"Μην βρίζετε και μην... κάνετε προσωπικούς χαρακτηρισμούς"


Σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου κορυφαία και μικρομεσαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεσαλώνουν και γράφουν όπως γουστάρουν, κυρίως για τους «άλλους», δηλαδή τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, για τα του οίκου τους συνιστάται κόσμια γραφή και λεξιλόγιο. Κοινώς εκφράσεις του τύπου «τον ήπιαμε» ή «πη@@@αμε» τη μεσαία τάξη» είναι απαγορευμένες. Διότι η οδηγία που έστειλε η Κουμουνδούρου προς τα μέλη του κόμματος είναι πως, εάν θέλουν να συμβάλουν στον προσυνεδριακό διάλογο, έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα άρθρα τους για να δημοσιευτούν στα ΜΜΕ του χώρου, υπό την προϋπόθεση πως αυτά δεν θα έχουν υβριστικό περιεχόμενο και δεν θα περιλαμβάνουν προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Και το βασικότερο, οι συντάκτες τους να δηλώνουν με πάσα λεπτομέρεια τα στοιχεία τους. Από τη διεύθυνση κατοικίας μέχρι το τηλέφωνό τους. Συγκεκριμένα, στην τελευταία εγκύκλιο της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου επισημαίνεται: «Κάθε μέλος ή φίλος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δημοσιεύει ένα άρθρο έως 400 λέξεις που να επικεντρώνεται στα ζητήματα θέσεων και προτάσεων ενόψει του 4ου συνεδρίου, ώστε να εμπλουτίζεται ο προσυνεδριακός διάλογος. Η δημοσίευση θα γίνεται κατά σειρά παραλαβής. Δεν θα δημοσιεύονται κείμενα που έχουν προσωπικούς χαρακτηρισμούς και υβριστικό περιεχόμενο. Τα κείμενα πρέπει να είναι ενυπόγραφα, με διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail…»

Οι βεντέτες της Κουμουνδούρου


Συνήθως όταν ένα κόμμα οδεύει προς μια κορυφαία εσωκομματική διαδικασία, όπως είναι το συνέδριό του, τον πρώτο λόγο μετά τον πρόεδρο τον έχει ο γραμματέας της ΚΕ, που επωμίζεται την κινητοποίηση των μελών και των φίλων, πραγματοποιώντας ομιλίες σε όλες τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις των οργανώσεων, ενώ σε επικοινωνιακό επίπεδο τις παρεμβάσεις του γνωστοποιεί και το γραφείο Τύπου. Στον ΣΥΡΙΖΑ συμβαίνει το εξής παράδοξο: Η προσυνεδριακή εκστρατεία έχει αφεθεί στα χέρια συγκεκριμένων «βαρόνων» του κόμματος, που λειτουργούν ως ομαδάρχες και κυνηγοί συνέδρων, δηλαδή «κουκιών», με στόχο την ενδυνάμωση της επιρροής τους στις εκλογικές διαδικασίες του συνεδρίου, ενώ η γραμματέας της ΚΕ, Ράνια Σβίγκου, «μηδέ σε γάμους φαίνεται, μήτε σε πανηγύρια». Υποτίθεται πως για το ποιοι θα είναι ομιλητές και πού αποφασίζει η επιτροπή εκδηλώσεων, στην οποία συμμετέχουν οι Π. Ρήγας, Γ. Βουλγαράκης, Ε. Συμεωνίδου, Γ. Μπελώνη και Χ. Σπίρτζης. Ο τελευταίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει αποστασιοποιηθεί, με αποτέλεσμα όλο το κουμάντο να το κάνουν άνθρωποι που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του Σ. Κασσελάκη και του Π. Πολάκη, καθώς και του Ν. Παππά. Ουσιαστικά οι βεντέτες του προσυνεδριακού διαλόγου είναι οι Ν. Παππάς και Π. Πολάκης, καθώς αυτοί επιλέγονται ως καταλληλότεροι από τη συγκεκριμένη επιτροπή για να καθοδηγήσουν τα μέλη των οργανώσεων.

Ο Πολάκης στο TikTok


Στην περίφημη συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες η δημοσιογράφος και πολιτευτής του κόμματος Δώρα Τζαμπάζη είχε αναλάβει να παρουσιάσει τα επικοινωνιακά οφέλη που προσφέρει η χρήση των νέων τεχνολογιών μέσα από την αξιοποίηση δημοφιλών εφαρμογών. Το σεμινάριο που τους έκανε το παρακολούθησε με προσοχή ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος από χθες ανακοίνωσε περιχαρής πως εισέρχεται στον μαγικό κόσμο του TikTok. Είναι βέβαιο πως θα ζήσουμε ανεπανάληπτες στιγμές το επόμενο διάστημα. Τέτοιο επικοινωνιακό ταλέντο είναι κρίμα να απουσιάζει απ’ την οικογένεια του TikTok. Φαντάζομαι πως η Δώρα Τζαμπάζη δεν θα τον αφήσει να κάνει αυτοσχεδιασμούς της κακιάς ώρας και ποιότητας, αλλά θα του συστήσει και ένα σκηνοθέτη για να είναι το αποτέλεσμα μια επικοινωνιακή ομορφιά. Ωραίος ο Φαίδων, Παύλο!

Ο Σκούφας και οι ΛΟΑΤΚΙ


Στο επιτελείο του Σ. Κασσελάκη πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει ένας συνεργάτης του ονόματι Βαγγέλης Σκούφας, ο οποίος τον τελευταίο καιρό «στοχοποιείται» από διάφορες πλευρές, ακόμη και για πράγματα που δεν κάνει. Είναι ο άνθρωπος που λίγα 24ώρα μετά από μια διαρροή που έγινε πως ο Κασσελάκης σχεδιάζει να διαγράψει τον Π. Πολάκη, επειδή ο τελευταίος εμφανιζόταν να μη συναινεί με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, βγήκε στη σέντρα της αρνητικής δημοσιότητας ως «διώκτης» του Α. Τσίπρα, που περιφέρεται στα γραφεία της Κουμουνδούρου ζητώντας την αποκαθήλωση των φωτογραφιών και των αφισών του τέως πρωθυπουργού. Δεν ξέρω εάν ο κ. Σκούφας «παραγοντίζει» στην Κουμουνδούρου ή στο ραδιόφωνο του κόμματος, το Κόκκινο, όπου φέρεται να έχει αναλάβει με εντολή του Κασσελάκη να δει τα οικονομικά του συγκεκριμένου μέσου, σίγουρα όμως με τόσες διαρροές εναντίον του έχει αποκτήσει «εχθρούς» στην Κουμουνδούρου. Ο Β. Σκούφας, πριν αναδειχθεί σε ρόλο επιδραστικού παράγοντα στο επιτελείο του Κασσελάκη, είχε τον ρόλο του συντονιστή του κόμματος για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Μάλιστα στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανάμεσα σε αυτούς που είχαν καταθέσει πρόταση, ώστε να εκλέγονται με ποσόστωση στα όργανα του κόμματος όσοι είναι γκέι ή λεσβίες, θεωρώντας προφανώς πως θα πρέπει η συγκεκριμένη ομάδα να απολαμβάνει εξίσου τις ίδιες ευνοϊκές πρόνοιες με τις γυναίκες.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 31 Ιανουαρίου