Φωτιά έχουν πάρει οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα (κυβερνητικό, τραπεζικό, επενδυτικό κ.λπ.), καθώς πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για τη διάθεση του ποσοστού που ελέγχει το ΤΧΣ (27%) στην Τράπεζα Πειραιώς. Από όσα ακούω γύρω γύρω καταλαβαίνω ότι ασκούνται πιέσεις εκ μέρους των funds για τιμή διάθεσης με σημαντικό discount ακόμη και έως 20%, σε σύγκριση με τα 3,942 ευρώ που είχε βρεθεί η μετοχή την περασμένη εβδομάδα, και εκ μέρους άλλων «παραγόντων» να μην πωληθεί ποσοστό μεγαλύτερο του 15%-20% ώστε να μείνει στην άκρη ένα σημαντικό μερίδιο για το μέλλον.

Η μετοχή της ΔΕΗ

Την απογείωσε κυριολεκτικά τη μετοχή της ΔΕΗ η Axia Ventures που συνήθως όταν δημοσιεύει αναλύσεις ξέρει τι λέει. Η τιμή-στόχος τέθηκε στα 22,60 ευρώ (!), σχεδόν διπλάσια από τα τρέχοντα επίπεδα των 11,80 ευρώ, και αντιστοιχεί σε χρηματιστηριακή αξία 8,633 δισ. ευρώ. Από τα βασικά που ξεχώρισα είναι ότι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ θα εκτινάξουν την εγκατεστημένη ισχύ στα 8,9 μεγαβάτ σε μια διετία, τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας εκτιμάται ότι θα αναπτύσσονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 9,5% την περίοδο 2024-2030, φτάνοντας στα 2,3 δισ. ευρώ το 2026 και στα 3 δισ. ευρώ στο τέλος της 10ετίας, ενώ οι διανομές μερισμάτων θα φτάσουν έως και το 55% ετησίως!

Πού έκλεισε η μετοχή της «Ελ. Βενιζέλος»

Σε κενό αέρος έχει πέσει μετά την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο της Αθήνας το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Δεν θα έλεγα ότι είναι και καλό, για μια εταιρεία που όσοι την εμπιστεύτηκαν το έκαναν με την πεποίθηση ότι θα αποτελέσει φάρο σταθερότητας για την κεφαλαιαγορά. Η μετοχή που ξεκίνησε τη χρηματιστηριακή της διαδρομή από τα 8,20 ευρώ και στην πρεμιέρα της απογειώθηκε 16,6% υψηλότερα έως τα 9,56 ευρώ πήρε κλίση και τέσσερις ημέρες μετά προσεγγίζει την τιμή εισαγωγή της. Χθες, πρώτη ημέρα συμμετοχής της στον Γενικό Δείκτη έκλεισε με πτώση 3,38%, στα 8,86 ευρώ. Για να μην είμαστε άδικοι, η εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο συνεχίζει να θεωρείται επιτυχημένη, καθώς και το Δημόσιο εισέπραξε χρήματα και οι μέτοχοι που συμμετείχαν στη δημόσια εγγραφή διατηρούν θετική απόδοση 8%. Μόνοι χαμένοι όσοι αγόρασαν ψηλά.

Παιχνίδια

Χθες η στήλη εστίασε στο ενδιαφέρον που -υποτίθεται- εκδηλώνεται από επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν ως «οχήματα» προβληματικές εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται «υπό επιτήρηση». Παρατηρώντας το χρηματιστηριακό ταμπλό και τα limit up δυο τριών εξ αυτών, κατάλαβα ότι το παιχνίδι μόλις άρχισε να παίζεται με… ζέση από κάποιους. Προσοχή!

Το bitcoin έκαψε κόσμο και κοσμάκη

Το χρήμα που κυκλοφορεί στις αγορές είναι πολύ - κι ακόμη περισσότεροι εκείνοι που ψάχνουν μανιωδώς για assets με μεγάλες αποδόσεις. Το bitcoin που έκαψε κόσμο και κοσμάκη, καταρρέοντας από τα 70.000 στα 15.000 δολάρια μεταξύ 2021-2022, ξανάγινε της μόδας και χθες σκαρφάλωσε σε υψηλά διετίας, πάνω από τα 50.000 δολάρια, λίγο καιρό αφότου η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άναψε το «πράσινο φως» ώστε να εισαχθούν στη Wall Street διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια με βάση το διασημότερο κρυπτονόμισμα του κόσμου.