Νέο γύρο προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου αναμένεται να εγκαινιάσει η Eurobank στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το νέο πρόγραμμα θα προβλέπει εφάπαξ 160.000 ευρώ για άμεση αποχώρηση, ενώ θα δίνει και επιλογές υποχρεωτικής άδειας (sabbatical) και αποχώρησης έπειτα από 2 ή 5 έτη.

Σπίτια και επιχειρήσεις εκτεθειμένα

Ανασφάλιστη χώρα με σπίτια και επιχειρήσεις εκτεθειμένες στις φυσικές καταστροφές. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, από την οποία προκύπτει ότι μόλις το 17% των κατοικιών και των εταιρειών έχουν σήμερα ασφάλεια. Προφανώς και πρέπει να αλλάξουμε κουλτούρα στο ζήτημα, όχι για να κερδίσουν λεφτά οι ασφαλιστικές, αλλά για να περιορίσουμε τον κίνδυνο να αναλάβουμε εμείς ένα δυσανάλογα βαρύ κόστος αν συμβεί κάτι άσχημο στο μέλλον. Γιατί τα ίδια στοιχεία μάς λένε ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν μία ή δύο μεγάλες καταστροφές. Στα τελευταία 30 χρόνια η ΕΑΕΕ κατέγραψε 51 τέτοια μεγάλης κλίμακας περιστατικά -κυρίως πλημμύρες- που προκάλεσαν 51.127 ζημιές και απαίτησαν αποζημιώσεις κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ!

Χρυσή Βίζα

Μιας και μιλάμε για σπίτια, σήμερα στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει αναλυτικά το συνολικό πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης και ίσως κάνει και ανακοινώσεις. Θα μου κάνει μεγάλη έκπληξη αν ο πρωθυπουργός αρχίσει να μοιράζει πρόσθετες φοροαπαλλαγές σε ιδιοκτήτες, όπως ζητά η ΠΟΜΙΔΑ, για να τους δελεάσει να νοικιάζουν κλειστά σπίτια. Γιατί σκεφτείτε τι αντιδράσεις θα υπάρξουν αν ο κάθε μεγαλοϊδιοκτήτης που νοικιάζει βίλες απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος. Αντίθετα, δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση αν ακούσω ακόμη πιο αυστηρούς περιορισμούς στο κίνητρο της Χρυσής Βίζας, όπου τα ποσά έχουν ήδη αυξηθεί στις 500.000 ευρώ για αγορές κατοικιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Σαντορίνη.

Επένδυση των ΔΕΗ - RWE

Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει τους επόμενους μήνες η κοινή επένδυση των ΔΕΗ - RWE για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου 450 MW στα πρώην λιγνιτωρυχεία Αμυνταίου. Το έργο προϋπολογισμού 255.400.000 ευρώ χρηματοδοτείται κατά το ήμισυ από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα ολοκληρωθεί στο τέλος της επόμενης χρονιάς. Η κοινοπραξία των δύο εταιρειών κατασκευάζει ήδη οκτώ μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα στην ευρύτερη περιοχή, συνολικής ισχύος 490 MW.

Χρηματιστήριο

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε χθες πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 1.400 μονάδων, το οποίο επιχειρεί να «δέσει» ως βάση, παρά τους στοχευμένους «βομβαρδισμούς» ρευστοποιήσεων που γίνονται από funds, τα οποία κλειδώνουν μέρος των υπεραξιών τους στα υψηλά 13 ετών.

Εθνική Χρηματιστηριακή

Πάντως η Εθνική Χρηματιστηριακή, που δεν τη λες και «τζογαδόρισσα», προστέθηκε και αυτή στην αλυσίδα των εταιρειών οι οποίες βλέπουν ότι το χρηματιστήριο θα κλείσει τη χρονιά πάνω από τις 1.500 μονάδες. Στις τρεις κορυφαίες επιλογές της περιλαμβάνει τη Mytilineos με τιμή-στόχο τα 50 ευρώ, την Τράπεζα Πειραιώς με στόχο τα 4,5 ευρώ και τον Τιτάνα με στόχο τα 26,5 ευρώ.

Alco: Αυξάνονται οι «καθόλου ικανοποιημένοι»

Την καθολική κυριαρχία της ΝΔ στα πολιτικά πράγματα και ενώ αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου αποτυπώνει μία ακόμη δημοσκόπηση, της Alco (για τον Alpha), καθώς δίνει μεγάλο προβάδισμα 16 μονάδων στο κυβερνών κόμμα. Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ αυξάνει τη διαφορά του από τον ΣΥΡΙΖΑ και παγιώνεται στη δεύτερη θέση, χωρίς όμως να παρουσιάζει αξιοσημείωτα κέρδη, ενώ πάνω από τέσσερις μονάδες αυξήθηκε μέσα σε έναν μήνα το ποσοστό των αναποφάσιστων. Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 28,2%, το ΠΑΣΟΚ 12,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,2%, το ΚΚΕ 9,1%, η Ελληνική Λύση 6,1%, η ΝΙΚΗ 3,2%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,5% και οι Σπαρτιάτες 2,3%. Σχετικά με το αγροτικό ζήτημα το 87% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εξαντλήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια και μπορεί να λάβει και άλλα μέτρα, ενώ το 62% χαρακτηρίζει «λανθασμένους» τους κυβερνητικούς χειρισμούς με τους αγρότες. Όσον αφορά το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ικανοποίηση από την κυβέρνηση, μειώθηκε στο 25%, καταγράφοντας απώλεια δύο μονάδων σε σχέση με τον Ιανουάριο, ωστόσο αυξήθηκε κατά τέσσερις μονάδες το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν «καθόλου ικανοποιημένοι».