρών» απέναντι στο νοµοσχέδιο, για τους οποίους δεν τρέφουν και πολλές ελπίδες ότι θα µεταπειστούν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Αναµένουν, ωστόσο, ότι όλοι όσοι δεν θα υπερψηφίσουν το νοµοσχέδιο θα επιλέξουν τουλάχιστον την αποχή, αντί της καταψήφισής του. Την ίδια ώρα, αρκετοί άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά, έχοντας πρώτα εκφράσει τις ενστάσεις τους, µε πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της γραµµατέως της Κ.Ο. του κόµµατος, Ευαγγελίας Λιακούλη. Λόγω του θεσµικού ρόλου που έχει στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι ειδικά εκείνη δεν µπορεί να µην ακολουθήσει την προγραµµατική θέση-γραµµή του κόµµατος και να διατηρήσει παράλληλα τον ρόλο της γραµµατέως.

*Διαβάστε εδώ: ΠΑΣΟΚ: Τριγμοί για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών - Ενστάσεις βουλευτών και διαφωνίες

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, η ίδια µάλιστα ζήτησε υποστήριξη από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, προκειµένου να διαψεύσουν τα δηµοσιεύµατα που υποστηρίζουν ότι, αν δεν ψηφίσει το νοµοσχέδιο, θα στερηθεί τη θέση της γραµµατέως. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, µε τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στα πάνελ να προσποιούνται πως δεν γνωρίζουν για τη στάση της, προκειµένου, έστω, να µην την εκθέσουν περισσότερο.


Επιφυλάχθηκε

Μάλιστα, η ίδια η Ευαγγελία Λιακούλη, µιλώντας στον ρ/σ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1, επιφυλάχθηκε να απαντήσει αν είναι επί της αρχής θετική σε ένα νοµοσχέδιο που αποτελεί προγραµµατική θέση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι επιθυµεί να το µελετήσει πρώτα όταν αυτό έρθει στη δηµόσια διαβούλευση.

«Η θέση που εξέφρασα και στην Κοινοβουλευτική µου Οµάδα είναι ότι δεν είναι δυνατόν να συζητάµε δηµόσια και στη λεπτοµέρεια για ένα θέµα που δεν έχουµε δει ακόµη το νοµικό του κείµενο. Θέλω να δω το κείµενο µπροστά µου και να το αξιολογήσω», απάντησε.

Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρούν ότι τελικά δεν θα είναι µεταξύ των προσώπων που δεν θα διευκολύνουν το κόµµα, ωστόσο τίποτα -παρά το µασάζ- δεν είναι βέβαιο, καθώς η ίδια, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι ικανοποιηµένη από τις απαντήσεις που λαµβάνει. ∆εν είναι λίγα και εκείνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα προτιµούσαν την αποχή από την ψηφοφορία ως απόφαση, προκειµένου να υποστεί την όποια φθορά µόνο η κυβέρνηση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό. Ιδανικά, τα ίδια στελέχη που δεν «καίγονται» για το νοµοσχέδιο, για να αποφευχθούν οι κλυδωνισµοί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, θα προτιµούσαν η ψηφοφορία να µην είναι ονοµαστική, αλλά ακόµα και αν συναινούσε σε αυτό η Ν.∆., θα ζητούσε ονοµαστική ο ΣΥΡΙΖΑ. Με λίγα λόγια, τα δύσκολα του γάµου είναι αναπόφευκτο να καταγραφούν, µαζί µε τις όποιες διαρροές. Σε αντίθεση µε την επιστολική ψήφο, όπου το «όχι» πήρε οµόφωνα τη θέση του «ναι» επί της αρχής, η ισότητα στον γάµο γίνεται αγκάθι.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 27/01/2024