Του Χάρη Παπαβασιλείου, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με δύο επιλογές που προκάλεσαν έκπληξη τόσο στο κυβερνητικό όσο και στο εσωκομματικό πεδίο σφράγισε ο Αντώνης Σαμαράς τη συζήτηση που είχε ανοίξει το τελευταίο διάστημα περί «μίνι» ανασχηματισμού, με φόντο τη μετακόμιση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στις Βρυξέλλες.

Τη θέση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. στο υπουργείο Αμυνας κατέλαβε ο μέχρι πρότινος υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, το χαρτοφυλάκιο του οποίου παίρνει στα χέρια του ο νεοεκλεγείς «γαλάζιος» βουλευτής Τρικάλων, Κώστας Σκρέκας.

Πρόκειται για δύο πρόσωπα τα ονόματα των οποίων δεν «έπαιξαν» στο σχετικό ρεπορτάζ, μια και το ενδιαφέρον είχε στραφεί σε άλλες περιπτώσεις, που με βάση τις διαρροές του κυβερνητικού στρατοπέδου εμφανίζονταν ως φαβορί είτε για την κατάληψη της θέσης του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων είτε για την είσοδό τους στο κυβερνητικό σχήμα, σε αντικατάσταση ορισμένων «ανεπαρκών» υπουργών.

«Αν είχε προσέξει κανείς τον τρόπο που λειτουργεί ο Σαμαράς, θα είχε αντιληφθεί ότι η τελική του απόφαση θα ήταν πολύ διαφορετική από τις αντίστοιχες αναφορές των media», τονίζει στενός συνομιλητής του πρωθυπουργού, εξηγώντας τις τελευταίες εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται πως το σενάριο για μια -έστω και περιορισμένη- ανασύνθεση της συγκυβέρνησης (με αφορμή την αποχώρηση Αβραμόπουλου από το Πεντάγωνο) ακουγόταν πολύ έντονα μετά τις πρόσφατες μετρήσεις, που έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτά ξεκάθαρη δημοσκοπική διαφορά έναντι της Ν.Δ. Παράλληλα, ως επικρατέστεροι αντικαταστάτες του πρώην πλέον υπουργού Εθνικής Αμυνας φέρονταν στελέχη όπως οι Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Φραγκούλης Φράγκος (στη λογική του ανοίγματος προς τα δεξιά και της προσέγγισης των ανεξάρτητων κεντροδεξιών βουλευτών στη βάση της εξεύρεσης των 180 ψήφων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας) και Γιάννης Μιχελάκης.


ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Στο Πεντάγωνο θα αντιμετωπίσει σημαντικές εθνικές προκλήσεις

Η επιλογή του Νίκου Δένδια για τη θέση του υπουργού Αμυνας έχει αναμφισβήτητα έντονα πολιτικό περιεχόμενο, αφού ουσιαστικά συνάδει απόλυτα με τις πολιτικές φιλοδοξίες του Κερκυραίου πολιτικού, καθώς συνιστά ακόμη ένα βήμα στην επιθυμία του να αφήσει ισχυρό στίγμα σε όλα τα επίπεδα και να δημιουργήσει παρακαταθήκη για το μέλλον.
«Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι έχει μπει για τα καλά στο κάδρο των δελφίνων», σημειώνουν χαρακτηριστικά έμπειροι «γαλάζιοι» κομματικοί παράγοντες. Αλλωστε, με τη μετακίνησή του στη Μεσογείων, ο κ. Δένδιας πήρε το «αβανταδόρικο» χαρτοφυλάκιο που τόσο επιθυμούσε εν μέσω της κρίσιμης συγκυρίας που διανύουμε, μετά τη θητεία του στο γειτονικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αλλά και στο γεμάτο παγίδες υπουργείο Ανάπτυξης, οι αρμοδιότητες του οποίου εμπλέκονται άμεσα με την υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι αφήνει την οδό Νίκης σε μια στιγμή που μπήκε στην τελική ευθεία το θέμα της ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια, η ολοκλήρωση της οποίας -σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του- ενισχύει το κοινωνικό προφίλ του (γι’ αυτό ακριβώς αναλαμβάνει καθήκοντα την προσεχή Δευτέρα, όταν θα έχει περαιωθεί η διαδικασία κατάθεσης της ρύθμισης). Την ίδια ώρα, πάντως, πέραν των όποιων μελλοντικών σχεδίων του Νίκου Δένδια, η τοποθέτησή του στο πόστο του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων έχει μία ακόμη διάσταση από εσωκομματικής πλευράς, η οποία αφορά τη θέση ισχύος στην οποία εισέρχεται σε ό,τι αφορά τη δύσκολη μάχη που θα δώσει στις επόμενες εθνικές εκλογές στη Β’ Αθήνας (μετακομίζοντας από την Κέρκυρα), όπου θα διεκδικήσει μία ακόμη κοινοβουλευτική θητεία, κόντρα στα υπόλοιπα κορυφαία «γαλάζια» στελέχη που πολιτεύονται στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, κάθε άλλο παρά εύκολη είναι η πορεία που ξεκινά για τον ίδιο στο Πεντάγωνο, αφού αναλαμβάνει σε μια εποχή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν άλλη μία περίοδο έντασης, λόγω των γεγονότων στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ οι ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή των συνόρων της χώρας έχουν καταστεί ιδιαίτερα ευαίσθητες. Οπως λέει, πάντως, ο ίδιος ο κ. Δένδιας στους συνομιλητές του, η πρόκληση αυτή τον ιντριγκάρει ιδιαίτερα, καθώς θα του δοθεί η δυνατότητα να ανοίξει νέους ορίζοντες στην πολιτική του δράση. Πρόκειται άλλωστε για πολιτικό με ισχυρές επαφές τόσο με τον ευρωπαϊκό παράγοντα όσο και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, καθώς και στους κόλπους του εγχώριου επιχειρηματικού γίγνεσθαι, τις οποίες φροντίζει να αναδεικνύει με εύσχημο τρόπο.


ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ

Η nouvelle vague των «γαλάζιων» βουλευτών βγαίνει στο προσκήνιο

Η αξιοποίηση του Κώστα Σκρέκα στο Υπουργικό Συμβούλιο και μάλιστα διά μέσου ενός κορυφαίου χαρτοφυλακίου ήταν δίχως αμφιβολία μια κίνηση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου που μόνο αναμενόμενη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Ωστόσο, οι γνωρίζοντες τα συμβαίνοντα πίσω από τις κλειστές πόρτες του πρωθυπουργικού μεγάρου ξέρουν από πρώτο χέρι πως ο πρωθυπουργός δεν θα έχανε την ευκαιρία να βάλει γερά στο παιχνίδι της διακυβέρνησης έναν ακόμη εκπρόσωπο της nouvelle vague της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. (μετά το επιτυχημένο εγχείρημα με τον Βασίλη Κικίλια). «Ο Σαμαράς θα ήθελε να συμπεριλάβει νωρίτερα νεοεκλεγέντες βουλευτές στο κυβερνητικό σχήμα, όμως έπρεπε να κρατήσει τις ισορροπίες. Kαι ο Σκρέκας ήταν από τους πλέον ελπιδοφόρους», υποστηρίζουν άνθρωποι που έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την πρωθυπουργική αυλή.

Εντούτοις, η επιλογή του Τρικαλινού βουλευτή έρχεται να καλύψει περισσότερες εσωκομματικές ανάγκες του βασικού κυβερνητικού εταίρου. Αφενός εξυπηρετεί τη στόχευση της αποφυγής νέων εντάσεων, αφού το πρόσωπο του κ. Σκρέκα δεν δημιουργεί επ’ ουδενί αρνητικά ανακλαστικά σε άλλα στελέχη πρώτης γραμμής που θα δώσουν τη μάχη της εκλογής στο Κοινοβούλιο σε μία από τις μεγάλες περιφέρειες. Αφετέρου, έρχεται να διορθώσει την «ανορθογραφία» της απουσίας από την κυβέρνηση κάποιου βουλευτή από τη Θεσσαλία. Το γεγονός αυτό δικαιολογούνταν τότε από τους κύκλους πέριξ του Μαξίμου με το επιχείρημα ότι το σχετικό κενό καλυπτόταν από την επανεκλογή του Κώστα Αγοραστού ως περιφερειάρχη.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το καθαρά κυβερνητικό κομμάτι, η επιστράτευση Σκρέκα θεωρείται ότι συμβάλλει στην κατεύθυνση της επανόρθωσης των κακώς κειμένων και της εξάλειψης των καθυστερήσεων που έχουν καταγραφεί από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και την προώθηση αντίστοιχων διατάξεων (σε μια προσπάθεια να χαλαρώσουν και οι αντιδράσεις του λεγόμενου αγροτικού μπλοκ της Κ.Ο. της Ν.Δ.). Εξάλλου, πρόκειται για έναν βουλευτή που λόγω εντοπιότητας και οικογενειακών καταβολών (ο πατέρας του, Θεόδωρος, εκλεγόταν για χρόνια με τη Ν.Δ. στον Νομό Τρικάλων) γνωρίζει άριστα τον αγροτικό τομέα. Επιπρόσθετα, οι σπουδές και η επαγγελματική του σταδιοδρομία έχουν άμεση σύνδεση με το ογκώδες χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει, μια και ο 40χρονος βουλευτής, που σπούδασε μηχανικός, δραστηριοποιούνταν επί χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, έχοντας εργαστεί ως μάνατζερ στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης, ενώ το 2001 ίδρυσε την εισαγωγική εταιρεία Fortis S.A., όπου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου πρόσφερε μέχρι πρότινος τις υπηρεσίες του.