Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες βρίσκεται πλέον το Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά και το νέο υψηλό 13 ετών που κατέγραψε χθες με μέγιστη τιμή ημέρας τις 1.397,57 μονάδες. Το κλίμα παραμένει θετικό, οι τράπεζες και τα blue chips σέρνουν τον χορό των πολυετών ρεκόρ, στο «παιχνίδι» μπαίνουν πια οι μετοχές της περιφέρειας, αλλά αν κάτι πρέπει να προβληματίζει είναι αυτή η γενικευμένη αίσθηση ότι όλοι βγάζουν εύκολο χρήμα άκοπα και ακίνδυνα.

Μεσοπρόθεσμοι στόχοι

Θα το ξαναπούμε πως αυτές οι περίοδοι όταν διακόπτονται, αυτό συμβαίνει με «πόνο» για όσους… πετούν βελάκια στο ταμπλό και όπου κάτσει. Οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι των 1.600-2.000 μονάδων δεν έχουν αλλάξει. Το αντίθετο. Οι τιμές έχουν χαράξει ρότα για πολύ υψηλότερα επίπεδα. Αλλά δεν θα πάνε «μονοκοπανιά». Για την ιστορία, στις πρώτες 25 συνεδριάσεις του 2024 μετράμε μόνο έξι καθοδικές και σωρευτικά κέρδη 7,95%!

Φτερά έχει βγάλει η ΤΕΡΝΑ

Φτερά έχει βγάλει στην Κρήτη η κατασκευαστική δραστηριότητα της ΤΕΡΝΑ για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου. Ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σταϊκούρας, που επισκέφθηκε χθες το Καστέλι, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την πρόοδο των εργασιών του έργου, που ξεπερνά πλέον το 30% με βάση τον νέο βελτιωμένο σχεδιασμό του. Τα χωματουργικά και αντιπλημμυρικά έργα έχουν ήδη τελειώσει, ομοίως η κατασκευή του οδοστρώματος στον χώρο στάθμευσης αεροσκαφών και είναι σε εξέλιξη οι εργασίες στις περιοχές αεροδιαδρόμου. Στα υπό κατασκευή κτίρια έχει σχεδόν ολοκληρωθεί αυτό της Αστυνομίας και ο φέρων οργανισμός του κτιρίου νερού, ενώ στον κεντρικό αεροσταθμό είναι σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες φέροντος οργανισμού με ολοκλήρωση του υπογείου, του ισογείου και του διαδρόμου αφίξεων. Έχει επίσης ξεκινήσει η κατασκευή της γέφυρας αναχωρήσεων στο κτίριο αεροσταθμού, η θεμελίωση του πύργου ελέγχου και οι εκσκαφές στον πυροσβεστικό σταθμό.

Σάρωσε η Alpha Bank

Σάρωσε χθες η Alpha Bank με την έκδοση senior preferred ομολόγου ύψους 400.000.000 ευρώ, η οποία έκλεισε προς το παρόν τον κύκλο των ομολογιακών εκδόσεων που είχαν ξεκινήσει φέτος οι Πειραιώς, Εurobank και Εθνική. Οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,25 δισ. ευρώ και η ισχυρή ζήτηση συμπίεσε το τελικό επιτόκιο στο 5,125% από την περιοχή του 5,5% της αρχικής εκτίμησης. Από την αρχή του έτους οι τράπεζες έχουν αντλήσει 2 δισ. ευρώ προς ενίσχυση των κεφαλαίων τους.

Συμφωνία της Mytilineos σρη Γκάνα

Δυνατή κίνηση και με μεγάλες προοπτικές η συμφωνία της Mytilineos στη μακρινή Γκάνα της Δυτικής Αφρικής για την εξόρυξη βωξίτη, που πιθανόν να οδηγήσει σε επένδυση κατασκευής νέας μονάδας αλουμίνας. Η εταιρεία εξασφάλισε άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων σε μια περιοχή με εκτιμώμενα γεωλογικά αποθέματα περίπου 300.000.000 τόνων βωξίτη και δυνητική παραγωγή 10.000.000 τόνων ετησίως. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των προοπτικών σε μια περίοδο μεγάλων αναγκών σε όλη την ΕΕ, να πούμε ότι η προβλεπόμενη ετ ήσια παραγωγική ικανότητα της συγκεκριμένης μονάδας θα μπορούσε να φτάνει τους 1.500.000 τόνους, όταν η τρέχουσα παραγωγή αλουμίνας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ανέρχεται σε 865.000 τόνους.

Πρώην βουλευτής κέρδισε 3 εκατ. ευρώ στο Λαϊκό Λαχείο

Όλοι τον θυμήθηκαν τώρα τον πρώην βουλευτή δεξιού κόμματος που έγινε εκατομμυριούχος, αφού του έσκασε από το πουθενά το λαχείο. Το θέμα απασχολεί από την προηγούμενη εβδομάδα και μονοπωλεί τις συζητήσεις των βουλευτών και τα πηγαδάκια των εδράνων. Ο πρώην εκπρόσωπος του λαού, λαϊκός άνθρωπος, απλός, κέρδισε στο Λαϊκό Λαχείο 3.000.000 ευρώ αγοράζοντας μόλις έναν τρίδυμο λαχνό. Όσοι τον θυμήθηκαν και τον γνώριζαν σχολίασαν «του το χρώσταγε ο Μεγαλοδύναμος, καθότι και άνθρωπος του Θεού ο πρώην πολιτικός που αδικήθηκε από το κόμμα του». Ο τυχερός πρώην είχε επιδιώξει να κατέβει υποψήφιος στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές, αλλά εκεί η τύχη δεν τον ευνόησε. Η τύχη τον περίμενε φαίνεται στη γωνία, αφού όπως έλεγε σε συναδέλφους «για το καλό, από περαστικό αγόρασα το τρίδυμο και δεν πίστευα στα μάτια και τα αυτιά μου όταν κατάλαβα ότι κέρδισα!».

Ο... ντετέκτιβ